X
 
 

Реформите на Путин: Още от същото

2749 14
Реформите на Путин: Още от същото
Снимка: Kremlin.ru

Съветската пропаганда не си е отишла. Само е променила лицето си – сега я откриваме в „демократична“ Русия, начело на която е Владимир Путин - Незаменимия, който отскоро е Владимир Путин - Реформатора. Това, че двамата са един и същи човек, е случайно съвпадение. 

На 15 януари руският президент обяви промени в Конституцията и предизвика оставката на правителството воглаве с премиера Дмитрий Медведев. На мястото му застана никому неизвестният Михаил Мишустин. Това, че е бил непознат за широката публика до момента, само по себе си не е порок. Само че е гаранция за политическа неопитност, която ще бъде компенсирана познайте как – с пълно послушание!

Не че Медведев не беше послушен – помним много добре ротацията им с Путин от премиерското през президентското кресло и обратно, заради която напълно заслужено отнесоха немалко критики. Но фигурата на Мишустин доказва, че Путин не прави никакви истински реформи - ако не броим спорните и самозатварящи Русия промени, които ще дадат предимство на вътрешното право над международното: не че някой се съобразява с него, визирам и последните американски атаки над Иран. Но неголемият престиж на Мишустин оставя впечатление за стандартната смяна на караула - послушко с послушко.

Явно не така смятат обаче медиите в Русия. В деня на обявяване на промените Первий канал доказа за пореден път своето благоразположение към президентството. То не бяха оди за „силния политик“ и „истински държавник“ Путин, то не бяха уверения, че мислел за демографското развитие, за местата в детските градини, за образованието, за заплатите и пенсиите, изобщо – всичко най-добро за руския народ...Но ако Первий канал е ясен и общо взето няма как да е иначе, по другите не е много по-различно. Времената се менят, епохите също; медиите обаче в демократични условия демонстрират тоталитарни рефлекси. 

Кое обаче е доброто за този народ, което ще дойде с конституционните промени? То отново носи името на... познахте, Путин! Президентският му мандат приключва през 2024 г. Сегашната Конституция дава право на президента да остане на поста си за два последователни мандата, а за Путин вторият тече в момента. От доста време се говори, че той търси начин да остане във властта, като за пореден път се прехвърли към премиерския пост, след като вече няма да може да бъде президент.

Това трябва да се има предвид, когато обсъждаме промените, предложени от него. Основната е, че парламентът ще може да избира министър-председателя и правителството, а президентът ще бъде длъжен да одобри кандидатурата. Сещате се кого ще подкрепят руските депутати утре, щом днес им се дава такава власт, нали?

Е, другарю Путин и верните му пажове - медиите, къде тогава е промяната? В още от същото”? Чудя се дали руските избиратели наистина вярват на онова, което слушат по телевизията. Привидни промени, които в същността си консолидират властта на човека, управлявал Русия най-дълго след Сталин – за това става дума.

Чудя се също на самочувствието на т.нар. „журналисти“ от Первий канал и нему подобните. Журналистка беше Анна Политковская. Дали сте прочели поне една от книгите й? Достатъчно е само да погледнете „Русия на Путин“. Нищо в отношението на медиите към него не се е променило от написването й. Какво ли би помислила Политковская за своята Русия сега?

Тези въпроси са от морално естество и вероятно не вълнуват онези, които работят в услуга на властта. Може и да са си ги задавали някога, но сега ефирът и сигурната заплата са по-важни.

Всеки има правото да направи своя избор, дори на някого той да се струва грешен. Само че когато си журналист, прекрачването на етичните граници в професията се превръща в пропаганда, която вреди на обществото.

Путин има правото да се стреми да държи здраво кокала – защо да го пуска, след като вече 21 години е на върха на една от световните суперсили? Естествено е да иска да остане там колкото може по- дълго, защото това го прави на практика суперчовек. Неслучайно хората са казали, че властта е наркотик. Тя идва с огромни възможности, от които всеки би искал да се възползва. Пред неограничената власт има две спирачки – моралът и гражданското общество. За морал в политиката дума не може да става, с незначителни изключения, значи това ограничение отпада. А основен стълб на гражданското общество са медиите. Когато журналистите в тях не информират, а правят точно обратното- заблуждават, това общество загива. Тогава Путин, Тръмп или който и да било политик, независимо дали е ляв, десен или какъвто избере да се нарече, наистина ще могат всичко. Значи горко на управляваните.

 

Автор: Велина Велинова

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Нищо ново в Съветския Съъпз. Нали Путин каза, че най-голямата трагедия и грешка в Света е разпадането му. Още помня мокрите целувки на товарищь Брежнев и др. Т. Живков и как Съветския батко викаше “БолХария”. Още помня смрадливата и отровна мъгла над София идваща от Кремиковци, недостигнатата никога Съветска наука и техника, проектиран през 1957 и набутан на братския БГ народ, защото Мао не го взе виж още ›› . И какво ли не още помня. И до ден днешен тия Сибирски мужици не са се променили. Само дето ги пуснаха по Света и сега са най-простата, невъзпитана и отблъскваща паплач на всяко туристическо местенце от Виетнам до Флорида и от Мурманск до Кейп Таун. Плашат всички с ракети и живеят в дървени бараки, построени от дядовците им с приватизирани дъски от кулаците през 1917 с кенефи на двора. Е, има и 5-10% елит дето се вози в Майбах, но това са или номенклатурчици или от племето с малките шапки, демек не е Руския братски мужишки народ. Няма нищо по-опасно от гладен алкохолик.
 • Октомври 6 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  либералната дЪмокрация в Българският компрадорски сценарии е много по страшно нещо освен това , че е естественият развъдник на.... либералната дЪмокрация Тази упадъчна либерална дЪмокрация е Империалистически заговор срещу Народа и България. Другарят Октомври разкри този заговор и калява СТОМАНАТА. КРАЙНАТА ЦЕЛ Е ЯСНА. НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТРЕТО ПОЛОЖЕНИЕ.
 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , някога малкият първо Чавдарче , а после Пионерче Октомврийче искаше да бъде Космонавт. Той искаше да полети заедно с неговите Съветски другари в Космоса , да стъпи и на Луната и на Марс. Той тогава още не знаеше какво се случва на Луната или на Марс макар , че винаги е предполагал. Всичко свърши на 10 11 1989. вие ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ убихте тази възможност още в зародиш. Днес това малко Окт виж още ›› омврийче е вече Другарят Октомври и той пък ИСКА... С Р. ГН*В РУШИТЕЛИ НА Н.Р.Б.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами ти и сега си космонавт! Ти си тук, а главата ти се рее някъде във всемира!
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А казват от Дезертьор89 не ставало космонавт заради цапаните гащи?
  : 0 !
 • Въпрос? 5.3 Въпрос? преди 1 месец Профил на трол?
  Не разрушиха ли икономиката на страната след 1989 г. тъй наречените демократи, които чрез масовата приватизация заграбиха държавната собственост и станаха нови капиталисти, олигарси, и народа беше доведен до просешка тояга на последно място по доход на глава от населението в ЕС.
  : 14 !
 • Анонимен 5.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да, 5.3, точно тия демократи, дето преди строиха комунизЪма, а после след '89 капитализЪма, събориха българската икономика. Ама започнаха събарянето на социализЪма някъде около 1975г, като от 1944 до 1975г. събаряха капитализЪма и с отпадъците правеха някакъв макет на икономика. А за приватизацията питай кака си Курнела - от първа ръка ще ти разкаже едно-друго! Но по-вероятно е да мълчи като парти виж още ›› занин, ако я питаш за приватизацията...
  : 1 !
 • Октомври 4 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ЗА ЕДНА НОВА НАРОДО/ФРОНТОВСКА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ партии. ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ КОЯТО РЕШИТЕЛНО ЩЕ СКЪСА С УПАДЪЧНАТА либерална дЪмокрация. ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ С МЛН МАЛКИ ЖИВКОВЧЕТА , КОЙТО ЩЕ БЪДАТ ОБУЧАВАНИ И ВЪЗПИТАВАНИ В РОДОЛЮБИЕ , ТРУДОЛЮБИЕ . ЩЕ БЪДАТ ВЪЗПИТАВАНИ да БЪДАТ ИСТИНСКИ СТРОИТЕЛИ НА СОЦИАЛИЗМА И С ПРЕСПЕКТИВА НА КОМУНИЗМА. ДРУГАРЯТ СТОМАНА ЩЕ БДИ КАТО ИСТИНСКИ ПАСТИР
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Статията само за Путин ли е или и за Борисов и нашите медии!?
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами либералната дЪмокрация е естествен развъдник на..... така да не се повтарям , но ти си зашитник на този развъдник . Е какво искаш от борисов тогава ? Съвсем друго ще бъде с Другарят Стомана който ЗДРАВО ЩЕ ДЪРЖИ НАРОДНАТА ВЛАСТ и такива като теб или тази велинова и да не изреждам ще бъдат с отнети възможности да си пръскат либералните упадъчни зарази.
  : 12 !
 • Октомври 2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  По принцип либералната дЪмокрация е естествен развъдник на спекуланти , измамници и крадци. По същество това международно право е соросоидно право и няма никакво място където и да е било. Да оставим Русия на Русия. Да вземем България в едно обзоримо бъдеще. Когато ЦЯЛАТА ВЛАСТ ШЕ Е В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. А , НАРОДНИЯТ ФРОНТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА Опозиция в смисъла на упадъчните либ виж още ›› ералните схващания.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това се казва лъжлива, интригантска, поръчкова статия в медия, чиято главна задача е да насажда примитивна русофобия. Главният прицел на тази чорбалива статия е не някой друг, а Путин, чието прегрешение в очите на всички примитивни русофоби е, че стъпка по стъпка вдигна великата руска нация и държава от калта и я превърна в уважавана световна сила. Всяка държава има етапи в развитието си и Русия д виж още ›› остигна състояние на военна и икономическа стабилност, след която е време за постепенно повишаване на благосъстоянието на хората. Точно в тази посока работи Путин и това е смисълът на предложените от него промени. Но това е непостижимо за кокошия разум на русофобните лайкучки.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Разбира се , че и Русия страда от упадъчната либерална дЪмокрация която е естествен развъдник на спекуланти , измамници и крадци.
  : 14 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Като пишеш за "велика" руска нация, това значи ли, че другите народи са "по-малко велики", по-малко "заслужили" и един вид стоят по-долу от Русия по своите права и достойнство?!? Това ли искаш да кажеш? И не е ли време да признаеш, че всички вие, хвалители на "великата" руска нация, всъщност сте едни нови хитлеристи, твърде подобни на онези, които хвалеха чистите арийци? Каква невероятна античовеш виж още ›› ка гнус...
  : 2 !