Не, ваксините няма да ни опазят от трета вълна на коронавируса

6317
Не, ваксините няма да ни опазят от трета вълна на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Дали като важен обществен въпрос, дали заради търсене на повече рейтинг, но тази сутрин (24.02.2021 г.) Нова телевизия прокара в сутрешния си блок темата ще успее ли ваксинацията срещу COVID-19 да ни спаси от трета вълна.

Поканен да коментира като гост-експерт беше преподавателят в департамент "Информатика" на Нов български университет (НБУ) Лъчезар Томов. Откровено казано, с него имам едно на ум - помня например как обясняваше около Коледа, че в първата седмица на януари тази година ще има пик заради "разпускане" на хората по коледните и новогодишните празници, а такова нещо нямаше. Но всички данни дотук показват, че устойчиво заразата се разпространява. Който не вярва, може да види ТУК последната седмична актуализация от Националния център по заразни и паразитни болести.

В обобщение - растежът на новите случаи на коронавирус на седмична база е с около 15-20% от няколко седмици. А само преди 4 дни в България почнахме да ваксинираме масово срещу COVID-19. Но - за да сработи имунитетът, който получаваме от ваксината, трябва да мине време. В момента налични са само ваксини, които се слагат в 2 дози и възможно най-добрият имунитет, който осигурява съответния препарат, се получава чак след втората доза и то известно време след нея - около 14 дни. В България масовата ваксинация се прави към момента предимно с оксфордската ваксина (на AstraZeneca), за която най-новите научни данни сочат, че може да разчитаме на някаква сериозна защита чак от 22 ден нататък след първата доза, а втората доза е хубаво да се сложи 12 седмици след първата за постигане на максимален ефект на защита от разболяване! Това е много време и само човек, който през живота си не е чувал думата "математика" може да си мисли, че с ваксинацията сега, в какъвто и да е темп извън 1 000 000 на ден, може да окажем ефект на изключително значимо спиране на третата вълна преди парламентарните избори на 4 април!

Според Лъчезар Томов, трябва да ваксинираме по 100 000 души на ден, за да може да стане това, което се случи в Израел. А там се случи следното - 2 месеца на ваксиниране и чак сега вече има по-значителен спад, но и той още не е толкова устойчив - явно предстои. А в Израел ваксинират само с "Комирнати" на Pfizer/BioNTech, където периодът на двете дози е 28 дни, т.е. нещата стават малко по-бързо - въпрос на проценти.

Отделен фактор ще са и нови варианти на коронавируса - доколко ще влияят на разпространението на заразата.

Още по-важно обаче е какъв ще е товарът върху болниците. Вече го казах в предишен коментар - пандемията приключва в мига, в който болниците могат да понесат товара при отношения на нормален живот! Точно този здравен ефект на ваксините, с предотвратяване на хоспитализация - поне 1 месец та дори до 3 месеца за сработване на имунитет, изисква повече време, отколкото имаме с растящата сега тенденция.

И последно - факторът "писна ми". Ваксинираните не бива да забравят колко време трябва за изграждане на имунитет. Не става днес да се боцнат и утре юхуу, старото нормално. Така само ще има още принос към пик на заразите, преди да дойде моментът на траен спад и моментът, който всички чакаме - когато коронавирусът ще бъде притиснат в ъгъла и ще е проблем не за целия свят, а в ограничени случаи. Следва да се заредим с още търпение - много ни е трудно на хората, определено!

А на Бойко Борисов хвалбите как имаме "щит от 350 000 души", като говорим за почти 7 000 000 показват единствено колко малък всъщност е въпросният щит. Няма да правя сравнения като какво е малък!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com