Не, европейският мониторинг над България не е отменен

3409
Не, европейският мониторинг над България не е отменен
Снимка: БГНЕС

Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), осъществяван от Европейската комисия (ЕК) спрямо България продължава да действа, макар министърът на правосъдието Кирилов, външната министърка Захариева и председателката на ПГ на ГЕРБ г-жа Дариткова да твърдят точно обратното. Това става ясно от официален документ на европейските институции от 20.05.2020, изготвен във връзка с т.нар. „пролетен пакет” за Европейския семестър. В него недвусмислено се казва, че в рамките на МСП „ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България” (стр. 10).

Мониторинг има

Въпреки че ЕК има право сама да вземе решение за отпадането на мониторинга за България, в края на 2019 г. тя изпрати само препоръка за това до Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС. Има обаче редица страни, в това число Германия и Франция, които не са съгласни мониторингът да отпадне. Това стана ясно от заседанието на съответната комисия в ЕП. Освен това решението в Съвета за прекратяването на МСП трябва да се вземе с единодушие.

С две думи: МСП си стои, а през есента се очаква нов мониторингов механизъм, който да държи под око всички „черни овци” в ЕС.

Няма да коментирам поведението на министъра на правосъдието г-н Кирилов, който обеща, че ще си подаде оставката, ако МСП не отпадне. Вместо да признае фактите, г-н Кирилов нарича интрига „новината” за продължаващия мониторинг на ЕК. Не е нужно да анализирам и опитите на г-жа Захариева и г-жа Дариткова да изопачат действителната ситуация.

По-важен е тонът на въпросния документ. В него, наред с открояването на проблеми в икономиката, здравеопазването, образованието и околната среда се отправя много критичен поглед върху съдебната система в България. За пореден път се поставя въпросът за липсата на осъдени за корупция висши политици, слабата ефективност на наказателните разследвания по принцип.

Горят само "бушони"

Слави Трифонов обвини Екатерина Захариева в лъжа заради доклад на Европейската комисия

"Вчера излезе позицията на Европейската комисия за мониторинга над съдебната система и корупцията в България. И от доклада става ясно, ...

През последните 30 г. в България има разследвани и подсъдими висши политици (няколко по-известни примера: Ал. Божков, В. Върбанов, Л. Шулева, С. Станишев, Р. Овчаров, Ем. Масларова, Хр. Бисеров). По правило обаче „сагите” завършват с оправдателни присъди или биват прекратявани преди да влязат в съда.

През последните години все по-често на Темида се хвърлят изгорели министерски „бушони” или други „пионки без гръб” – по-рядко членове на „кингмейкърите” (колко и кои са, например, осъдените за „Апартаментгейт”?), обикновено политици от второстепенни „присъдружни организации” или независими (Тр. Трайков, Д. Митов, Н. Ненчев, П. Москов, Н. Димов и др.).

Сред политиците-„клиенти” на прокуратурата често има такива, които трябва да бъдат „ударени”. Целта е да бъде съсипана тяхната репутация, не да се докаже нещо в съда. Тези, несъвместими с правото, действия на прокуратурата обаче излизат твърде скъпо на държавата. Например, през 2018 г. бившият министър на здравеопазването в кабинета „Борисов 1” Божидар Нанев осъди прокуратурата да му заплати 100 хил. лв. Сега и г-н Даниел Митов се кани да съди държавата.

А истинските престъпници – ще попитате? Е, тях по правило никой не ги закача. Дали можем да очакваме нещо по-различно от главния прокурор г-н Гешев, познавайки неговия стил, а и репутацията на съветниците му г-н Филчев и г-н Мръчков?

Разследването в Мадрид продължава

Екатерина Захариева: Успех е напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка

Тази година отбелязахме 30 години от падането на Берлинската стена, което промени живота на милиони хора в Източна Европа, включително ...

Но да съм върнем към „брюкселския документ”. В него има един особено любопитен акцент: нуждата от спешни мерки, за да се предотврати прането на пари. „Ефективността на изпълнението и прилагането на рамката за борба с изпирането на пари е ограничена, а използването на финансово разузнаване е недостатъчно”, подчертават авторите на документа (стр. 9).

Можем да направим връзка с разследването на прокуратурата в Мадрид, за което писа „Ел Периодико”: негов предмет е именно международна схема за пране на пари, в която (както се твърди) е замесен и българският премиер Борисов. Според „Ел Периодико” паричните потоци от схемата са отивали в Барселона, а ключова роля в тях е имала манекенката Борислава Йовчева, сочена за интимна приятелка на г-н Борисов.

Разкритията на „разжалвания” олигарх Васил Божков-Черепа за далаверите на управляващите в България не са особено опасни за тях, защото бизнесменът вече е под ударите на послушната българска прокуратура. Далеч по-притеснителни за върхушката могат да се окажат новините, които ще пристигнат от Мадрид. Още повече, че те ще отекнат силно в Европа.

 

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com