Реформаторите продължават по нанадолнището

4226
Реформаторите продължават по нанадолнището
Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок всеки ден, особено откакто е в преговори за президентска кандидатура, демонстрира, че в политиката пътят надолу може да е много дълъг.

Оставяме настрана правилните им критики към ГЕРБ по отношение на много решения във вътрешната и външната политика. И други критикуват ГЕРБ с право. С тази разлика, че тези други не страдат от засилваща се и задълбочаваща се шизофрения.

Защото българските партии може да са всякакви, но са ясно дефинирани.

Единственото изключение е Реформаторският блок. Той много оптимистично, но и напълно погрешно, беше сформиран с намерението да обединява. Още в началото беше ясно, че това ще е трудна задача. Днес вече никой няма съмнение, че това начинание е пълен провал.

Доказа го и нежеланието на Радан Кънев тази сутрин пред bTV (30 август) да се спира на вътрешните проблеми в РБ. Той предпочиташе да се фокусира в иначе аргументираните си обвинения към ГЕРБ.

Кънев със самочувствие заяви, че ДСБ не е коалиционен партньор на ГЕРБ. И подмина логиката, че щом ДСБ е част от Реформаторския блок, а Реформаторският блок Е коалиционен партньор на ГЕРБ, то ДСБ няма как да е нещо друго. Това са елементарни правила, описани още в учебниците по математика за малките класове. Едно правило с A, B и C, ако помните.

Вторият неудобен въпрос за Кънев беше този за позицията им спрямо турската политика. Лидерът на ДСБ категорично обвини Борисов във васалност пред Турция и се обяви срещу това нарушаване на националния интерес. Не беше обаче толкова убедителен след напомнянето, че лидер на партия от РБ - Касим Дал, подкрепи с присъствието си Ердоган на големия митинг в Истанбул.

Имали различия в партията по този въпрос, можело да се стигне до раздяла... Радан Кънев може би забравя, че и ДСБ имаше различия с партията и всички останали призоваваха за раздяла, но ето - всичко си е по старому, никой не се отдели и никой не беше изгонен.

След поредната среща: РБ още няма фаворит за кандидат-президент

След поредната среща на върха в Реформаторския блок дясната коалиция все още няма кандидат за президент. Това стана ясно от думите на с...

Затова е толкова трудно на лидерите-реформатори да продължават да защитават този проект - защото той е раздиран от вътрешни противоречия, защото той събира хора с несъвместими виждания и интереси и защото той не успява да взима ефективни решения.

Какво по-голямо доказателство от това, че вече седмици и месеци наред патриите от Блока не могат да се разберат за кандидат-президент? И не просто не могат да се обединят около едно име. Те имат диаметрални разминавания в мненията самостоятелен ли да е кандидатът, общ с ГЕРБ ли да е или в колаборация с други партии.

Такъв съюз няма бъдеще. Не само защото няма да добута кандидата си, който и да е той, дори до балотаж на президентските избори. Защото в такава противоречива и непредвидима среда логична, справедлива и достойна политика не може да се прави.

Реформатроският блок има избора да се разпадне естествено или да бъде подтикнат от хората - с един слаб резултат на следващите парламентарни  избори. И при двата варианта, краят ще е един и същ.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com