Сърби, албанци, босненци: "Не искаме в ЕС!"

9381
Сърби, албанци, босненци: "Не искаме в ЕС!"
Снимка: iStock/Guliver

"Ние ще мием мръсните чинии на ЕС", "Отсега сме европейци втора класа", "Цял свят знае, че не сме за ЕС": стотици сърби, босненци, албанци реагират на статия на Deutsche Welle, цитираща коментари на германци за разширяването на ЕС.

Какво става, когато някой преведе на хората от Западните Балкани коментарите на германски читатели относно планираното разширяване на ЕС? Отговорът гласи: получава се вълна от отговори. Точно това се случи след като Deutsche Welle обобщи и преведе мненията на германските потребители, публикувани в новинарския сайт на германската обществено-правна телевизия АРД, по въпроса за приемането на Западните Балкани в ЕС. Поводът бе срещата на върха в София ЕС-Западни Балкани. От общо 49 коментара на германци под публикация по темата в www.tagesschau.de нямаше нито един, който да оценява положително приемането на страните от Западните Балкани. Тъкмо напротив. Потребителят Adeberg например бе написал следното: "Европейският влак продължава пътуването си. Следваща спирка - Западните Балкани. А билетите плаща германският гражданин."

За да не се провали срещата ЕС - Западни Балкани в София

С дипломатически и процедурни хватки ЕС се опитва да предотврати възможен провал на срещата на върха за Западните Балкани в София. Но ...

Сърби: "Ние ще мием мръсните чинии в ЕС"

Редакцията на радио Б92 в Сърбия, което е една от най-популярните радиостанции с над 1,5 милиона потребители, публикува статията на Deutsche Welle на своя сайт. В продължение на два дни това беше най-коментираната публикация. И отново коментарите бяха изключително негативни. Така например потребителят srrrrrrrrrrdjan пише: "Германия получава много повече от ЕС, отколкото дава. Именно по тази причина в цяла Европа се засилва влиянието на популистките партии, които призовават за съпротива срещу германските икономически и политически хищнически нокти. Германците помагат за развитието на Сърбия и Балканите, но не защото се чувстват свързани с нас, а защото искат да разширят влиянието си в нашите страни и да увеличат доходите си."

"Ние не искаме в ЕС! И те - германците - не искат да ни пуснат", пише потребителят 4Европеец в коментара си за най-четения сръбски новинарски сайт Блиц, който също публикува статията на Дойче Веле. А потребителят Боки пише следното: "Нашите политици действат така, сякаш Европа е един голям банкет с много пиене и ядене. Но келнерите отдавна вече не сервират допълнително. Първите вече получиха най-доброто, а Хърватия, България и Румъния обират трохите, защото закъсняха. Ние ще бъдем приети, за да събираме и мием мръсните чинии". Потребителят Вида пък проявява разбиране за негативните коментари на германските потребители. "Ако бях германец, и аз щях да коментирам ситуацията по следния начин: Германците се дистанцират от нови, потенциално слаби членове." Читателят на Блиц Пера пише: "Сърбите не искат да влязат в ЕС. Те и сега са по-добре. Защо им трябва да емигрират легално, за да работят в Германия или Франция, след като им е по-добре да работят на черно?"

Потребителят Сви то знамо пише: "На цял свят е ясно, че ние не сме за там. Само нашият диктатор (потребителят визира сръбския президент Александър Вучич) не иска да го разбере." Иван прави следното предложение: "Нищо не може да се направи, след като не ни искат. Тогава трябва да позвъним на Путин и да му предложим да разположи балистични ракети на наша територия."

Черногорци: "Още отсега сме европейци втора класа"

Борисов и Туск обсъдиха предстоящата среща ЕС - Западни Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха подготовката на срещата на Западните Б...

Материалът на Deutsche Welle, който бе озаглавен "Кой иска в ЕС?", беше публикуван и във "Vijesti", най-популярния сайт в Черна гора. Под него четем коментара на Мрдало: "От текста става ясно, че още отсега ни смятат за европейски граждани втора класа. А CRNOGORCI му отговаря: "Нашият президент (Мило Джуканович) затова е тук, за да разсее техния скептицизъм. А що се отнася до германците - това са хора, които до обяд мразят себе си, а следобед мразят целия свят." Юзърът Cheese е сигурен, че "до 2025 година ЕС ще колабира или ще се свие до своите фискално консолидирани членове. Очевидно е, че идва краят на ЕС!"

След срещата в София редакторът на Deutsche Welle Кристоф Хаселбах заяви, че е "илюзия, Западните Балкани да станат членове на ЕС. На страницата във Facebook на албанската редакция на Дойче Веле, която е посещавана от потребители от Албания, Македония и Косово, един потребител с инициали Ц.Б. отговаря: "Това не е илюзия. Милиони хора от Западните Балкани вече живеят в ЕС." Читател с инициалите Е.С. пък смята, че "освен Германия и Франция, никоя европейска страна не заслужава да бъде член на ЕС." Потребителят К.Л. споделя резервите на много граждани на страните от Западните Балкани: "Ние не бива да влизаме в ЕС, защото не сме конкурентоспособни. Присъединяването ни към ЕС ще бъде още по-лошо за нас, защото ще загубим и малкото независимост, която имаме сега."

Босненци: "Европейците предпочитат бежанци без документи"

В Босна и Херцеговина публикацията на Deutsche Welle беше препечатана в сайта Nezavisne novine ("Независими новини"). Потребителят Dekan пише под нея: "Ние пък не искаме повече ислямски фундаменталисти." В профила на босненската редакция на Deutsche Welle във Facebook изпъква коментарът на един потребител с инициали Р.К.: "Окей! Те не искат Западните Балкани. Това си е тяхно право. Защо обаче се възмущават и крещят до небесата срещу влиянието на Русия, Турция или Китай?" Потребителят И.С. е сигурен, че "европейците никога не са се интересували от нас. С изключение на това: когато става дума за работна ръка." М.У. пък задава следния въпрос: "Европейците могат да си позволят Хърватия, Гърция, България, Унгария и Полша. Те по-добри ли са от нас?" М.Л. коментира скептично: "Колко проблематични са Западните Балкани за ЕС показва фактът, че европейците са по-склонни да приемат милиони бежанци от Африка, Близкия изток и други страни без паспорти и документи вместо тукашните хора."

Източник: Дойче веле, Автор: Дияна Рошейе

Захариева: Никой още не се е отказал от срещата ЕС - Западни Балкани

Не сме получили още отказ за срещата ЕС – Западни Балкани на 17 май 2018 г. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com