Срамно е да поставяте учителя в това положение 

16322
Срамно е да поставяте учителя в това положение 
Снимка: БГНЕС

2185. Не, това не е общият брой на кандидат-депутатите за изборите. Той е по-голям. 2185 са обаче преподавателите в цялата страна, които упражняват учителската професия само със средно образование. 2474 пък са онези, които имат висше, но им липсва квалификацията за учителска правоспособност. Почти 9000 педагози са се пенсионирали през изминалата 2016 г., а близо 3000 от тях са се върнали в клас да преподават след пенсия заради липсата на кадри. Все повече учители към настоящия момент са навършили годините за пенсиониране.

Данните са на Министерството на образованието и науката (МОН) звучат и очаквано, и стряскащо. Очаквано, защото неглижираното отношение към системата на средното училище през годините създаде многобройни негативни феномени, които се изродиха до крайна степен: отровена атмосфера в клас, ниско заплащане, демотивация, работа с, меко казано, проблемни ученици, разправии с още по-проблемните им капризни родители, бюрокрация, спускана отгоре, и несправедливите делегирани бюджети. Далеч не във всички български школа положението е такова, ала отрицателните примери вече са безчет особено в малките населени места, където можеш да се сблъскаш със ситуацията, в която преподавател води на 9 полузаспали тийнейджъри едновременно биология, химия и английски език поради липсата на кадри.

МОН: Почти 89% от пътуващите учители ще имат право на пари за транспорт

Близо 89% от всички пътуващи учители в България ще имат право да им бъдат възстановени транспортните разходи след прилагане на промянат...

Данните на МОН звучат и стряскащо, защото са показател за отрицателната тенденция, която трайно се е настанила зад чина в класната стая и продължава с новите си жертви. Тези учители, които са без висше образование или преподавателска квалификация, но работят в системата и обучават вашето дете, не са виновни, че са там. И те, и директорите, които ги наемат, са притиснати от обстоятелствата, поставени са да избират дали да се закрие паралелка, клас, специалност или (напълно възможно!) цяло училище, или да се закрепи някакси положението макар и на ръба на формализираните изисквания. Тъй като ако в големите административни зони на страната недостикът на преподаватели някакси се решава поне с такива, които имат нужната университетска подготовка за това, само свийте няколко хълма в едно планинско школо или селко училище и ще се убедите, че държавата ни е завряла в трета глуха приоритетите си за образованието на нацията.

Защото не е срамно да преподаваш, ако разбираш от материята си, дори да нямаш някаква измислена диплома ("даскали" с "дипломи" - колкото искате), срамно е, че образователната ни система масово връща в училище вече пенсионирани преподаватели. Срамно е, че няма кой да ги замести, срамни са смешните пари, които се дават на учителя, срамно е, че всички отговорни за това сега са по разни глупави предизборни кампании. Ето поради тези, а и още, ако искате, причини числата на МОН са и очаквани, и стряскащи, и срамни.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com