Русия: Градът, който въстана срещу Путин

4563
Русия: Градът, който въстана срещу Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Миналата събота десетки хиляди отново излязоха по улиците на югоизточния руски град Хабаровск. “Фургал е нашият избор!”, “Фургал не е убиец”, скандираха те. Никой така и не препречи пътя на демонстрантите, дори шофьорите, които бяха блокирани в автомобилите си заради протеста, проявиха разбиране и изразиха подкрепа за отстранения и арестуван губернатор на региона Сергей Фургал.

В Русия, където всички неразрешени демонстрации се ликвидират на бърза ръка от силите на полицията и националната гвардия, Хабаровск се превърна в своеобразен политически феномен. За мнозина градът е новият символ на недоволството срещу Кремъл.

Протестите се провеждат всяка събота

Вече три седмици десетки хиляди се събират всяка събота по обяд пред сградата на областната администрация в града. Хабаровск има 500 000 жители и се намира в близост до границата с Китай. Полицията излиза да охранява сградата, а демонстрантите скандират в подкрепа на Фургал и шестват из градските улици.

Протестът няма официален организатор. Но времето и мястото е ясно: събота на обяд на площад „Ленин”. Руските телевизии така и още не са успели да забележат недоволството. Информацията за протестите се разпространява само в социалните мрежи от участниците в тях.

"Аз съм тук всяка събота от самото начало. Живея в региона от 50 години и за първи път виждам шествия в подкрепа на политик", казва Сергей. „Избрали сме Фургал, как така президентът просто го уволнява?“, възмущава се той.

Закъсняло обвинение

На 9 юли 2020 г. Фургал беше арестуван от Федералната служба за сигурност и закаран в Москва. Президентът Владимир Путин освободи губернатора на региона Хабаровск с със свой указ.

Мотивът: "загуба на доверие". Фургал е обвинен, че е организирал убийства на бизнесмени през 2004 и 2005 година. Протестиращите не вярват на обвинението и недоумяват защо то се повдига цели 15 години след предполагаемото престъпление.

"Той е достоен човек. Познавам членове на семейството му и не вярвам на това, за което е обвинен”, казва Алексей Хартман. Той настоява делото да се гледа в съда, но не в далечна Москва, а в Хабаровск: "Хората с право искат Фургал да бъде докаран тук и процесът срещу него да се води на местна земя, както е предвидено и от Гражданско- процесуалния кодекс”, казва Хартман.

В периода 2007-2018 година бизнесменът Фургал е бил депутат в Държавна дума от дяснопопулистката Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР). През 2018 година е избран за губернатор на региона Хабаровск с близо 70% от гласовете. Още с първите си решения Фургал бързо става популярен. Той продава яхтата на регионалното управление, чиято поддръжка струвала на данъкоплатците по 600 000 рубли (около 7000 евро) годишно и съкращава пенсиите на държавните служители и на регионалните депутати, от което икономисал още 9 млн. рубли (100 000 евро).

"Когато сме единни, сме непобедими!"

Президентът Путин назначи Михаил Дегтярьов за наследник на Фургал. Сметката, която си прави президентът, е проста: Дегтярьов е също като Фургал от ЛДПР, но е по-млад и много амбициозен. Веднага след пристигането си в Хабаровск, Дегтярьов се дистанцира от своя предшественик и отказа да се срещне с демонстрантите, защото не спазвали необходимата социална дистанция на площада.

Масовото недоволство срещу уволнението на Фургал междувременно овладя голяма част от населението на Хабаровск. „Ние пак ще дойдем!“, обещават протестиращите в края на всяко протестно шествие, което започва и завършва на едно и също място – пред сградата на областната администрация. Под прозореца на управляващите хилядите скандират: "Свобода!" и "Когато сме единни, сме непобедими!".

Автор: Волфганг Дик, Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com