Нека да не сме точно патрЕОти

3208
Нека да не сме точно патрЕОти
Снимка: Actualno.com/Евгения Гигова

Прайдът мина. Темата вече не е актуална, скиновете са по-спокойни, колкото спокоен може да е един скинар, патриотите пак редуват ракия с шопска в кварталната кръчма, а бабите продължават да се надяват детето да не стане веган, пък с който иска да си спи, важното е да се яде месо. Всички знаем вица.

Проблемът обаче остава. Защо остава проблемът в днешната дата, при условие че "еволюираме" и се "развиваме" и "поумняваме"? Защото ни е страх? От какво? Да не станем гейове? Добре, интересно, хората имат странни страхове. Защото са ни гнусни? Как може да се целуват двама мъже на една пейка, какво ще обяснявам на децата?! А обяснявате ли им нещо изобщо, когато видите хетеро двойка да се целува? Не мисля. Ако не сте повдигали темата, като кое е "правилно" и кое не е никога в крехкия животец на вашето отроче, то няма да пита дори, защото за него няма да е странно. Защото за децата не е странно. Защото си мисля, че вие не се страхувате, просто ви е яд. За какво ви е яд е някаква психологическа мистерия, която най-вероятно е изключително интересна за проучване, но никога няма да се разбере. Но ядът си е там. Заради тяхната свобода, заради това че не им пука. Яд ви е, че не сте щастливи, яд ви е, че хората имат мнение, все по-млади хора и все повече. Яд ви е, че свободните от предразсъдъци хора са щастливи, макар и по-трудно, но поне наясно със себе си и света. Яд ви е, че не можете да излезете от малката кибритена кутийка, в която сте се запечатали собственоръчно и на сигурно. Яд ви е и с цялата си наглост, прехвърляте топката на децата, оправдавайки необоснованата си злоба със собствените си деца. Кажете ми, кое е по-гнусно?

Ученик или системата удари учителка?

"Ученик преби учителката си в училище". Тази новина оповестяваха на всеки половин час българските медии преди два дни. Дали учителката ...

Защото човек не става някакъв по отношение на сексуалността си. Той се ражда такъв. Но човек може да стане добър, човек може да бъде възпитан да разбира и да пита, и да мисли с главата си. Човек може да бъде възпитан да уважава. И ако всички мислехме и се уважавахме малко повече, къде ли щяхме да бъдем сега...

Защото сега ... ПатрЕОти сме. Нека сложим трибагреници по профилните си снимки. Нека се похвалим как стояхме прави и мълчаливи пред сирените на 2 юни и как не снимахме, а уважавахме. Нека плюем онези, които не са си споделили цитат на Ботев на стената. Нека две минути в годината осмислят целия ни патриотизъм. Нека ревем с цяло гърло песни на Слави и нека ходим на протести. Нека сме абитуриенти с носии и скинари и ултраси с татуировки на Левски или герба. Нека рисуваме свастики по панелките. Нека сме чели ''Под игото''. Само него, нямаме време за други книги. Нека искаме България на три морета и нека сме лъвове. Нека бягаме от часовете в училище и пропускаме лекции, не е важно. Нека всяка чужда литература е по-долу от нашата. Всеки чужд филм. Всяка чужда музика. Всяка чужда картина. Нека отсичаме дърветата и си хвърляме фасовете си през прозорците по магистралата. Нека обичаме България в снимки и в стихове, от които знаем точно три заглавия и един автор, а Христо Фотев е Христо Ботев с грешка в името. Нека да пишем на кирилица... Неграмотно, но на кирилица. Все пак бягахме и от часовете по български.

Нека сме модерни, ама не съвсем. И нека най-големият проблем да е прайда и го преборим с протест с гайда. Лирично, а? Нека всичко друго е по-долу от нас, защото друго си е българското. Нека всеки който не работи, а учи да е връзкар. Нека всеки който работи, а не учи е глупак. Нека всеки, който има нещо, е крадец. Нека всички са престъпници и мафиоти. Нека. Ама на статус. Или в кръчмата под магичните звуци на някоя народна песен, все повече извиваща се под формата на кючек. Нека ракията е нашият символ. И шопската салата. Нека носиите и народните танци да са нашето измиване на ръце, след липсата на всякакъв опит за интелигентна и истинска промяна. Нека не четем, не рисуваме, не свирим, не пишем... Това ВСЕ ОЩЕ къща не храни. Нека не ходим по света, защото това е бягство. Нека храним правителството, изнемогвайки, ама поне не съм избягал, а стоя тук! Нека шамарим децата си и всеки който смятаме за сбъркан. Нека го правим гордо и балканската! Нека сме братя българи юнаци! Нека... Нека го правим по празници. Ама нека да е само по празници, а? Защото за това не е умирал никой. Никой не е искал това. Бутафорията не е патриотизъм, не е отдаденост, а оправдание. Нека сме това, което трябва. Осмислете съществуването си. Осмислете съществуването ни.

Автор: Ния Петрова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com