На кого му трябваше тази война?

42335
На кого му трябваше тази война?
Снимка: Getty Images/Guliver

22,594 убити украинци от 2014 година досега. От които 6,977 цивилни. От които 200 деца. Поне. Неизвестен брой изнасилени жени и деца. По-няколко пъти. Неизвeстен брой ограбени хора. 14 милиона бежанци. От който 6 милиона в чужбина. Избягали без зелени коридори. Неизвестен брой насилствено депортирани в Русия. Хиляди разрушени цивилни сгради - панелни блокове, къщи, болници и родилни домове. Градове оставени без вода, ток и отопление. Без хуманитарен коридор. Някой сринати напълно. Разрушения за над трилион долара. Икономика свила се с 45%. Това е кратката равносметка на жестокия терор в Украйна досега.

На кой му трябваше тази война? На обикновения руснак ли? Че те загубиха добре платена работа към западни фирми. Само в Москва досега се очаква без работа да останат 200 хиляди души. Западните стоки изчезнаха. Някой лекарства не могат да се намерят в нито една аптека. Близо 1000 компании се изнесоха или свиха бизнеса си в Русия. Инфлацията през април е 18%. Основния лихвен процент е 14%. Между един и двадесет милиарда долара на ден - това са разходите на руската военна машина в Украйна. Държавни резерви за 300 милиарда долара бяха замразени. Тези пари можеха да отидат за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии и заплати. Руснаците по-всяка вероятност ще почиват само в Турция тази година.

На руските компании ли им трябваше тази война? Че те загубиха достъп до огромни пазари, инвестиции и финансиране. Акциите им се сринаха до такава степен, че се наложи борсите в Русия да затворят. Няколко завода спряха да работят поради липса на резервни части. Авиокомпаниите не могат да кацат в ЕС. Корабите не могат да акостират в пристанище от ЕС, освен ако каргото им е с лимитиран състав. Банките бяха изключени от СУИФТ.

На руските олигарси ли им трябваше тази война? Една част от тяхните активи бяха запорирани. Друга част се обезцениха. Трета част могат да бъдат търгувани само в Русия.

Още земя ли и трябваше на Русия? Най-голямата страна в света - 17 милиона квадратни километра. Една осма от обитаемата земя. 8 часови зони. 9 човека само живеят на един квадратен километър - едва 17 държави света са по-слабо населени.

Още ресурси ли и трябваха на Русия? Че тя е най-богатата на природни ресурси страна в света на стойност 75 трилиона долара. Въглища, петрол, газ, злато, дървесина и редки метали. Най-богатата на природен газ държава в света. Втория по-големина златен резерв. Третия по-големина производител на петрол и диаманти.

От НАТО ли се страхуваше Русия? Русия е ядрена суперсила с най-големия ядрен арсенал в света: 5977 ядрени бойни глави. Ядрени подводници които могат да бъдат във всеки един океан или море и са изключително трудни за проследяване. Хиперзвукови ракети, които не могат да бъдат прихванати от нито една съществуваща противовъздушна отбрана. Русия има два пъти повече танкове от всички държави в ЕС взети заедно. Русия има една от най-добрите ПВО в света.

НАТО е отбранителен, а не нападателен съюз. НАТО може да вземе решение само с общо съгласие. Кой в НАТО би гласувал за война с Русия? Виктор Орбан ли, който е най-големият фен на Путин в Европа? Ердоган ли, който блокира в момента присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО и поддържа топли отношения с Русия? България с нейните русофили ли? Никоя страна с неуредени териториални конфликти няма шанс да влезе в НАТО, защото това може да въвлече НАТО в конфликта. Украйна нямаше никакъв шанс да бъде приета. Германия и Франция блокираха приемането и още през 2008 година. В момента, натовските държави се чудят как да убедят гражданите си да не се записват в чуждестранния легион на Украйна. САЩ успяха да откажат Полша да предостави самолетите си на Украйна. Държавите преценяват внимателно каква военна помощ да предоставят, за да не бъдат въвлечени във война. Никой в НАТО не иска война с Русия, защото не може да бъде спечелена. Тя може само да доведе до взаимно унищожение. Натисналият ядреното копче ще живее най-много половин час повече.

Руските сепаратисти искаха и получиха война в Украйна. На тях бих отговорил както на всеки сепаратист у нас. България е на всички българи. В България се живее според българските закони, които са създадени с участието, подкрепата и по волята на всички българи. Не можете да оградите парче българска земя само за себе си, да я управлявате така както само на вас ви харесва или да я присъедините към друга държава. Ако не ви харесва в България, напуснете я по най-бързия начин. Никой български хан или цар не би отстъпил без бой дори една педя българска земя. Никое украинско правителство не би отстъпило дори една педя земя на Русия.

Путин искаше и получи война в Украйна. Сега живее в бункер, а виртуалният му аватар се среща със стюардеси. Путин е стар и болен. Никой не е безсмъртен и часът на Путин ще дойде съвсем скоро. Обаче всички руснаци, украинци и останалия свят ще трябва да живеем с последствията на глупостта, алчността и жестокостта на един диктатор и тиранин.

 

Автор: Петър Манолов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com