Руският хакер, машината Фейсбук и мастър Зукърбърг

5940
Руският хакер, машината Фейсбук и мастър Зукърбърг
Снимка: iStock/Guliver

Скандалът с „Кембридж Аналитика“ възпламени параноята на определени групи, които все още гледат на "Брекзит“ и на победата на Тръмп като на нелогични, нереални, фрапантни и завинаги неразбираеми политически загадки. По правило оранжевият перчем на Тръмп и бягството на Великобритания от ЕС съжителстват с конспиративната представа за мощен социален инженеринг, който подривно атакува устоите на демокрацията. В тази антиутопия винаги функционират крайно интересни, почти литературни персонажи, които плетат задъхан сюжет. Ето кои са трите най-важни образи в тази драматургия на конспирацията.

1. Руският хакер

Това е някакъв зъл източен руски гений, окачил портрет на Путин на стената, обладан от тъмна омраза към Запада, непрекъснато безчинстващ в социалните мрежи. Този руски хакер (типаж, събирателен образ на още стотици подобни, работещи заедно, в синхрон) е непременно фанатично отдаден на идеята да разруши демокрацията. Изглежда като някакъв супер модерен пич с проницателни и присвити зад диоптри очи, но в същото време консервативно нахлузил ушанка и от време на време надигащ бутилка водка, тъй като компютърът му малко лагва – той задава новия световен ред със стара машина, някак по руски занемарена. Руският хакер е комбинация от най-страшното: той е абсолютният психолог и абсолютният програмист. Създава профили от нищото, повежда армия от тролове, нещо в неговата коварна източна закалка му дава предимство пред невинния, наивен и изнежен западен човек. Най-интересното е, че руският хакер въобще не иска да използва страхотната си компютърна грамотност, за да живее богато, спокойно и добре, както страхотната компютърна грамотност обикновено позволява. Той е мегаломан, маниак, архизлодей, изпълзял като от подземията на Достоевски, за да даде воля на разрушителните си инстинкти. Той просто иска да съсипе Запада и точка. Нищо друго не го интересува. Триста милионна Америка коленичи пред неговия тролски проект и брутален алгоритъм.

2. Машината Фейсбук

Ти нямаш собствено мнение. Нямаш собствен ум. Нямаш собствена преценка. Нямаш способност на критично мислене. Ти си един колективен образ от общо 10 000 лайка, които си пръснал някъде там през десетте години, от които киснеш във Фейса. Ако си американски гражданин, някак си между това, че харесваш ръгби, страници за фитнес, мъдри мисли и два статуса на твой приятел, в които той се възмущава от Обама, изведнъж алгоритъмът е отсъдил, че си потенциална мишена за таргетиране от разрушителните сили на Тръмп и току виж си се превърнал в негов застъпник на изборите. Последвала е обмислена атака чрез спонсорирани връзки, която е промила мозъка ти по-добре, отколкото ти самият може да го направиш. Това е положението.

3. Мастър Зукърбърг 

Марк Зукърбърг не иска просто да прави милиарди от рекламата във Фейсбук. Вместо това иска да определя новия световен ред на базата на поведенческата психология в социалната мрежа. Този човек е сивият кардинал на технокрацията, нещо като зъл антипод на Илон Мъск: единият иска да ни прати в Космоса и да ни разсели в Галактиката, а другият да инженерства социално, да събаря демокрации, да създава фалшиви арабски пролети и български лета, защото това е далеч по-важно от това да трупа вече споменатите милиарди. Той по принцип заради това е направил Фейсбук – да прави мизерии тоя човек. 

4. Кембридж Аналитика 

Сдобилата се вече с митична слава компания е общо взето отговорна за изборите в над 200 държави, включително (така се пише) и в съседна Румъния. По цялата планета въобще не съществуват хора със свободна воля, а ловко изфабрикувани да гласуват леко глуповати електорати, които супер много са се прецакали като дръпнат едно приложение, дето им бръкнало в личните данни. Оттам насетне е ясно: ти си това, което лайкваш, ерго си достатъчно малоумен да не разбереш как са те препрограмирали и са ти сервирали да прочетеш тъкмо това, което трябва, а не това, което искаш. И гаджето ти не знае повече от "Кембридж Аналитика" за теб. Питай я, да видиш. 

Руският хакер, машината Фейсбук и мастър Зукърбърг

 

Скандалът с „Кембридж Аналатика“ възпламени параноята на определени групи, които все още гледат на „Брекзит“ и на победата на Тръмп като на нелогични, нереални, фрапантни и завинаги неразбираеми политически загадки. По правило оранжевият перчем на Тръмп и бягството на Великобрания от ЕС съжителстват с конспиративната представа за мощен социален инжинеринг, който подривно атакува устоите на демокрацията. В тази антиутопия винаги функционират крайно интересни, почти литературни персонажи, които плетат задъхан сюжет. Ето кои са трите най-важни образи в тази драматургия на конспирацията.

 

1. Руският хакер

 

Това е някакъв зъл източен руски гений, окачил портрет на Путин на стената, обладан от тъмна омраза към Запада, непрекъснато безчинства в социалните мрежи. Този руски хакер (типаж, събирателен образ на още стотици подобни, работещи заедно и в синхрон) е непременно фанатично отдаден на идеята да събори демокрацията, някакъв супер модерен пич с проницателни и присвити зад диоптри очи, но в същото време консервативно нахлузил ушанка и от време на време надигащ бутилка водка, тъй като компютърът му малко лагва – той задава новия световен ред със стара машина, някак по руски занемарена. Руският хакер е комбинация от най-страшното: той е абсолютният психолог и абсолютният програмист. Създава профили от нищото, повежда армия от тролове, нещо в неговата коварна източна закалка му дава предимство пред невинния, наивен и изнежен западен човек. Най-интересното е, че този човек въобще не иска да използва страхотната си компютърна грамотност, за да живее богато, спокойно и добре, както страхотната компютърна грамотност обикновено позволява. Той е мегаломан, маниак, архизлодей, изпълзял като от подземията на Достоевски, за да даде воля на разрушителните си инстикти. Той просто иска да съсипе Запада и точка. Нищо друго не го интересува. Триста милионна Америка коленичи пред неговия тролски проект и брутален алгоритъм.

 

2. Машината Фейсбук

 

Ти нямаш собствено мнение. Нямаш собствен ум. Нямаш собствена преценка. Нямаш способност на критическо мислене. Ти си един колективен образ от общо 10 000 лайка, които си пръснал някъде там през десетте години, от които киснеш във фейса. Ако си американски гражданин, някак си между това, че харесваш ръгби, страници за фитнес, мъдри мисли и два статуса на твой приятел, в които той се възмущава от Обама, изведнъж алгоритъмът е отсъдил, че си потенциална мишена за таргетиране от разрушителните сили на Тръмп и току виж си се превърнал в негов застъпник на изборите. Последвала е обмислена атака чрез спонсорирани връзки, която е промила мозъка ти по-добре отколкото ти самият може да го направиш. Това е положението.  

 

3.  Мастър Зукърбърг

 

Марк Зукърбърг не иска просто да прави милиарди от рекламата във Фейсбук. Вместо това иска да определя новия световен ред на базата на поведенческата психология в социалната мрежа. Този човек е сивият кардинал на технокрацията, нещо като зъл антипод на Елън Мъск: единият иска да ни прати в Космоса и да ни разсели в Галактиката, а другият да инженерства социално, да събаря демокрации, да създава фалшиви арабски пролети и български лета, защото това е далеч по-важно от това да трупа вече споменатите милиарди. Той по принцип заради това е направил Фейсбук – да прави мизерии тоя човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com