Настъплението на фуражките!

5371
Настъплението на фуражките!
Снимка: БГНЕС

Мълча, мълча, пък изръси поредния си бисер! Кой ли? Ами президентът Радев! "Не приемам, каза подобно на Соломон нашият генерал-държавна глава, уклончивите коментари на властта, с които се опитват да се измъкнат..." И т. н...

Става дума да наистина шикалкавенето на министъра на отбраната Каракачанов по повод качената във Facebook снимката с нацистки поздрав на шефа на направление в Министерството на отбраната Иво Антонов - ама така било, ама иначе, няма такива пет лева, господин министре и вицепремиер същевременно. Който не си прави сметката какво говори и как се снима - без значение дали е сега или преди десет години - рано или късно си плаща за тъпотата! В случая - прощава се със сладката службица и тлъстата заплата - така поиска и премиерът Борисов, чието нареждане Каракачанов се вие и гъне как да не изпълни! И защо ли?! За да създаде впечатление в числения състав на Българската армия (БА), че, видите ли, най-после се е сдобил този числен състав с читав министър, който е готов с всички сили и средства, като Матросов на амбразурата, да го защитава и отстоява! Да, ама в случая е важно какви точно прегрешения се опитва да защитава Каракачанов - защото има световни и библейски истини, каквато е Холокоста, с които гавра и майтап никой няма право да си прави!

Правилно Румен Радев не е съгласен с "уклончиви коментари"! Чудесно звучи, даже библейски, ама на целия народ му е ясно, че, казвайки това, отсъждайки, Румен Радев си зарива главата в пясъка и се прави на ни чул, ни видял, ни лук ял, ни лук мирисал, след като сам той даде тон за подобно лицемерие на властта (точно "властта", защото той също е от "властта", и то каква власт - президентска!). Бързо-бързо Радев забрави собственото си шикалкавене, даже не "уклончиво" поведение с онези прословути негови поправки за трите месеца уседналост в Изборния кодекс, които лично нареди на служебното си правителство да бъдат направени, а после, когато се разбра, че това е гавра с правото на 2 милиона българи зад граница да гласуват, си затрая и прехвърли вината, първо, на служебната министърка на правосъдието, която пък, второ, нагло и безцеремонно я натресе на горкия служител от средното ниво в министерството Талев, уволнявайки го без колебание!

Че част от властта (най-вече министърът на отбраната и съпартийците му от Обединените патриоти) се държи "уклончиво" по повод нацистките поздрави на двама държавни чиновници, може би е вярно; че те трябва да напуснат кабинетите си скоропостижно, също може би е вярно (защото няма и не може да има прошка за глупостта!). Но нека обвиняващият президент Радев си го каже и си го признае - как се държа той, държавният глава, когато се разбра, че трите месеца задължителна уседналост за гласуване е върховна глупост и нечувана несправедливост?! Мълча си Държавната глава с тайната надежда, че населението не знае, така няма и да разбере в чия умна тиква се бе пръкнала тази дискриминационна спрямо 2 млн. "външни" българи идея!?

Толкова за нацистите, имитаторите-шегаджии, "уклончивите" според Радев властници и уж вече забравения случай с уседналостта и несправедливо уволнения по тоя повод държавен чиновник.

Напоследък между върховния главнокомандващ и министъра на отбраната се завихря и друг скандал - и той съвсем не подава сигнали за "уклончивост". Онзи ден Каракачанов, в разгара на правителственото заседание, разглеждало и одобрявало линията на поведение на българската делегация на срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 25 май, е заявил в прав текст, че президентът Радев, като водач на делегацията на форума, НЕ ТРЯБВА И НЯМА ПРАВО ДА ПРОМЕНЯ, дори и с малко, възприетата и одобрена от правителството позиция на българската страна на срещата! Дръзко, смело и най-важното - достойно поведение на министъра на отбраната, което очевидно ще бъде прецедент! Интересното сега е каква ще бъде реакцията на главнокомандващия - дали, както обикновено досега, ще се направи, че проблем и разнобой няма, но там, на място, ще си позволи "в движение" да постави останалите, всички нас, пред свършен факт - като "измести малко" (по думите му) официалната позиция на България на своя глава (При Радев това изместване обикновено е в източна посока!), което си е силово налагане на еднолично решение, различно от правителственото!

И понеже сме на "отбранителна" вълна - иначе между "Дондуков" 2 и правителството по темата има много сходни неща. Като например планираните за харч 1,5 милиарда лева за купуване на осем изтребителя. Че трябва да се достига натовското ниво на въоръжение, съмнения няма, но редно ли е това да става отведнъж и с такъв шок за бюджета - всичко това при положение, че - ако са честни в твърденията си - се търсят (още) пари, за да се вдигнат не само минималните пенсии, а и останалите, които в интерес на истината също са си минимални! НАТО е чакало България 10 години, може да почака още малко - нека самолетите долетят при нас един по един, всяка година по бройка! Хем така ще им се радваме по-дълго!

Радев: Не приемам уклончивите коментари на властта, с които се измъкват

За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да...

Най-новатата песничка сега, която се пее в дует - и от президента Радев, и от новия министър Каракачанов - тук двамата имат пълен синхрон - е, че нови 5 000 военни трябвало да бъдат назначени в БА, толкова били незаетите щатове, при това с двойно повишени заплати! А Каракачанов дори достига връх в нахалството си (спрямо финансовия министър, но и спрямо въпросните пенсионери!): новопостъпитлите редници трябвало да получават (да бъдат зарибени!) със начална заплата от 1000 лева! Браво на него - само че какво мисли Владислав Горанов по въпроса?! И не трябва ли войводата-министър да бъде малко озаптен?!

И накрая - господа управляващи, стига лични предпочитания и скрити симпатии! Сега е президент военният пенсионер Румен Радев и държавата се "милитаризира", купуват се нови самолети, наемат се нови военослужещи, вдигат се заплатите на униформените; преди него технократът-президент Плевнелиев строеше тех-паркове (което все пак беше по-разумно и перспективно!); а да си спомним и президента енергетик-любител Георги Първанов, който насмалко да ни натресе така наречения от него "Голям енергиен шлем" - ако бе успял, щеше да ни загроби като държава за поне сто години напред!

Господа от "Дондуков" 2, президенти и вицепрезиденти, настоящи и бъдещи, и вие, техни съветници, а поспрете се малко, стига с този ведомствен лобизъм!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com