Предпоставките Борисов да даде оставка се трупат

21411
Предпоставките Борисов да даде оставка се трупат
Снимка: БГНЕС

Въпросът с оставката на Бойко Борисов отдавна се превърна в екзистенциален за българската политика. След като вече два пъти Борисов въртя един и същ номер тогава, когато му стана най-трудно, не е особено трудно човек да си помисли, че можем да гледаме този филм и трети път.

Ако следваме пътя на човешката логика – натрупваш гафове и накрая товарът става прекалено голям, третият кабинет на Борисов трябваше да си е отишъл. Разбира се, в България не е така. Тук следваме пътя на логиката на зависимостите. А тях никой извън ограничен кръг от играчи не ги познава всичките. Затова и всяка картина какво може да е бъдещето остава замъглена. И въпреки това, камъните в градината на Борисов се увеличават. В следващите редове ще опитам да ги подредя според тежестта им и опасността, която носят за политическата съдба на човека, успял да стане министър-председател на България за трети път – никой друг не го е правил след 1989 година.

Какво да правиш по време на чума?

1. Вярвай, че няма чума Започни с това. Просто е: Щом са казали, че има чума, значи няма. Това са институции, тяхната работа е да те л...

1. Факторът коалиционна нестабилност. Става все по-несигурен. Постоянно в коалицията изникват противоречия и винаги на тема "кой какво да вземе". Последното такова беше поправката в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, която директно облагодетелства братята Домусчиеви, както и Делян Пеевски. Поправката предвижда приватизаторът да не се придържа към специфичните задължения на приватизирано дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, за повече от 5 години. Разбира се, типично за България, тази поправка влезе в сила със задна дата – защо ли ни са ни принципите на правото?! Със законовата промяна Домусчиев ще си спести плащането на неустойки за неизпълнение на приватизационния договор за "Български морски флот", които са близо 60 млн. лева. Промяната постила килим и пред купувача на "Булгартабак холдинг", свързван с Пеевски - той е длъжен да запази предмета на дейност дълго, а въпросът сега е, че "дълго" придобива друг времеви ракурс. Другият печеливш от прокарването на промените ще е бъдещият партньор на Пеевски във вестникарските му дружества "Ню имидж", който купи преди 12 години "Бояна филм". "Ню имидж" има задължение да не продава земята на киноцентъра в престижния столичен район за 20 години, но с приетите поправки задължението си замина.

Против цялата тази промяна най-силно скочи вицепремиерът Валери Симеонов и партията му НФСБ. Алтруистично? Едва ли – достатъчно е да припомним всичките извъртания за парк "Пирин" и как с инспирирано от Симеонов решение там беше създадена законова вратичка за масово застрояване, та се наложи ЮНЕСКО да обяви в официално решение, че трябва да се изчака решение на Върховния административен съд (ВАС) за екооценката на новия план за управление на "Пирин". Точно за прословутия втори лифт ВАС вече каза – има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона. А като прибавим и препоръката на Цацаров да се измени концесионния договор с "Юлен", нещата и тук миришат на "КОЙ да вземе на баницата мекото". Предвид блокираната от КЗК засега сделка за ЧЕЗ с абсурдни мотиви, на сделката за Нова телевизия със също толкова абсурдни мотиви, нищо чудно и от тази шапка да изкочи заек – при това пак един заек, дебело охранен и искащ всичко в тази "държава". А като добавим и как Волен Сидеров се сети да задава въпроси на Валери Симеонов по любимата си в случай на нужда тема с концесиите на злато (питането засега е в режим на изчакване, но е заявено за парламентарен контрол), коалиционната стабилност съвсем увисва.

Разбира се, дори и при разрив с НФСБ, логичният ход на Борисов е просто да направи "заменка" – Марешки за какво е в парламента? Но е факт, че коалицията е построена на база интерес, не принципи – а алчността при такава дружинка е фактор, който винаги може да взриви нещата. Защото тези хора лесно губят връзка с реалността, а искането на още и още в един момент преобръща необратимо каруцата – няма как всички да получат всичко, което искат, а точно това е проблемът – че всички на властовата софра в един момент почват да искат повече, отколкото може да побере чинията им.

2. Опозиционен натиск. Колкото и смехотворна да е опозицията в лицето на Корнелия Нинова и БСП, истерията с чумата по дребните преживни животни подсказва едно – възможно е да се появи проблем, който да не може да бъде решен с тактиката "всяко чудо за три дни". Тактиката на БСП е ясна – да се залага на раздухване на проблеми, които касаят директно бита. На социалистите им е ясно, че няма как да спечелят каквото и да е с битка на полето на принципите – защото това поле отдавна не съществува. Затова БСП залага на натрупване – сега е чумата по овцете и козите, преди това бяха цените на тока и водата, Истанбулската конвенция също влезе в кюпа – единственият принципен въпрос, развълнувал така обществото ни заради исторически страхове. Разбира се, при оставка на Борисов победа за Нинова изобщо не стои на дневен ред – тя пак ще е втора.

Чумави страхливци и некадърници

Една истерия броди из България – поредната. Този път става въпрос за нещо, за което много от истерясалите чуват за пръв път &ndas...

3. Външен натиск. Най-вече, разбира се, от ЕС. Той изобщо не е толкова голям, да не кажем почти липсва, но "Демократична България" се старае да поддържа огъня. Обединението вече почна да раздухва историята с АЕЦ "Белене", сега тръгна да се жалва от поправката в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, наричана на галено "поправка Домусчиев". Всъщност по-вероятно е Брюксел да ни обърне внимание точно заради някой такъв, лобистки закон, който грубо да наруши някой принцип на функциониране на ЕС. В случая с "поправката Домусчиев" се търси нарушение в посока нерегламентирана държавна помощ. И ако има успех, то засегнатата страна може да потърси кой да я защити, след като Борисов не може. Засега е по-скоро в сферата на приказката за пчелата, която се изправя срещу мечката, за да защити кошера си. Пчелата може да побърка от яд мечката, но не може да я убие.

4. Непредвидим фактор. Такъв засега се очертава да е протестът на Николай Колев-Босия. Босия гладува вече над месец с искане за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на Народното събрание, а към него се присъединиха още четирима души. Евентуалната смърт на Босия би могла да е катализатор за сериозен натиск – а той няма как да бъде удовлетворен по друг начин, освен ако не бъдат изпълнени исканията му. Никое правителство обаче не би се съгласило на такова нещо, защото това ще означава да отстъпва пред всеки, който реши, че нещо не му харесва и заложи на подхода на Босия. Между другото в неговите искания има нещо, което е доста смущаващо – да има кръгла маса от "неполитици" при президента, която да очертае проблемите, които България трябва да реши и да предложи решения. Точно този президент, както и предишният, ясно показа, че не е равно дистанциран и е на каишка, така че той да стане патрон на такова нещо ще означава само нови мъки и неволи. А подходът с "неполитици" да решаваме големи проблеми е все едно да искаме да построим солидна сграда, но да използваме работници само за почасова работа – много трудна задача. Защото преводът на етимологията на "политика" означава "умение да управляваш"! Ако ще си търсим такива, които не умеят, няма нужда да си правим труда.

Месец след края на европредседателството проблемите за Борисов се множат. Август би му дал шанс за глътка въздух – заради отпускарския дух. Но лятото е кратко, а зимата идва! Фундаментът на управлението на Борисов няма да се промени – той винаги ще залага на това да гаси пожари, а не да не позволява да има условия за пожари. А това омръзна вече на всички в България – и за Борисов остава единствено да задоволява прищевките на тези кръгове, които все пак могат да държат донякъде капака на кипящата под налягане тенджера. Докога?

Автор: Ивайло Ачев

Европейската кариера на Борисов

Нещо интересно: В Сараево премиерът Бойко Борисов бе награден с приза “Европейска личност на годината” - престижно отличие,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com