Те не учат, не работят и нямат бъдеще

8143
Те не учат, не работят и нямат бъдеще
Снимка: БГНЕС

22% от младите хора у нас до 29-годишна възраст нито учат, нито работят, става ясно от данни на националната статистика. Това е малко повече от една пета от младежите у нас за периода на миналата година. Този брой през последно време дори леко се повишава.

На подобна информация обаче у нас почти никой никога не обръща внимание, тъй като тя е широко известна, всички я знаят​, неудобна е за коментари, пък и какво има да ѝ се коментира по същество всъщност - широк коментар и дебат предполага да намерим как да променим из основи държавата си, а по тази тема повече или по-малко се мълчи или изопачава, защото "който е отгоре, не иска да се окаже отдолу". Нещо повече - статистиката за неучащите и неработещите млади хора добре се комбинира с демографската криза у нас, за да роди взривоопасна смес от цели няколко поколения, които нямат представа какво да правят с живота си.

22% от младите българи не правят нищо

22.4% от младите хора у нас до 29 г. не правят нищо - нито учат, нито работят, а делът им се увеличава спрямо 2015 г. Възрастовата груп...

Те нямат жизнен хоризонт, трудно се ориентират в процесите, които текат около тях, функционалната им грамотност удря кота нула, а интересите им - преходни.

Като че ли няма ясна формула за справяне с този проблем - той просто се роди постепенно, представи се с гръм и трясък изневиделица и се разширява като голяма гнойна рана. Проблем, който е пред пръсване заради липсата както на ниско, така и на висококвалифицирана работна ръка. Бизнесът не може да си намери работници, не може да задържи и малкото качествени специалисти. Университетът произвежда ненужни за нашите георгафски ширини висшисти, които системата, ако имат щастие, изплюва и запраща на пазара на труда, където очакванията и изискванията за хора без опит са непосилни.

Всичко това го знаем, нали? Но от никого досега не сме чули да предложи стъпка по стъпка решаването на този може би най-важен проблем за бъдещото развитие на България, в който се оглеждат безсилието, провалената държавна политика и хилядите лоши примери на семейната среда. По-лошо - не сме видели от никого стъпка по стъпка да се захване с решаването на този проблем, който всъщност заплашва да ни изтрие като нация от лицето на планетата. Това е отговорност на първо място на обществото ни, което търпи деградацията на всяко едно поколение. А всяко едно поколение изобщо не се интересува какво ще е следващото - важно е сега, пък дали следва "след мен и потоп", ще му мислят други. Но на тези "други" вече им дойде времето - вие сте, които четете тези редове и ние сме, които ги написахме.

Автор: Румен Скрински

КНСБ: Над 56% от всички безработни в България са жени

56,1% от всички безработни в България са жени. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 719 000 са жените на възраст между 15-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com