Представител на САЩ в НАТО: Ако Русия използва ядрено оръжие, това ще има катастрофални последици

21703
Представител на САЩ в НАТО: Ако Русия използва ядрено оръжие, това ще има катастрофални последици
Снимка: Pixabay

В интервю за Тим Себастиан от предаването на ДВ "Конфликтна зона" постоянната представителка на САЩ в НАТО Джулиана Смит коментира военната помощ за Украйна, западния отпор на руската агресия и заплахите на Москва за използване на ядрено оръжие. Ето какво заяви тя:

Дискусията за предоставянето на танкове "Леопард 2" на Украйна разкри съществуващото разединение сред членовете на Алианса. В каква степен публичните спорове, според Вас, навредиха на имиджа на НАТО в разгара на тази голяма война в Европа?

Имах щастието да прекарам всеки ден в щаба на НАТО. И мога да ви уверя, че от моята позиция всеки ден виждам постоянно единство. Разбира се, че имаме и разногласия по теми, свързани с войната в Украйна, или по други въпроси. Но нали ние всички си имаме наша, собствена история, различна география, различни възгледи, различни вътрешнополитически мотиви.

Истината е, че през тази една година война, даже и през последните няколко дни ние успяхме да се обединим, демонстрирахме решимостта си да предоставим на украинските въоръжени сили нужното, за да защитават те територията си. Показахме и готовността си да не допускаме отклонение от този път. Мисля, че силата на този Алианс се крие в способността му да преодолява разделенията и да остава единен, въпреки някои свои разногласия.

Седмиците на пререкания по въпроса за доставката на танкове за Украйна в решаващ момент от войната обаче сигурно са коствали живота на много хора?

В САЩ не се страхуват от Русия, а би трябвало

Разстоянието между Солт Лейк Сити в американския щат Юта и украинската столица Киев е над 9000 километра. Огромната дистанция със сигур...

Виждаме, че съюзниците са в почти ежедневен контакт с украинското военно командване, за да разберат най-вече какви са исканията им в реално време. Правим това от 24 февруари 2022 година. Знаете, че Съединените щати председателстват и Контактната група за защитата на Украйна (UDCG). Това е формат, позволяващ на 50 различни държави да се събират всеки месец, за да научават директно от украинците какви са техните военни нужди и искания. След това ние обсъждаме какво от всичко това съюзниците желаят и могат да предоставят.

Виждаме един вид еволюция, защото в самото начало никой не говореше за бронетехника - занимаваха ни въпроси, свързани с доставката на ракети "Стингър" и "Джавелин", след като руските сили се бяха насочили към Киев. През лятото вече говорехме за нуждата от муниции. В други периоди пък сме обсъждали средствата за брегова отбрана.

Сега въпросът опира до тежка бронирана техника, до бойни танкове. В разговорите с украинците стигнахме до извода, че трябва да им осигурим възможности за маневриране. Чухте нашия президент (Джо Байдън - бел. ред.) да казва, че работим активно не само с германското правителство, но и с други съюзници, за да видим какво още можем да им предоставим възможно най-скоро. Това представлява повратна точка за Алианса.

Имате ли конкретна визия за това какви трябва да бъдат целите на Украйна в тази война?

Мисля, че стратегическите цели на НАТО са много ясни. Много ясно заявихме, че сме фокусирани преди всичко върху укрепването на източния фланг на НАТО и отговарянето на нуждите на нашите съюзници от Алианса. Ние ще продължим да подкрепяме народа на Украйна и въоръжените сили на нападнатата държава. Колективно ще продължим да оказваме и натиск върху Москва.

Руски пропагандист с признание: Руските конвенционални оръжия са безсилни срещу западните (ВИДЕО)

Крайно време е Русия да използва ядреното си оръжие, иначе за какво й е изобщо. Това заяви в предаването си един от основните рупори на...

НАТО не участва пряко в тази война. Това не е конфликт между НАТО и Русия. Това е война, която беше започната от Москва, от президента Путин срещу Украйна. И в крайна сметка Украйна ще трябва да вземе собственото си суверенно решение за това как да защити територията си и как да сложи край на тази война. Но най-важният играч във всичко това очевидно е президентът Путин, който започна тази война.

Страхува ли се НАТО от Русия? Съдейки по много предпазливата реакция на ядрените заплахи на Москва, оставам с усещането, че НАТО вече се е поддала на ядрения му шантаж. Така ли е?

НАТО даде ясно да се разбере, че намираме руската ядрена истерия за много обезпокоителна. Отделни държави като САЩ - и вие чухте това от администрацията на Байдън - много ясно заявиха на руснаците, че ако решат да използват ядрения си арсенал, това би имало катастрофални последици. В момента има много празни заплахи. Не виждаме доказателства, че Русия се готви да използва своя ядрен арсенал. От друга страна, съюзниците от НАТО ясно показаха, че ако Русия реши да го направи, последиците за нея ще бъдат много сериозни.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com