Медико-патриотична коалиция или спасяването на редник Доктор

5941
Медико-патриотична коалиция или спасяването на редник Доктор
Снимка: БГНЕС

Започналите в понеделник разговори между ВМРО от една страна, и НФСБ и партия КОД от друга, са още една индикация, че ГЕРБ отива в историята. Ако партията на Борисов имаше шансове да живее, едва ли двамата му бивши вицепремиери щяха да се сдружават точно по този начин, след като на 4 април бяха в друга конфигурация. На тези парламентарни избори ВМРО се явиха самостоятелно, а НФСБ бяха с ВОЛЯ. Присламчването на партия КОД придава на бившата-бъдеща патриотична коалиция един медицински привкус, който би бил безспорно полезен, макар да е леко закъснял с оглед на пълното отсъствие на Волен Сидеров от там.

Извън шегата, едва ли има друга цел това сдружаване, освен ново влизане във властта - нещо, което и тримата партийни лидери безспорно желаят. Общото между тях е най-вече това, че са били в правителства на Борисов. И че едва ли биха искали да потънат заедно с него, съдейки по самостоятелното им явяване на 4 април. Резултатите обаче бяха стряскащо ниски и затова обединението, пък било то и почти механично, е повече от наложително.

Само за онагледяване на ситуацията е редно да припомним тежестта на всеки от трите субекта в проценти. Съвсем малко не достигна на ВМРО да влезе самостоятелно в парламента - партията взе 3.64%. НФСБ, но заедно с ВОЛЯ, взе 2.37% и трудно може да се каже колко би имала при самостоятелно явяване. КОД взе "цели" 0.29%.

Вярно е, че прогноза не може да се прави на база механичен сбор от тези проценти, но е също толкова вярно и това, че точно това правят самите политици, когато се сдружават. Съдейки по сбора, евентуалната нова коалиция със сигурност влиза в парламента.

Москов, Каракачанов и Симеонов се събират на среща за общо явяване на изборите

Патриотичните формации се събират на среща за общо явяване на предсрочните парламентарни избори. Сред поканените на разговорите са лиде...

Каракачанов, бидейки лидер по проценти, би могъл да диктува условията в евентуалната нова тройна конфигурация. За него вече е известно, че едва ли би преговарял със Сидеров или с Марешки.

За Симеонов пък е повече от ясно, че не е доволен от комбината си с Марешки през април, защото иначе не би се навил да преговаря с ВМРО.

За Москов е добре да припомним, че още през 2018 г. искаше да прави нов десен проект с "проевропейските патриоти". След като беше изключен от ДСБ през 2016 г., защото беше по-лоялен към Борисов, отколкото към издигналата го партия, той остана задълго само с идеите си за нов политически проект. Днес вече има шансове отново да блесне с експертиза, при това - в патриотичен аранжимент. Това, разбира се, има предистория.

Още през септември миналата година стана ясно, че партията на Москов търси партньорство с "Обединени патриоти", но така и не се стигна до коопериране. Вероятно защото Каракачанов, бидейки все още в отлични отношения с Борисов, не е искал да се сдружава с отмилели на премиера субекти. Топлите му отношения с Москов обаче не са тайна и по-паметливите ще се сетят, че през 2019 година покрай евроизборите ВМРО ядоса "Атака", като предложи Москов за Европейския парламент.

През януари тази година партията на Москов пак заговори за коалиране с НФСБ и ВМРО, артикулирано като "десен консервативен съюз", но до април не се стигна до общи действия.

Спецсъдът ще гледа делото срещу ексминистър Москов за турските ваксини

Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде БГНЕС. Москов и заместникът...

Този обилен бекграунд идва да покаже, че Москов отдавна напира към патриотите. Вероятно защото с другите няма шанс - от десните е завинаги низвергнат, с ГЕРБ няма бъдеще, а партиите от протеста обяви за изцяло леви.

Неговото присъствие може и да бъде полезно за ВМРО, но може и да бъде троянският кон, който да обтегне и без друго крехките отношения между войводите и НФСБ.

Каквото и да изчисляват двете бивши вицета на Борисов, приемането на Москов в техните редици е по-скоро нещо като "спасяването на редник Доктор" и едва ли би им донесло добавена стойност. Освен ако тя вече не е добавена по един или друг начин, малко по-невидим отстрани.

Дали медико-патриотичната формация ще се получи, е въпрос номер едно. Вторият е колко ще изтрае. И третият, ако изобщо се стигне до него - ще успее ли да се прикрепи към следващата власт? Това изглежда напълно възможно, защото се очаква тя да бъде доста шарена.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com