Новите смешки във все същата България

6161
Новите смешки във все същата България
Снимка: БГНЕС

Писал съм го вече неведнъж – ужасно обидно е да е те правят на маймуна. А точно това, за кажи-речи всичко важно, се случва в тази държава. И го правят тези, които избираме, за да служат на обществения интерес.

Поредната порция такива едни закачки, които все ни излизат през носа, вече е налице. По хронологичен ред:

1. Най-висшите оперативни служители на МВР за борба с наркотрафика ги арестуваха за подкуп и чадър над наркоразпространители. Какъв е подкупът? 5000 – 10 000 лева ... Само дето не стана много ясно на час ли, на ден ли, седмично ли, месечно ли? Защото 327 кила кокаин само от Студентски град ги изчислиха на 10 млн. евро и то не на улицата – там е четвортно повече. Пък едва ли през България минават само 327 кила. Я сега пак с подкупа от 5-10 000 лева?!

2. Вчера излезе и дългоочакваното решение на съда за делото EVN – това, по което съдеха Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков за неизгодна приватизация на миноритарния дял в дружеството. Решението е оправдателна присъда, а мотивите накратко може да се обобщят така – неправомерно обвинение! И сега, кой е отговорен за това обвинение? А други сделки този отговорен ще провери ли – или зависи какво му прошепне Господ? То, шепненето, май вече не върви, защото носещият отговорност сега какви обвинения се повдигат се поотрече от този Началник – но архивите остават, а каквото е минало веднъж през Интернет, никога не изчезва!

3. Покрай цялата тази криминалност, също толкова криминално си върви един проект, който е по-критичен, отколкото би ни се искало – АЕЦ "Белене". Фанфари сега как ще го строят Русия, САЩ и Франция – и ни дума колко ще струва токът от тази центала. Нито дума и за това:

А) Кога лъже БАН? Когато пише в доклада за възможността да реализираме АЕЦ "Белене", че до 2040 година населението на България няма да намалее спрямо 2015 година или даже ще се увеличи с 300 000 души при висок икономически растеж (стр. 41), или когато правителството ОФИЦИАЛНО приема прогнозата на Института за изследване на населението и човека при БАН, че до 2040 година българското население ще намалее с 20-25%? В единия случай обаче БАН взема пари от БЕХ да прави доклад за най-корупционния ни енергиен проект, в другия прави прогноза извън този доклад!!! За неразбралите какво е важното в това очевидно разминаване – защо ти е повече мощност, ако по-малко хора ще потребяват ток?!

Б) Има или няма опасност с площадката? Петкова уверява, че четяла непрекъснато документи с резултатите от проверки на БАН (тази същата БАН от горната точка!!!) и нямало проблем. Не казва обаче кога е направена последната проверка! За разлика от нея, инж. Илчо Костов, който дълги години е директор на площадката, заяви преди три години, че още през 2005 година са открити пукнатини по цялата дебелина и дълбочина на реакторното отделение. И след като "Атомстройекспорт" спечели търга за доизграждане на АЕЦ "Белене" и беше подписан анекс към споразумението с руснаците, заради който ни осъдиха да си купим два реактора за 620 млн. евро, "Атомстройекспорт" настоява да бъдат разрушени конструкциите с пукнатини – поне така твърди Костов! Ако е вярно, с това руснаците всъщност нарушават условията на търга – щом го правят, дали не е защото са много наясно как иначе ще стигнем до ситуацията от Чернобил – not great, not terrible?! И най-важният въпрос – тези конструкции, за които говори инж. Костов, разрушени ли са или не?!

Говорим си обаче да сме на приказка явно. А приказката като стане реалност, вече само махваме с ръка и продължаваме - накъде, и ние не знаем!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com