Новородените - никакво раждане без издържан изпит!

5922
Новородените - никакво раждане без издържан изпит!
Снимка: Getty Images/Guliver

В отчаяние и сетни сили българската образователна система роди поредното недообмислено решение (4-годишните да тръгват на предучилищно обучение, засега прието предложение на първо четене на ниво комисия в парламента), с което иска да превърне безпомощността си срещу неграмотността в могъщо оръжие, което да създаде велики литератори. Моменталният въпрос, който изниква в съзнанието ми, е мислителите на новите правила дали имат деца? А вторият - откъде са го взаимствали, защото не се е чуло и видяло никъде по цял свят подобен абсурд. Ясно, ние ще сме първите. Трети важен въпрос - защо България все е първенец по абсурдите?

Персонал, годен да обучава 4-годишни бебета (да, на тази възраст децата все още са бебета) на четмо и писмо, имаме ли? А учебни материали, подходящи за възрастта на бъдещите предучилищници? Или вече имаме една фирма, която е толкова услужлива, че е в пълна готовност веднага да започне печатането им? Даже аз предлагам раждането да се извършва само с изпит. Не го ли издържи новороденото, да си седи в майка си и никакво излизане, докато не научи материала от всички 9 месеца, в които е спало и си е развявало байрака и пъпната връв.

Но нека спрем дотук с негативизма и да обърнем палачинката от позитивната страна на казуса, тъй като досега светът е оцелял, защото се е смял (и защото не е бил ръководен от БГ началници). Предлагаме Ви 3 решения, които е възможно да доведат до подобряване на средата за живот у нас, докато 4-годишното ни пале е на предучилищна:

1. Родителят винаги може да се извини на работодателя и да го помоли да си тръгне от работа, като каже, че предучилищната е нещо ново за неговото дете и сега викат майките и татковците, за да им дадат насоки.

Има ли яснота как ще се осъществи задължителната предучилищна за 4-годишните?

Въпросът е как тези деца на 4 г. в задължителната предучилищна ще бъдат поети, къде ще бъдат настанени. Промяната на подхода, готовност...

2. Родителят може най-сетне да се образова (безплатно), докато обяснява уроците на децата си.

3. Родителят е изобретателен и винаги може темата да се превърне в нова причина за организиране на протест.

Гаранцията за грамотността, уважаеми, съвсем не е в основата на това, дали детето ще посещава предучилищна още от бебешка възраст. Въпросът е в качеството на предоставяната услуга и в превъзпитанието в семейството. Незнайно за кой път се опитваме да решим проблем, като предлагаме решение, без да търсим първоизточника на причината. А още по-жалко е, ако сте решили, че въвеждането на задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще реши проблема с липсата на места в детските градини, а още по-малко - демографския срив в България! Смятате ли, че е редно детето да плаща за невежеството на своите родители и нерядко - за незаинтересоваността на своите учители?

Автор: Моника Георгиева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com