Пари няма (по принцип)

21545
Пари няма (по принцип)

Интересни неща са българската икономика и фискална политика. Уж пари няма и трябват реформи, но същевременно много „наши” (на съответната власт на хора) се облажват тук и сега, без да са направили нищо, за сметка на други, които трябва да бъдат наказани. Този порочен кръг стана доста явен след настъпването на световната икономическа криза (която е виновна за всичко в България) и налагащите се ограничения в разходите. 

Да започнем със „слона в стаята”, а именно реформите... Ако се вярва на българските политици, то те са нещо по-страшно, дори и от водородната бомба. Повечето правителства идват със заявен ангажимент да извършват належащи промени... Който в крайна сметка се изпарява за около 1 година, тъй като реформите носят огромен риск от загуба на обществено доверие. А то, както изглежда, е особено важно за всички политици.

Това важеше в огромна степен за бившия премиер Бойко Борисов, така е и за сегашното правителство, оглавявано от Пламен Орешарски. Което в началото носеше помпозните определения програмно и експертно... Докато не се оказа, че е просто нов вариант на добре познатата Тройна коалиция, в която просто НДСВ е заменено от „Атака”. С всички негативи, произлизащи от този факт.

Но да се върнем как отново ще бъдат пръскани за цяло и нещяло едни пари, които могат да отидат за по-добри цели.  В понеделник (9 септември)  на сайта на Министерството на финансите се появи информация за това как ще бъдат изхарчени допълнително 148 млн. лв. от актуализацията на бюджета, която беше приета „на тагадък” и без особено ясна обосновка през август. Преди да преминем по същество за харченето на тези средства, нека да поговорим още малко за необходимите промени и техния хоризонт.

Ако отворим все още неминалия за обсъждане в парламента план „Орешарски”, ще видим, че думата реформа се среща 3 пъти. Сами можете да прецените дали това е много или малко за 9 страници документ. От него разбираме още, че кабинетът си е поставил за цел редица цели, сред които „повишаване на бюджетните приходи чрез противодействие на данъчните измами и отклонението от данъчно облагане, пресичане на контрабандните канали”, „ограничаване на участието на офшорни компании в обществените поръчки, приватизацията, концесиите и други области свързани с разходване на публични средства” и др.

Това са само два малки примера, които изобщо не претендират да са най-важните. Същевременно те се набиват на очи, предвид проблемите от които се оплакваше правителството. Какво направи то, за да разреши тези проблеми? Агенция „Митници” изкара повече от месец без ръководител, след като досегашният такъв Ваньо Танов се разболя и това забави подготвяното от управляващите освобождаване.  През този период не беше направено нищо за „пресичането на контрабандните канали” и по този начин бяха изпуснати както възможността за влизане на свежи средства в бюджета.

Офшорните компании, които придобиха особена популярност в последните месеци и тяхното участие в обществените поръчки, бяха оставени за по-късен етап. Според вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева това се налага, тъй като липсва точна дефиниция за „офшорни компании”. Човек би се почудил кой или какво е накарало управляващите да кажат „хоп” преди да са скочили. Особено предвид цялостните спорове, които предизвика Законът за обществените поръчки.

МФ: Бюджетното салдо е отрицателно, заради дефицит по националния бюджет

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към 31.07.2013 година е отрицателно в размер на 168.2 млн. лв. и се формира...

Да се върнем на въпроса за парите...  Кой ще получи допълнително средства от актуализацията? Разбира се, една от структурите в държава, които разполагат с повече от 1 млн. лв. годишно, а именно – Министерството на вътрешните работи. Според разчетите то ще получи още 25 млн. лв. 15 млн. лв. от тези пари ще отидат за доставка на гориво и вещево доволствие, а 10 млн. лв. за изплащане на задължения към доставчици.

Доколко има смисъл и нужда от толкова пари за структурата, която доби депресиращо огромни по време на ГЕРБ, е друг въпрос. Особено ако се има предвид статистиката на европейската статистическа служба Евростат, според която за периода 2007-2010 г. България заема четвърто място по убийства на 100 хиляди души от глава на населението. Това се случва, въпреки че през 2010 г. у нас на 100 хил. души са се падали по 389 полицаи. За сравнение в Румъния техният брой е 243, Полша – 255 и тн.

Говорейки за структури, които „странно” защо продължават да получават пари, трябва да споменем и Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ).  Години наред ръководената от Богдан Николов структура е любимец на всички правителства (освен донякъде това на ГЕРБ, което през 2012 г. й спря финансирането). Според разбивката на МФ федерацията ще получи 3,6 млн. лв. за покриването на такси за провеждане на световния и европейския шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото.

Това не е първият случай, в който неолимпийският спорт получава държавна помощ.

Първо през 2008 г. БФМ получи 3,9 млн. лв. от общия бюджетен излишък в размер на 8 млн. лв., предназначени за спорта. Това става ясно от информацията на списание „Тема”. Тези средства бяха отпуснати за подобряване на пистите „Горна Росица” и „Долна Митрополия”.  Впоследствие през 2010 г. федерацията получи още 3 млн. лв. , въпреки че тогавашният министър на спорта Свилен Нейков обясни, че държавата приоритетно ще продължи да финансира олимпийските, за сметка на неолимпийските спортове, припомня вестник „Капитал”.

МФ пусна доклад за забавеното ДДС при Дянков

Министерството на финансите разпространи доклад, в който личи кога е имало големи забавяния на възстановяването на ДДС от държавата и к...

Системното наливане на държавни пари в БФМ е странно, особено предвид факта, че тя се радва на значителни спонсорски договори с веригата бензиностанции Еко, Корпоративна търговска банка и др. Трудните за обяснение неща не свършват до тук. Първо - защото тази информация не е достъпна на сайта на организацията, където в рубриката „Спонсори” има текст на латински. Второ – защото става дума за комерсиален спорт, който би трябвало да може да се самоиздържа. Но не би, особено ако се вярва на председателя на структурата Богдан Николов, който от няколко години „закрива федерацията”.  Може би всички тези „чудеса” трябва да бъдат преписани до голяма степен и на бившия депутат от БСП и вътрешен министър в кабинета „Станишев” Румен Петков, който е сред силните фигури в организацията.

От разбивката на МФ става ясно още, че тотално проваленият процес на преминаване от аналогов към цифров телевизионен сигнал (известен още като цифровизация) ще глътне още 30 млн. лв. Те ще бъдат прведени по бюджета на Министерството на отбраната.

Средствата ще отидат за освобождаване на честоти от военните във връзка с втория етап от цифровизацията на ефира, както и за освобождаване на честоти за изграждане на мобилни комуникации за жп транспорта. След като този процес бъде завършен, се предполага, че доставчикът „Булсатком” трябва да получи възможност да изгради мрежата си. И евентуално впоследствие монополът да бъде частично разбит. Но всичко това в момента е с доста далечен хоризонт, а неизвестните са много.

И така, да обобщим. Реформи ще има... Някога (може би)... Дотогава пари ще се раздават на заслужилите, нашите хора и всички, които са достатъчно приятелски насочени. Струва ми се безпредметно, но все пак ще посоча, че България не разполага с достатъчно обществени средства, за да може да ги раздава наляво и надясно, без да бъдат изисквани промени. Особено в условията на икономическа криза. Но явно никой все още не е прозрял  този „съвсем малък факт”, или не иска да го направи.

Автор: Петър Чернев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com