Опасните манипулации на Бойко Борисов

12992
Опасните манипулации на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов винаги може да изненада. Този постулат в нашата политика за пореден път с публичната лекция на премиера, лидер на ГЕРБ и доктор по психология в УНСС, в която беше обхванато кажи-речи цялостното развитие на света от гледна точка на България. Или поне заявката беше такава.

Видео: УНСС

Индулгенция за АЕЦ Белене

Трябва или не трябва да бъде строена АЕЦ "Белене"? Българската академия на науките (БАН) трябваше да даде отговор на този въпрос, но сл...

"Нашето бъдеще и вашето бъдеще трябва да е Европейският съюз", уверено заяви премиерът в края на лекцията, обръщайки се към студентите в УНСС. И го стори, след като преди това направи на пух и прах същия този ЕС. Но го направи така, както винаги прави и както правят сегашните български политици – сякаш България не е в ЕС, а ЕС за съвременна България е нещо като СССР за Народна република България. Слушкаш какво ти казват батковците и чичковците от Москва (Брюксел) и нямаш грижата да мислиш, какво остава да претворяваш собствени мисли в действия. И Борисов отново опита да елементаризира в този стил – вината е на тези отвън, не моя. Ето и няколко конкретни примера как го прави - на база негови съждения, изказани в ролята му на "преподавател":

За България: "Една от причините да има толкова катастрофи е, че минават три пъти повече ТИР-ове през България".

Коментар: Трудно ми е да кажа каквото и да е – още едно доказателство, че такива органи като КАТ и МВР не трябва да съществуват, доколкото схващам лекторската мисъл.

За ситуацията в Европа: "Всяка тема, всяка криза, всяко несъставяне на правителство идва заради мигрантите".

ЕС ни изостави на мафията

Умират политиците да лъжат. Да заблуждават. Да извъртат. Да правят всичко, само и само да не кажат истината. И ако на някои политици то...

Коментар: Ясно е, че тук се визира Германия, където обаче отдавна нивото на развитие не е да се борим с корупцията и мафията т.е. да избираме между "голямо зло" и "по-малкото зло", а да се борим за още по-добър живот. Но дали пък няма някъде в Европа несъставяне на управление, защото някой протестира срещу узаконено беззаконие? Например на ниво като за нас - в Румъния не позволяват на социалдемократите да извъртят нещата със законите и съдът да стане пак безгласна буква. Борисов не коментира това – все пак той е световен лидер.

За единна Европа (по-скоро не): "Вече имаме и Brexit – говорил съм си и с Мишел Барние, но не виждам положителен изход. Колкото по-лесно се подготвим за излизане на Великобритания без споразумение, толкова по-добре".

Коментар: Идеално е добре без договор, без споразумение – та след това да можеш да се отметнеш в удобен момент. Типично за Борисов – но нека напомним и, че Великобритания има ангажименти към европейския бюджет в рамката 2014 – 2020 година, а Обединеното кралство би трябвало да излезе от ЕС през 2019 година. Чудесно – само че като си тръгваш от кръчмата, само една част от сметката ли плащаш? По този въпрос д-р Борисов може да доведе за следващата си лекция като гост-лектор коалиционния си партньор Волен Сидеров – да разгърне експертиза.

И още по европейски: "В Шенген има държави, които просто нямат място там".

Коментар: Поименно, другарю ... ъъъ... д-р Борисов? Или понеже ние не сме там, защото Холандия и Германия са наясно с организираната ни престъпност, наречена държава, има недотам тънка завист?

Материалът за фалшивите новини на Борисов

Това е една лъжлива новина. Така премиерът Бойко Борисов отвърна на журналист на BIT, който поиска коментара му относно сагата "дебилни...

За Турция: "Много лесно е да се изказваш срещу Ердоган днес, но какво печелиш от това? Той държи 3 млн. (бел. ред. - бежанци) в резерв – какво ще стане, докато стигнат до Германия?

Коментар: Съседна Гърция, която усилено работи "Турски поток" да мине през нейна територия и същевременно се цели в осъществяването на мегапроект за изграждане на газопровод, който да докарва газ от Израел и Египет за Европа, не върна в Турция избягали от Ердоган военни. Чакаме лектор-преподавател Борисов да ни каже на следващата лекция колко милиона мигранти дойдоха от Турция в Гърция заради това.

За Сирия: "Нашите европейски лидери, моите уважения трябва много добре да си дадат сметка, че не можем да продължаваме да сме пасивни".

Коментар: Чудно, Борисов не е ли европейски лидер? Объркал съм се, трябва да е междугалактически!

За климатичните промени: "Не прочетох нищо добро за климатичните промени, президентът Тръмп ги напусна. За кой не е факт, че природата страда от брутална човешка намеса".

В депресия сме всички и така ни е добре

Какво е щастие? Може би да дадеш. Винаги ще се намери кой да вземе. Когато човек се опита да погледне на нашата чудна страна под различ...

Коментар: Тръмп значи напуснал – Парижкото споразумение за климата, да уточня, защото много хора може и да не се сетят от витиеватата мисъл на "лектора". Същият този лектор защо забрави да каже каква е позицията на Тръмп за климатичните промени и вярва ли мистър Доналд в глобалното затопляне?

Климатичните промени и България: Кога е имало такива наводнения - виждате в Атина, в Бургаско ... Кой канал ще поеме толкова вода?

Коментар: В Атика, а не Атина, наводненията удариха райони, които гръцката прокуратура сега разследва, защото се е строяло без никакви устройствени планове, без канализация и отделно имало случаи на подозрителни пожари – за изчистване на терен. Но Борисов е много прав в едно – "природата страда от бруталната човешка намеса" (цитат), само че в случая в Атика си го върна на хората. Колкото до Бургаско – колко констативни протокола бяха писали от ДАМТН за язовирите, които се скъсаха?

В цялата тази палитра от опорни точки вече е напълно ясно, че Борисов е всичко друго, но не и политик. Неговото мислене никога не може да е държавническо, защото мисли на парче – най-голямото да е за него, да не забравяме. Да не забравяме и друго – това е "по-малкото зло" в България. Докато избираме между зло "явни комунисти" и зло "прикрити комунисти", такава ще ни е и перспективата!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com