Отсечете му главата до оставката

9326
Отсечете му главата до оставката
Снимка: БГНЕС

"Царицата на сърцата

изпече сладки за децата.

Открадна ги момчето смело

и срещу него има дело!"

Луис Карол, "Алиса в страната на чудесата"

Спомняте ли си тази детска история? Тя свършва така: В страната на чудесата настава голяма суматоха, след като царицата организира съдебен процес срещу крадеца на сладки. Накрая тя се разкрещява: "Отсечете му главата, отсечете ѝ главата, запушете му устата" и т.н. Всеки диалог с царицата завършва с "отсечете му/й главата!" Независимо дали е възможно препоръчаната екзекуция да бъде осъществена по друг начин, извън въображението на царицата. После царят обяснява, че царицата е страшна, когато се ядоса, а Алиса казва: "Кой ви обръща внимание, вие сте само едни карти". И се събужда. 

Та така и нашият министър-председател Бойко Борисов. Той, като се ядоса, иска оставки. Независимо дали му е работата или не. А като работата стане или не стане, премиерът излиза от нея или като спасител, или ни лук ял, ни лук мирисал.

Да започнем отзад напред, с най-прясната оставка на президента на Българския футболен съюз(БФС) Борислав Михайлов. След като БФС е сдружение на футболните клубове в България, то е обществена организация. Ето защо не би трябвало да е зависима по някакъв начин от изпълнителната власт, нито от политическата конюнктура в България. Но въпреки това, което би минало през главата на всеки мислещ човек, премиерът поиска оставката на президента на БФС. Много далеч сме от мисълта да адвокатстваме на Михайлов. Казано с ирония, човекът направи каквото можа за и с българския футбол. По Закона за юридическите лица с нестопанска цел, оставка може да му поиска Общото събрание на организацията. Тук пламенните фенове на премиера ще възразят, че човекът само е препоръчал на Михайлов да подаде оставка. Да, но после какво излезе от премиерските слова?

Борислав Михайлов подаде оставка

"Днес президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпъл...

"Исках да съм ги предупредил, за да не ми правят забележки после от УЕФА и ФИФА. Те не се съобразиха с нашите препоръки, нито с това, което службите ми докладваха за случващото се в БФС. Нещата просто съвпаднаха, а акцията беше планирана няколко дни преди двубоя срещу Англия. Това си е работата на БФС. Аз не съм се стремял към него. Аз казах какво спираме да правим, за да не каже някой, че се бъркаме в работата на футболния съюз“, заяви Борисов по-късно по повод подадената от Борислав Михайлов оставка.

Да сме наясно, нашият премиер не се бърка в ничии дела, тези от УЕФА и ФИФА си контактуват с него. Също като тези от радиото и други журналисти. Формално или не, но винаги избирателно. 

Премиерът се закани да уволни и главанаците от БНР. Онези главанаци, които ги избира СЕМ, който пък бива избиран от парламента, където преобладаващата политическа сила е ГЕРБ, чиито председател е Бойко Борисов. Само не казвайте, че и в този случай "отсечете им главите (на главанаците)" е безобидно пожелание, а не директива, която изброените по-горе (независими от премиера?!) институции стриктно изпълняват, да не излезе, че са "само някакви си карти". По смисъла на Закона за радиото и телевизията, БНР и БНТ са юридически лица и обществени доставчици на медийни услуги. Те, като се замисли човек, са точно толкова обществени, колкото БФС. И друг, а не премиерът, може да уволнява там. Иначе няма мислещ индивид, който да не е сигурен, че гендирът на БНР трябва спешно и смирено да си ходи. Но по закон, а не по премиерско разпореждане.

Има не особено тънка разлика между това да разпоредиш и да изкажеш мнение. Едното е задължение на премиер в рамките на правомощията му, а другото – гражданско право. Последното изключва императивния тон. Но включва повече знания и мислене кой кого назначава и кого може да освобождава от поста му или от главата му.

Автор: Спасиана Кирилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com