Стратегическите грешки в превода!

3666
Стратегическите грешки в превода!
Снимка: БГНЕС

Facebook истерията относно Стратегията на децата няма начин да не е поне стигнала до вас. Не за друго, а защото ползвате Facebook – иначе има начин.

Да си дойдем на думата обаче – стратегията, не децата. Да не си помисли някой, че нещо много сме се загрижили за децата – стратегията е важна, стратегията да не дойде цяла Норвегия да ни вземе децата. Трябва да сме подготвени, строени, надъхани – защото Норвегия може да вземе със себе си и Дания, и Швеция, може и Исландия да викне!

Та към подготовката – в края на миналата седмица асоциация "Поход за семейството" публикува едни предложения как точно да постигнем семейното щастие. Тъй като по принцип се мисля за диалогичен, подходих отворено – дадох шанс и почнах да чета.

За да не си кривя душата, сред предложенията има доста разумни. Например намаляването на ДДС за книги, учебници, лекарства, храни. Също и данъчни облекчения за жилище и кола за многодетни семейства, макар че имам усещането, че точно борещите се с джендър възпитанието някак не са настроени положително точно към многодетните семейства заради често срещания характерен цвят на кожата на тези семейства.

Почнах да ставам обаче подозрителен, като стигнах до по-лесните условия за правене на частни детски градини и училища и идеята на общинско-държавно ниво да се дават платени ваучери за записване. Някак този модел ми мирише твърдо много на влажни мечти за времето на Партията – всички са равни, някои повече. Освен това има и едни правила за нерегламентирана държавна помощ в ЕС, от който сме част и ние - не може държавата да дава пари на частен сектор и да го облагодетелства в икономическото му развитие спрямо други сектори. Ако ще се правят каквито и да е ваучери за държавна сметка, следва да се прилагат за държавни учреждения, не частни. Иначе работата заприличва на клиничните пътеки в здравеопазването, които сега си ходят на воля по частните болници и се правят специално такива частни болници, които да привличат - да не използвам по-цветущи думи, определени клинични пътеки.

Не закъсня и боНбата (по-висока степен на бонбон) – предложение относно насилието, което навява на мисли, че ако биеш жена си или мъжа си, да няма дискриминация, че има и силни жени, мъжки момичета така да се каже, моментално държавата да те хваща за ушите и те изхвърля от дома ти. Обаче ако няма кой да се грижи за бития, оставаш си вкъщи - да се грижиш за него, да му сменяш компресите, да го чешеш като го засърби под гипса. Замислих се дали ще се прилага поговорката за бития – бит и т.н., сещате се.

Недоверие, безразличие или омраза - от всичко по много!

Изборите за европейски парламент минаха и макар все още да няма окончателни резултати, вече могат да се направят някои изводи. Много н...

Все пак, браво - от "Поход за семейството" решиха да се уточнят какво точно са имали предвид със следния текст: "Промяна на законодателството и въвеждане на задължително извеждане и ограничаване от дома на насилника, а не на насиленото дете или друг член на семейството, освен в случаите, когато няма кой друг да се погрижи за невинните членове на семейството". Ставало въпрос за следното - при изведен насилник да се ограничи допълнително извеждане на друго лице, освен, когато няма кой да се грижи за него след извеждане на насилника. Например, 2 деца с баща, който пиянства и ги бие. След извеждане на насилника, децата няма как да не се настанят на друго място. И промениха текста след забележката ми, за да е разбираемо какво искат да кажат, като сега звучи така: "Промяна на законодателството и въвеждане на задължително извеждане и ограничаване от дома на насилника, а не на насиленото дете или друг член на семейството. Лицата жертва на насилие не се извеждат, освен ако няма кой да се грижи за тях след извеждане на насилника".

Но пък задоволство и разтапяща се нежност предизвика в душата ми предложението аз като родител да съм учител по сексуална грамотност на детето си. Предвидено е и ако нещо аз не поназнайвам кой да ми каже – личният лекар. Съжалявам, при никакви обстоятелства не мисля, че мога да се подготвя да бъда учител - по същата логика би могло освен за секс, да уча детето си на български език и литература, математика, физика, химия, история, география, чужди езици - ще вземам брошури и готово, нали? И кучето като все гледа, би трябвало да е най-добрият касапин ...

Затова един съвет към предлагащите каквото и да е - добре го обмислете първо и още по-добре обмислете как ще го кажете! За да има път за истински диалог!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com