Най-добрата предизборна програма, писана някога: на Български възход

21676
Най-добрата предизборна програма, писана някога: на Български възход
Снимка: БГНЕС

Не че някой се вълнува от предизборни програми и ги чете с голям интерес. Но все пак такива програми съществуват и се правят предимно от кумова срама, колкото да размахаш един чаршаф от пожелателни идеи за пред хората и да ги откажеш да го прочетат, никой няма нерви.

Но ние се натъкнахме на най-добрата предизборна програма, писана някога. Тя принадлежи на "Български възход" и на Стефан Янев. Човек може да я намери в сайта на партията и с много голям интерес да я разгледа.

Ето я тук.

Читателят на сайта на "Български възход" попада на една много чиста и избистрена страница. Всичко е подредено на едри категории. Те са прилежни и отговарят на най-важните и крупни политики в държавата. Разделенията гласят: външна политика, вътрешна сигурност, енергетика, здравеопазване, земеделие , култура и духовност, спорт, образование и наука, правосъдие и т.н. Съответстващите снимки приканват посетителя да цъкне върху тях и да се запознае в дълбочина с идеите на "Български възход". И той, нетърпелив, посочва на някоя от категориите. 

Обаче...от БВ са стигнали до снимките: нищо повече няма към 07.10.22 т.е. вече 5 дни СЛЕД изборите. На фона на графично изпипания сайт големите планове за развитието на страната стоят коварно празни, така както един посетител би се стъписал при отварянето на лъскава врата, зад която няма нищо. Не е попълнен нито ред и никой не може да разбере каква е била предизборната програма на Янев. В начинанието да не се напише абсолютно нищо е спазена военна дисциплина - изключения няма, дори за отбрана. 

Но може би излишно издребняваме и всъщност става дума за друго - за това, че случайно сме открили най-добрата предизборна програма. В нея например има истинска честност - може да си представим, че партията признава, че като цяло няма предизборна програма. За разлика от други предизборни програми на други партии, изпъстрени с общо плямпане, тази на Български възход си признава, че не съществува - какво по-хубаво от това? 

Ето например какво пише в предизборната програма на ГЕРБ:

"С подход, ориентиран към споделено планиране, споделени задачи и споделени резултати ще изградим екосистема на научните изследвания и иновациите и ще я отворим към Европейската екосистема". 

Може да прочете изречението и с разместени думи, ще има пак същия смисъл. Защо трябва въобще някой да измъчва съзнанието си да написва подобно жужене от безсмислени фрази и да измъчва съзнанието на тези, които ще го прочетат?

При ГЕРБ има и друг весел бисер: "дигитализация на процесите от фермата до трапезата". Дали се има предвид ферма във Фейсбук и пак подобна трапеза? 

Номер едно в програмата на "Демократична България" е следната фраза: "Премахване на задължителния характер на учебните планове и програми, както и контрола върху учебното съдържание". Колкото и да се опитваме да интерпретираме думите, в тях има и неотменима буквалност, която силно ни притеснява: Криско ли ще пише учебниците, щом няма да има контрол върху учебното съдържание? Или Слави Клашъра?

При ДПС също има нещо много хубаво. За пенсионерите са написали следното:

"Повече за тях". 

Ей тва е. 

Затова и предложенията на Янев са съвсем на (празно) място. 

п.п. Пълният списък с абсурдите в предизборните програми може да видите тук.

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com