Приватизацията – след дъжд качулки и каскет

8022
Приватизацията – след дъжд качулки и каскет
Снимка: БГНЕС

Похвална е човешката жажда за справедливост, която никога не угасва. Особено жизнена се оказа тя в годините на прехода, когато стана раздържавяването на активите на предприятията. Тогава, къде от носталгия по соц-а, къде по други, по-прагматични причини, сума хора скочиха срещу приватизацията. От този момент нататък през няколко години процесът е проверяван периодично, вдигали са костите на отдавна споминали се предприятия и политици и всичко се е свършвало с една медийна дъвка.

Имаше някога един главен прокурор, който все още се нарича Никола Филчев, само че понастоящем професор. Тези дни и той беше изваден от нафталина и в присъщия му от време оно стил се скара на всички, включително и на журналистите. Даже си бил излязъл от студиото на държавното радио, но каква новина е това? И преди го е правил, когато е решавал, че се чувства некомфортно някъде. Та тъкмо този Филчев беше първият, който се закани на Иван Костов още в края на 90-те, когато беше раздържавяването на поразия. Оттогава досега (всъщност преди само 4 дни), Филчев като мантра провтаря, че Костов е виновен, че са ни ограбили с милиарди и че това не е трябвало да става. След въпросите "къде са милиардите" и "защо няма наказани", Филчев си тръгва без отговор. Преди 20 години самият той назначи проверка на приватизацията, от която не произтече нищо.

Главният прокурор: Всички дават акъл на прокуратурата, дори разни бизнесменчета като Домусчиев

Нямаме официална информация дали Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби. За нас учудващо е, че изобщо е бил задържан, защото тра...

Имаше някога един кмет на София, на който столицата му беше тясна, а политическият му проект, по липса на друго и на фона на управлението на Тройната коалиция, укрепваше така, че учуди и самия него. Този кмет, понастоящем премиер и то няколко пъти, се казва Бойко Борисов. От 2009 г., особено когато наближат избори, той не е спрял да говори как приватизацията трябва да се провери, грабителите на народа да си получат заслуженото, а лошите бизнесмени – да изпълняват без хър-мър поетите ангажименти пред държавата и работниците. Оттогава минаха 11 години и от проверките на приватизацията (последната през 2016-а), не произтече нищо.

Има днес една нова надежда в лицето на главния прокурор Иван Гешев. Миналата седмица той разпореди на ДАНС да направи проверка на целия приватизационен процес. Оттогава досега кой ли не се упражни в красноречие върху това похвално намерение. Някои политически сили вляво призоваха проверката на приватизацията да се прави отзад напред. Лично червеният депутат и също като Филчев професор Румен Гечев изрече това. И понеже говорим за приватизация, няма как да не се върнем и да тръгнем отпред назад. Така де, трудно ни е да сме обратни и да вървим отзад напред, макар че някои очевидно го могат. И така, годината е 1996-а. Управлява Жанвиденовото правителство. Банки фалират на килограм. И кой мислите тогава беше вицепремиер? И как мислите че му викаха журналистите?! Румен Гечев Поразяващата уста. Известен с фразата към журналистите "оставете ги вече тия банки, бе, не виждате ли, че са като кратуни празни".

И оттук идва и логичното питане на гражданите, жадни за справедливост: Като ще проверява толкова надълбоко главният ни прокурор, ще стигне ли до фалитите на банките през 1996-та? И до фалитите на предприятия тогава, някои от които просто не можеха (и не можаха) да бъдат продадени? И като говорим за банкови фалити след приватизация, ще стигнем ли до незагубилия давност случай КТБ? И до логичния въпрос кой курдиса тъкмо в тази банка повече от две трети от държавните активи на предриятията? И кой участваше в крупни сделки пак по това време, когато си мислехме, че нищо не е останало за приватизация? Кой всъщност купи БТК? И не на последно място – Национално управление радио-телевизионни системи или по-известно като НУРТС? Това нещо и до ден-днешен държи разпространението на обществените БНТ и БНР. Дали не го купи един медиен магнат с майка и политическа кариера, който преди няколко години се опита да си отреже бизне-опашката, за да се отдаде на политиката?

Нека да направим уговорката, че не всичко продадено е затрито и закрито. От БТК произтече една успешна частна компания, която работи и до днес. От други предприятия също. Друг е въпросът за колко и как бяха продадени. И "Булгартабак холдинг" - с грандиозна поредица от скандали по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Или още по-прясната приватизация на Български морски флот. Давността не е минала още там, нали така?

Каква е целта на Гешев с проверката на приватизацията?

Разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на целия процес по приватизация очаквано разбуни духовете и предизвика редица ком...

Спор няма, че най-бурната приватизация беше по времето на правителството на Иван Костов, когато на народонаселението беше обяснено, че видите ли повечето предприятия са целите в дългове, така че едва ли не ние трябва да плащаме, за да ги купи някой инвеститор. Да, в някои случаи беше така. Някой спомня ли си вече сделката за много пъти реанимираното предприятие "Плама Плевен"? Една уж толкова нужна на България рафинерия? Кой ще понесе отговорност за тази сделка-фарс? Или продажбата на „БГА-Балкан“? Последователността там беше фалит-продажба-фалит. И кой ще издири лицето Гад Зееви, злополучния купувач? Да не излезе, че за всичко е виновен покойният Александър Божков – вицепремиер и икономически министър в кабинета Костов? И принципал на повечето продадени по онова време предприятия? И как да пратиш в зрелищна акция качулките при покойник?

Напоследък, пък и не само напоследък, свикнахме с тези акции и присъствието на маскирани служители на МВР и ДАНС в офиси и предприятия на бизнесмени, пък и при мощен разгром на битовата престъпнос всеки божи ден. Това въздаване на справедливост става често в присъствието на главния прокурор. Как да не си каже човек "най-после, ето, доживяхме силната ръка на закона да стисне лошите за гушите". От друга страна в сряда, когато говорителката на прокуратурата оповести разпореденото на ДАНС за приватизацията, беше казано, че ако има давност, то поне хората ще знаят какво точно е станало. Как да не заподозре човек, че с осветляването на приватизацията ще стане като с архивите на бившата Държавна сигурност (ДС)? Досиетата лъснаха, вече се знаят агентурните псевдоними на някои депутати, медийни началници, че и на бивши президенти, които впрочем не изглеждат много засегнати от нравственото възмездие. Иначе и те са съсипвали човешки съдби и, да цитираме главния прокурор, "са отнемали от залъка на хората". А често и живота им.

Едно е ясно – проверката на приватизацията ще бъде дълга и шумна. Дано да не свърши с вменяване на основната вина на покойници. И физически, и политически.

Автор: Спасиана Кирилова

Банева: Приветствам проверките на приватизационните сделки

Преди началото на поредното заседание на Спецсъда по делото срещу семейство Баневи, Евгения Банева коментира инициативата на главния пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com