Слави Трифонов в ролята на Доналд Тръмп

18149
Слави Трифонов в ролята на Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

Разбираемо е, че когато има политическа криза, трябва да говориш обратното на правителството. Нещо повече - в повечето случаи си дори длъжен да го правиш. Най-често защото правителството, поне тукашното, е производително на грешки и се нуждае от коректив. Как критикуваш обаче, от какъв ъгъл и доколко си информиран - това вече е въпрос на лична подготовка, която всеки е длъжен да положи. 

Слави Трифонов обяви в прав текст, че държавата е затворена заради НИЩО. И предложи статистика, според която засегнатите от коронавируса били 0,00872852 процента от населението. Тоест всичко това е някаква много голяма нелепост, за която е достатъчно само да хванеш калкулатора и да прозреш чутовна българска конспирация, която, странно как, повтаря методи на изолация, съществуващи в цял свят - в много държави процентът засегнати е дори по-малък. 

Ако човек наистина се интересува от статистика обаче и е готов да прояви малко повече любопитство за коронавируса, може да се запознае с ето този текст - той бе публикуван няколко дни преди масовите европейски блокади и няма да се учудя ако се е превърнал в основен информационен ресурс за голяма част от мерките в Европа. И понеже твърде малко хора ще го прочетат, да резюмирам най-важното. Всеки, който гледа статистики от типа на Трифонов и прибързано повдига вежди, готов да обяви безопасността на заболяването, пропуска фактора "вирулентност". Да пропуснеш това е долу-горе все едно да пропуснеш корен квадратен в едно уравнение и да посочиш за верен определен отговор, който го е изключил от сметките. Коронавирусът има от 1-5 % смъртност, която е не просто по-висока от тази на обичайния грип, но има и много по-висока вирулентност от обичайния; в известен смисъл е по-опасен и от Ебола, защото макар много по-рядко летален се разпространява много по-лесно; тоест, общият брой хора, които могат да си отидат от заболяването е по-голям заради по-голямата вирулентност.

Да наблюдаваш сегашната ситуация и да цитираш изключително ниския процент засегнати в условията на чудовищна световна изолация е все едно да стоиш пред вода, блокирана с бент, да гледаш спокойната й повърхност и да цъкаш с език защо е целият този шум, при положение, че повърхността й почти не се мърда. Става дума за очевидна логическа пробойна. Тя е в това, че всеки критик на мерките за изолация цитира незначителния брой жертви като аргумент за сваляне на изолацията, при положение, че броят е нисък именно заради изолацията. 

След време, като гледам накъде отиват нещата, това ще бъде използвано като основна политическа тактика. Патосът на всяка опозиция ще бъде: защо съборихте икономиката заради 2000 жертви? Как е възможно да сте такива идиоти? За няколко хиляди души - за това ли беше откаченото киснене вкъщи? Че те пак по толкова умират всяка година. Мир на праха им - но нещо ни излъгахте. 

Обаче никой не ви е излъгал. За нуждаещите се от нагледни примери, прилагаме статистиката за САЩ. Може да я видите тук и да я сравните с всички останали държави. Месеци наред Тръмп повтаряше същото - цитираше тъкмо статистика като Трифонов, уверявайки, че цифрите са незначителни и че са сравними със сезонния грип. Е, в моментът коронавирусът се стоварва с цялата си мощ върху Америка. Изолацията там закъсня с близо месец, а 30-те хиляди заразени, които имат на ден, след две седмици ще бъдат около 100 000 - да, дневно. А това е общо взето началото на растежа, ранните стадии. Това можеше да стане и тук - вирусът няма националност, но се обагря в жертви в зависимост от различията в националните мерки. Отменянето им, за които Трифонов, а и много други настояват, щяха да доведат до същото. Затова по-амбициозните статистици да оставят набързо нацъканите сметки и да погледнат към САЩ. И би било добре да помислят как е възможно световни лекарски общности да пропуснат да отчетат нещо, което уж е толкова очевидно и се смята за две минути. А как опозиционерите да натрупат политическа подкрепа, нека изберат сами - ще е добре обаче да става по по-малко прибързан начин. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com