Наистина ли настъпи обрат във войната в Украйна?

13079
Наистина ли настъпи обрат във войната в Украйна?
Снимка: Getty images

Русия има "огромни военни трудности" и е принудена да се отбранява - казва германският експерт Нико Ланге. Западното тежко оръжие увеличава възможностите на Украйна и води до прелом във войната, твърди той в интервю с Дойче веле. Ето какво заяви Ланге.

Командният център в щутгартския квартал Вайхинген в Югозападна Германия е мястото, откъдето САЩ, заедно с още над 50 държави, координират военната помощ за Украйна. В същия район се намира и Европейското командване на американската армия (EUCOM), което от началото на юли е под командването на американския генерал Кристофър Каволи.

В продължение на месеци представители на десетки държави координират политически действията си в рамките на т.нар. контактна група за това коя страна какви оръжия може да достави на Украйна, а и по какъв маршрут тежките оръжия, като американските артилерийски установки HIMARS или самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ще достигнат до украинския фронт.

Русия вече трябва да "отговаря" на Украйна 

Тази помощ може би е довела до повратна точка, казва германският експерт по Украйна Нико Ланге. "Решаващият момент от последните няколко дни е, че Русия вече е принудена да реагира на изявленията и действията на украинците. Досега беше обратното: украинците бяха принудени да реагират на всичко, което правеше Русия", казва Ланге. Чрез целенасочените бомбардировки с HIMARS на складове с боеприпаси и командни части на руската армия украинците са успели да намалят площта на бомбардировките със снаряди в източната и южната част на страната "пет-шест пъти", потвърждава съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в интервю за ДВ.

Според Нико Ланге "сега Русия е преместила силите си на юг, както към Херсон, така и към Запорожие, за да се укрепи там и да се съсредоточи върху осигуряването и задържането на завладените територии". От доклад на британското разузнаване става ясно, че руските части използват за защита района около най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ "Запорожие". Русия използва "защитената площадка на атомната електроцентрала, за да намали риска за своето оборудване и персонал от нощни украински атаки", се казва в доклада.

В началото на август ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска достъп до ядреното съоръжение по същата причина. "От това се разбира, че войната се променя и че Русия е принудена да реагира на Украйна", казва Нико Ланге. Така се опровергава митът, че Русия може да "ескалира до безкрай" - Русия има "огромни" военни трудности. "Както на север от Харков, така и в Херсон на юг, руснаците са преминали в отбрана, показвайки твърдата си воля да задържат тези територии."

Украинска партизанска контраофанзива? 

Вече няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски говори за контраофанзива в южната част на страната. "Украинската атака няма да бъде като тази на руснаците с унищожителна вълна от обстрели. Тя ще разчита и на партизани, на въстания в окупираните градове, на мобилни операции в тила на врага”, предполага Ланге.

В окупирания от руските сили град Херсон продължават да се появяват листовки и плакати с предупреждения към руските окупатори. "Знаем всички ваши маршрути за патрулиране", гласят те, и "Херсон е украински". "Руснаците имат големи проблеми с контрола върху тези райони", смята Ланге. "В окупираната част на Запорожка област има сериозна партизанска активност: през нощта руските патрули биват избивани", казва Ланге.

В Туитър украинският областен управител на почти изцяло окупираната от руснаците Луганска област пише за партизанска акция в община Беловодск. Там украински партизани били стреляли по назначените от Русия кмет и негов заместник и ги ранили. Последвалото издирване на украинските нелегални бойци от страна на Русия се оказало неуспешно. Но тази информация не може да бъде потвърдена от независими източници.

Учудващо е мястото на инцидента: Беловодск се намира дълбоко в окупираната от Русия територия на Луганска област, само на 40 км от руската граница. Т.е. съобщението на областния управител може да се тълкува и като сигнал към западните поддръжници: партизанската борба набира скорост и в отдалечените региони.

Искания за още високотехнологични оръжия

Беловодск е извън обсега на доставените до момента от САЩ ракети HIMARS, чийто максимален обсег е 84 км. Но артилерийските системи могат да изстрелват и ракети от типа ATACMS с обсег на действие 300 км. Украйна иска такова оръжие и от западната контактна група и нейния оперативен център в Щутгарт. 

Досега САЩ се противопоставяха, тъй като украинската армия би могла да го използва, за да достигне до руска територия. Въпреки това през последните месеци се увеличи готовността за доставка на по-високотехнологични оръжейни системи. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че се чувства "като във видеоигра", в която целта е да се достигне следващото ниво. Но украинските войници, убити на фронтовата линия, са имали само по един живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com