X
 
 

Не мърша, а народ

3022 7
photo of Не мърша, а народ
"Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме на страна и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!"

                                                        Стефан Стамболов

Пумпалът се върти все около празните приказки

Новият политически сезон започва с усещането, че никога не е приключвал. Заради толкова много включително трагични обстоятелства, летни...

След 133 години Съединението на Княжество България с Източна Румелия е политически и географски живо, но все по-имагинерно в реалността на 21-и век за един народ. Може би днес вече не говорим за „малки честолюбия и разлики на мнения“, а за непреодолими разграничения, в следствие на безброй разочарования. След 1989 г. българският парламентаризъм деградира успешно, рисувайки сюрреалистичната картина на родната демокрация, раждайки един деформиран политически елит. Този политически елит успя да противопостави класите, да фрагментира социалните и културни връзки, крепящи чувството за единност на една нация, подменяйки значението на думите „морал“ и „етика“. Сраствайки се частния бизнес, политическата класа на прехода разви корупцията до нечувани нива, насаждайки усещането за нормалност и примиримост с тази реалност. Невъзможността на държавата да се справи с ключовите реформи в образованието, здравеопазването и съдебната система, вече десетки години, не е просто оръжие за политически нападки на различни опоненти- тя е качествена, морална и функционална импотентност на един изфабрикуван политически елит, за който, когато завесите се спуснат, съществува единствено основния принцип на съглашението.

Двадесет и девет години по- късно, наред с многобройните равносметки, които се правят, касаещи редица политики, един проблем стои като дамга, по-ярък и по-силен от всички останали. Демографската криза, наричана от голяма част от обществото „геноцид“, засяга целият политически елит, без изключения. Силата на контрола над държавността идва от населението, неговият брой, образование, социален статут и икономически потенциал, с което демокрация и демография са неразривно свързани.

Случайно или пък не, нивото на демокрация, у нас, можем да кажем, че е абсолютно съизмеримо с нивата на демографията, сиреч и в двете може да открием бушуващи кризи, които се задълбочават с всеки изминал ден. Все пак защо свързвам демокрацията с демография?Освен чисто етимологическия произход, който е общ ( и двете думи идват от старогръцки), демокрацията и демографията са двете водещи понятия, касаещи просперитета на дадена нация.

Демокрацията в България, доколкото реално съществува, е способ на политическия елит да безчинства от името на народа. Колкото по-голям процент от хората са недостатъчно образовани, социално зависими и икономически подчинени, толкова по-добре за управляващите, без значение кои са те ( партия, цвят и т.н.). Всъщност политиката и демокрацията не са се променили значително още от древен Рим, където сентенциите „Разделяй и владей“ и „Хляб и зрелища за народа“ са били основни механизми за власт. Българската нация е силно разединена, поставена на кръстопът, относно своето бъдеще, докато младите хора, които са реалният демографски потенциал, гарантиращ оцеляването на страната, можещ да се пребори с политическите и икономически кризи, корупцията и беззаконието, е принуден да търси препитание в различни географски ширини. Удобно, нали?

Сега, нека за миг си представим България малко по-различна. С 9-10 милионно население, по-голямата част, от което е грамотно и трудоспособно. Едно общество, което има самочувствието и увереността да поеме отговорност за бъдещето, което не би допуснало един политически елит да се подиграва с пенсионери и инвалиди. Едно общество, което не би допуснало да убиват децата и родилките по болниците, а институциите и частните фирми да си прехвърлят вината за качеството на асфалта, след поредния ден на национален траур, заради катастрофи по пътищата. Едно общество, което би се противопоставило всячески на корупцията, политическата демагогия и на политици, за които оставката е химера, макар родовете им да са окупирали цели отрасли на властта. Тогава вече демокрацията би имала съвсем друг смисъл, различен от днешния.

Изчезналият вид новини

Търговският регистър две седмици го няма, надеждата за възраждане казват умирала на 40-тия ден. Кипърската застрахователна компания "Ол...

Реалността, в която живеем е част от самите ни представи и докато не ги променим, тя също няма да се промени. Днес не харесваме политиците и институциите, но продължаваме да гласуваме за тях, или още по-лошо- не гласуваме въобще. Не харесваме дупките по пътищата, но когато ги асфалтират караме с 30 км над ограничението и причиняваме ПТП, не харесваме съдилищата, но често самите ние не спазваме закона.

От това да говориш за политика и да правиш политика разликата е голяма. От това просто да искаш промяна и да я носиш в себе си- също.

Патриотизмът не се изразява само в таченето на обичаите и заучаването на историята. Патриот не означава „обичай родината, мрази държавата“. Патриотизмът преди всичко е отговорност, която не се състои само в това да пееш с пълно гърло народни песни, или да облечеш носия. Съединението на България не е направено по този начин, и е нито ПР ход на управляващите, нито щастливо стечение на обстоятелствата. То е дружно усилие, еманацията на жаждата за справедливост на една нация.. Отговорността пред обществото, смелостта да отстояваш себе си, човечността към ближния, познаването на историята, но и мисълта за бъдещето- това трябва да са съвременните постулати на патриотизма- същите, които накараха предците ни, преди 133 години, да се преборят с поредната несправедливост.

Ако фрагментацията в обществото е навлязла в своя апогей и всички врати на държавническо мислене са безвъзвратно затворени от обръчи фирми, политики, провеждани с години, но на парче и за определени кръгове, политици, изгубени в превода и такива, считащи себе си за „бащици“, същински Кубратовци в юрта с пръчки, но не за да ги съединят, а запалят? Ако стените на Рилския манастир паднат и свети Иван се изправи, а Левски скърши бесилото и ни погледне отново, ако се чуе викът на онези, които паднаха при Ахелой, Клокотница, Търново и Шипка, а Охрид и Черно море забушуват? Тогава ще стихне ли саморазрущителният порив на цял един народ?Защото почитайки традициите и историята си, ние се прекланяме пред миналото, помнейки от къде идваме. Но на къде отиваме? Изборът е наш, „...времето нас обръща, и ние него обръщаме...“

Автор: Иван Велков, политолог

Доналд Тръмп: Game on или Game over?

Ще издържи ли Доналд Тръмп до края на мандата си като президент на Съединените щати? Този въпрос е въпрос номер едно, откакто Тръмп вле...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  Словоблудство целящо да прикрие доколкото е възможно , да омаловажи и принизи престъпленията на АНТИНАРОДНАТА КЛИКА 10111989 с много изпечени журналистически похвати. Ами ЛАБОРАТОРИЯТА НА СОРОС. Тоест един вид велков се представя за борец срещу Грозната/ес/действителност , но разбира се пазейки ес от всякакво опетняване , хвърляйки отговорноста и причините да се случили тези неща в НИЩОТО. Ами ИН виж още ›› АЧЕ actualno щеще ли да му дава ТРИБУНА ? НЕ РАЗБИРА СЕ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • анаЛизатор на статията 4 анаЛизатор на статията преди 8 месеца Профил на трол?
  Ахааа....политолог....ясноооо....ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Де е Киро на КИРИЯ???? 3 Де е Киро на КИРИЯ???? преди 8 месеца Профил на трол?
  ДУМИ...думи...само голи думи-т.е. ПРАЗНОДУМИЕ!!!А дела никакви!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Редно е да се отбележи, че не живеем в демокрация, а в псевдо демокрация, облечена с Конституция и закони! Това преобръща всичко и силово и демагогски не позволява напредък!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Чуват се много твърдения, че прехода към демокрация вече завършва. Според мен, като че ли, той едва започва. Досега цареше безогледен хаос. Всички чакахме важните проблеми да се решават от "високите етажи", а демокрацията предполага основната роля да изпълнява народа, не само политиците. Иначе става това, което става!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Много добре и разбираемо казано , а сега на площада г-н Велков със всички ваши съмишленици и поведете хората в правилна посока . Постовете не стигат . Тпчката на кипене е премината , единственно и само решителни действия могат да сложат край на геноцида вършеещ вече 70 години по тази територия .
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 8 месеца Профил на трол?
  А , не сте познали Г.ЖО НЕОЛИБЕРАЛКА ? НИЕ /НАШИТЕ/ ОТ 2013Г ВИ ГЛЕДАМЕ ЦИРКОВЕТЕ И ЗНАЕМ НА КОГО СЛУЖИТЕ И КАКВО ЦЕЛИТЕ. ВИЕ ГО ОТРИЧАТЕ , НО НИЕ /НАШИТЕ/ ЗНАЕМ. И АКО СЕ СТИГНЕ ДО ТАМ , ЧЕ ОТНОВО ПРЕДПРИЕМЕТЕ НЕЩО , ТО ДА НЕ СЕ ЧУДИТЕ АКО СРЕЩНЕТЕ ИМЕННО НАШИТЕ / БОЙЦИТЕ*КИНИТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ/ ТАМ НА УЛИЦАТА. А , НИЕ БДИМ И НЯМА ДА ВИ ОСТАВИМ ПСИХОДЕСНИ. МНОГО ВИ СТАНЕ ВЕЧЕ ВАШИЯТ СОРОСЕН ЦИ виж още ›› РК.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ето какво се падна на зрелостниците на матурата по БЕЛ

Върху "Косачи" на Елин Пелин разсъждават зрелостниците днес, 21 май на матурата по български език и литература, съобщи БНР. Темата бе избрана...