Румен Радев като арменския поп!

11070
Румен Радев като арменския поп!
Снимка: БГНЕС

Всъщност сравнението с арменския поп е само една от възможните аналогии - доколкото президентът Радев се явява уж посредник за разплитане на почти неразплитаемия възел, наречен "българска правосъдна система".

Другата аналогия за президента Радев е, че се е развихрил като слон в стъкларски магазин - доколкото се опитва, бидейки уж баща (Тато!) на всички българи, да им решава проблемите повсеместно, и като такъв мераклия прави гаф след гаф! Поради неукост, неинформираност и най-вече - поради пълно несъответствие между умения и правомощия! Между желания и възможности!

Нека караме поред:

1) Защо "като арменския поп"? Ами защото, надценявайки се, се забърка в проблемите на съдебната власт - прие последователно и съдия №1 Лозан Панов, и прокурор №1 Сотир Цацаров - и двамата поискали аудиенция при него сякаш е българският папа и може с едно само движение на пръста да умиротвори една дотолкова безнадеждно объркана и разклатена система, че дори и самата Темида да слезе от пиедестала, не би могла (вече!) да промени нещо в нея! От това произтече едно голямо Нищо, по-скоро - поредната височайша дивотия, която още повече оплете конците в магистратурата.

- Първият (Панов) поиска от президента съдействие за свикване на Велико народно събрание, което означава и промяна на Конституцията, както и изваждане на прокуратурата от правосъдната система, за което Радев - досущ като петела в кълчището - му обеща президентска съпричастност;

- Вторият (Цацаров) - също поискал срещата с държавната глава за съдействие, пледира пред нея (Главата) за точно обратното! Радев мъдро и с издути бузи се съгласи и с него, а обикновено така става, знаете, когато човекът, към когото са се обърнали за съдействие, въпреки че има власт, не може нищо да направи, защото, първо, е неориентиран в материята, и второ - защото точно Конституцията, същата, която искат да променят, изрично му не му позволява това! Колко време впрочем му е нужно на Радев, за да разбере докъде се простират правомощията му!?

Така и двамата клепащи се един друг магистрати напуснаха президентската обител - това се случи в разстояние на два-три дни - с усещането, че са победители! Умиротворителят пък си помисли (повярва!), че, бидейки овластен, е впрегнал властта си "за още едно добро дело"; че е помогнал, а всъщност от цялата недомислица произтече само едно - двамата висши магистрати още повече опънаха тетивата на противопоставянето си. Така бащата на нацията не само че не потуши конфликта между първите тоги на държавата, ами още повече го разпали! За да се проумее това обаче, се иска поне малко акъл, а дали Радев е от тия, с акъла, още е рано да се каже - засега уви подава обратните сигнали!

Радев: Членство в ЕС за дъжавите на Западните Балканите е приоритет

Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателство на Съвета на Европа, перспективата за Западните Балкани...

2) Защо "като слон в стъкларски магазин"? Ами защото за по-малко от шест месеца на най-висшия държавен пост, този бивш военен сътвори толкова идиотии, че дори и Живков би му завидял! Спомнете си изцепките му за т. нар. уседналост, с която искаше да отнеме на 2 млн. българи зад граница правото да гласуват! Ами дрънкането му на оръжие около тази любима негова заплаха за населението за "националната сигурност и националния суверенитет", които, ако не е той - така излиза и това внушава защитникът на онеправданите, кой зае докъде щели да ни докарат тези по презумпция безотговорни управляващи... Колко глупости натвори само за пет-шест месеца генералът-пенсионер Радев.

След като се закле на 22 януари, стана патрон на всичко що мърда в държавата, разпердушини, както се казва, всичко, що му попаднеше пред очите - то не беше парада за 3 март; то не беше пак парад на Гергьовден; празнува на 1 май с трудещите се от лявото пространство; обсеби и 24 май - нищо, че пагонът поначало няма място на този умен празник; приобщи се към децата на 1 юни, а се присъедини и към празника на нестинарите, на професионалното им сдружение, чиито жалби изслуша (че разни навлеци им крадели професията, като опорочавали уменията им) и им обеща да не ги изоставя - добре поне, че не си събу обувките и чорапите и не прецапа през жаравата в знак на съпричастност!

Накрая - за назряващия конфликт между президент и премиер - и те да не останат назад, в България без такъв дразнител ще се почувстваме някак изостанени и излъгани. Самолети, кораби или танкове+оръдия - това е дилемата на войската ни - оказва се! - сега! Всеки вероятно има право да мисли по своему, ама пилотът Радев много "по своему" го дава - а когато ведомственото лобиране вземе връх, лошо се пише и на войската, а и на държавата ѝ.

Задава се и още една крамола, ама много истинска и също толкова страшничка - не е ли по-правилно господин президентът вместо да се среща с нестинарите, да речем, да дърпа конците на далеч по-важни и по-сериозни занимания, като например среща с френския президент Макрон и с турския - Ердоган, а не премиерът да му върши черната работа! Щом толкова държи да му се чува думата! И името!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com