Няма Пеевски - няма бедствия

5551
Няма Пеевски - няма бедствия
Снимка: МВР

Четирима министри се явиха в Народното събрание, за да отговарят на въпроси, свързани с наводненията. Съдейки по отговорите им, държавата е направила всичко необходимо и проблем просто няма. Ако има някой за критика, това са кметовете, защото не са си свършили работата.

Не е откритие на ГЕРБ да се прехвърля отговорност към местната власт. Това беше любим похват и при Станишев, и при Сакскобургготски. Просто при Борисов оправданията с предишни управления са зададени като лайтмотив на управлението и ако по някаква причина не могат да бъдат виновни комунистите, ще го отнесе някой друг. В случая - кметовете. Същите, които първи се притичат на помощ на пострадалите - с личните си автомобили, със семействата си, с цялата си способност да организират доброволчески екипи.

Крум Зарков: България е в постоянно бедствено положение

България е в постоянно бедствено положение в последните години - за некомпетентността на управляващите са виновни ту глобалното затопля...

Отговорните фактори в управлението явно мислят народа за пълен дебил, на който каквото и да кажеш, ще повярва. Подобно поведение не е изненада предвид политиката тип уан мен шоу, която води най-известният шофьор на джипка в България.

Той, естествено, не пропуска бедствие, при което да се изпъчи откъм другия бряг на реката и да каже колко пари "дава" за оправяне на положението. Това е арогантно, но по-големият проблем е, че и министрите му пригласят. Хората не успяват да си спасят къщите, животните и реколтата, но няма кой да им предложи работеща политика. Няма кой.

С каква власт разполага един селски кмет, всички знаем. И как парите, които правителството отпуска, често са далеч от обещания размер. Българските села и по-малките градове са на ръба на оцеляването, дори когато няма никакви природни бедствия. И един по-проливен дъжд е достатъчен, за да имаме кошмарни последствия - свлачища, прелели реки и наводнени домове. Отговорът на правителството е, че всичко е под контрол.

Помним, че Пеевски влезе в изпълнителната власт през Министерството на бедствията и авариите на Емел Етем. Откакто се закри това министерство и Пеевски не е там, у нас бедствия няма. Ня-ма. Помним и дискусията дали е необходимо такова министерство, след която то беше закрито. Защо - който разбрал, разбрал. ДПС не е в управлението и Доган не е хидроинженер, а почетен председател.

Само от последния проливен дъжд има 26 селища без ток, 700 наводнени сгради, а Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е реагирала на 268 сигнала, включително за свличане на земна маса.

Прокуратурата пришпори три министерства да разберат дали има наводнения заради незаконни действия

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, министъра на вътрешните ...

За свлачищата може да има много причини, но сред водещите експерти преобладава мнението, че безотговорната сеч е сред основните. Това до момента нито една институция не е признала официално. Но пък редица кметове на планински села публикуват в социалните мрежи снимки на камиони, често дори без регистрационни номера, които извозват трупи. И в редица планински зони това вече е бедствие. За него същите селски кметове ли са виновни?

Речните корита пък са друга зона на колективна безотговорност. Тук властите имат вина на всички нива, но най-вече липсва законов механизъм, по който да се налагат санкции. Това важи най-вече по отношение на бай Иван, който, ако си изхвърли вехториите в дерето, трябва да бъде наказан. Но нито има как да бъде хванат на местопрестъплението, нито отколешният манталитет на българина смята това за престъпление. Това се знае, но никой нищо не прави. Може да е бил глобен някой някъде, но колко такива случаи знаете?

Това за санкциите не важи изобщо за стотиците малки предприятия, които изхвърлят в реките каквото им падне. Последният случай с палети какво е - не са на бай Иван със сигурност. Шефовете, отговорни за такива престъпления, по правило са близки с различни властови нива и санкции отново няма.

Цялата картина може да бъде обобщена в кратък предизборен диалог: "Ще гласувате ли?", попита премиерът, паркирал на другия бряг на реката. "Ако доплуваме", отговориха хората от наводненото село.

 Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com