Могат ли американските удари в Сирия да доведат до реална война с Русия?

6209
Могат ли американските удари в Сирия да доведат до реална война с Русия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Първите военни удари, разпоредени от новата американска администрация на Байдън, бяха срещу проирански милиции в Сирия. Пентагонът заяви, че ударите са ответна мярка за ракетния удар в Ирак по-рано този месец.

Постепенното изтегляне от Сирия, което беше в ход при предишната американска администрация, изглежда претърпява ревизиране. Това беше предвидено от различни експерти, още преди встъпването в длъжност на Байдън.

Този удар и насочването на вниманието към Сирия е показателно, че хората зад Байдън сменят големият си стратегически враг от Китай към Русия. Сирия е важна за Русия територия и реагира мигновено на въздушните удари, макар и без директен ответен военен отговор.

Интерес през миналата година привлече разследване на FAN - федералната информационна агенция на Русия, което достигна до извода, че САЩ прикрива убийствата на терористите в Сирия. Още на 25 ноември 2019 година, разследващият отдел на FAN пусна първата част от мащабното си разследване на опит на терористите на ИД да завземат цяла държава - Сирия.

Повече от 2000 наемници от американската частна военна компания Academi, по-известна с първото си име - Blackwater, бяха прехвърлени в сирийската провинция Дейр ез-Зор, за да осигурят нелегалния износ на нефт от страната. Според оценки на FAN, въз основа на данни на Министерството на петрола и минералните ресурси на Сирийската арабска република, САЩ произвеждат и продават нефт на цена от 3,3 милиона долара на ден (1,1 милиарда долара годишно), стана ясно от разследването. Припомнете си го в този материал.

В коментар за американските въздушни удари срещу бази на милиции, подкрепяни от Иран, в Източна Сирия, Лавров разкри, че САЩ били предоставили на руските военни предупреждение само няколко минути преди да извършат ударите.

Американски въздушен удар в Сирия срещу бойци, верни на Иран

Най-малко 17 проирански бойци са били убити при американски удари в Сирия на границата с Ирак тази нощ, съобщи Сирийската обсерватория ...

Това също е ясен сигнал, че ситуацията е буквално на ръба на по-сериозен конфликт. Новата американска администрация ще играе игра на нерви с руските си колеги и ще продължи да ги предизвиква, като проформено предупреждава за ударите си.

В интервю за нашата медия геополитическият анализатор Валентин Вацев предвиди, че еквивалент на Карибската криза може да има именно около Сирия. Той отчете, че за да има Студена война трябва да са налице три фактора едновременно. Първото е сатанизация на противника – това вече е почти завършено. Вторият стълб на всяка истинска Студена война е икономическото разделение и ограждане. Третият стълб на Студената война обаче все още не е налице. Това е военен конфликт, не ефективен, но когато двете страни висят на ръба на такъв, както Карибската криза. Тогава в последния момент избягват реалната, гореща война.

Можем да се обзаложим, че докато големите играчи продължават да разиграват на карти човешките животи в името на капитали, военно надмощие и ресурси, реалната война винаги ще виси на косъм. А ликвидирането на научния и човешки потенциал на страните от Близкия Изток и събуждането на чудовището радикален ислям като последна опора за тях, трябва да служи като сигнална лампа за европейската цивилизация. Защото когато устоите й са подкопани извън нейните предели, рано или късно това ще се върне като бумеранг към самата нея. А случи ли се това няма да има панацея, нито ваксина. Стигне ли се до точката на бифуркация, светът ще придобие различен вид. Не бих се обзаложил, че ще е към нещо по-добро.

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com