Най-лошото за Борисов? Оставката на Радев

14423
Най-лошото за Борисов? Оставката на Радев
Снимка: БГНЕС

Премиерът неглижира собствената си оставка с позната техника. Заяви, че "всеки иска оставката на някой" и той напримел искал оставката на Румен Радев. Тоест, твърди се, животът си върви, някой си иска оставки, после му омръзва, мине месец-два и вече иска на друг и това е. Съветът към публиката: не се впечатлявайте особено, дори и вас съветвам профилактично да искате оставка на различни хора, човек се развлича по този начин. 

Но все пак да допуснем предложението на премиера и президентът действително си подаде оставката. За Борисов всъщност няма нищо по-лошо. Това би означавало и без това силната опозиция да получи още едно попълнение. Години наред ГЕРБ триумфираше на изборите основно заради слабата съпротива - да победиш изтощеното от Станишев и довършено от Орешарски БСП, различните разроявания на патриотичния вот или прекаленото дясно многообразие, бе лесна задача. Сега обаче, дори да се абстрахираме от протестите, ситуацията е следната: 

1) "Има такъв народ" има и реалната възможност да се окаже сред първите три партии - по всяка вероятност с двуцифрен процент. Това дори без да броим евентуалното масово турне по стадионите, с което изборите ще бъдат предшествани. 

2) БСП на Нинова е в далеч по-добра кондиция.

3) ДПС, след акостирането на плажа на Росенец, по всяка вероятност е с малко по-мобилизиран електорат. 

4) "Демократична България" със сигурност удвои подкрепата си след акциите на Христо Иванов, макар върху тях вече да тегнат и въпросителни, свързани с Маджо.

5) Патриотичните формации са доказали многократно, че могат да управляват с всеки в зависимост от повратливостта на златния пръст. 

__

Сега нека си представим оставка на Радев и появата му на политическата сцена този път като партиен лидер - формален или неформален - няколко месеца преди изборите. Това вече би било неспасяема опозиционна обсада. Дори да приемем, че ГЕРБ ги спечелят - след като успяха да спечелят евроизборите на фона на целия скандал с Цветан Цветанов миналата година, всичко е възможно - вероятността за съставяне на правителство начело с Борисов става твърде ниска. Хипотезата е много подобна на тази през 2013-та: в най-добрия случай за ГЕРБ те успяват да спечелят изборите, но съставянето на правителство се предава на втория, защото не може да се намери подкрепа в останалите. Е, ако днес тази ситуация се движи по ръба, при включване на Радев в опозиционна партия, Борисов приключва безславно курса. Всъщност за ГЕРБ няма по-голям късмет от няколко месечното закъснение, при което парламентарните избори изпреварват президентските избори и засега лишават Радев от възможността да участва в първите. Освен ако любезно не послуша премиера.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com