Тя - мръсницата, винаги грешница, дори и пребита

26244
Тя - мръсницата, винаги грешница, дори и пребита
Снимка: Facebook/Диана Димитрова

"Да би мирно стояло, не би чудо видяло" - тази порочна българска поговорка чувам все по-често през изминалите дни. Поводът - скандалът с актрисата Диана Димитрова, който тя разрази с пост във Фейсбук, споделяйки, че е била пребита преди цели 5 години от колега по време на снимки. Тя гостува в телевизионно предаване, където направи намеци, че биячът й е актьорът Юлиан Вергов, с когото се оказва, че освен всичко друго са имали любовна връзка.

И се започнаха едни коментари...

Как той се разделил с жена си, но после решил да се върне при нея, как това било кратка авантюра и той съжалявал, как актрисата го гонела и го преследвала, как искала да се сближи с дъщеря му (с която впрочем той сам я запознава)... Видиш ли работата била "тя ме гони, аз не искам...". Общо взето стигаме все до там: ТЯ, жената – изначално грешната, още от времето на Адам и Ева, мръсницата, прелъстителката, изкусителката, разбивачката на семейства и прочие...

Защо, питам аз, все жената е виновна в такива ситуации? И всичко гореизброено оправдава ли постъпката на "силния" мъж, който използва цялата си физическа даденост, за да пребие жената, с която до вчера е спал? Ставате ли повече мъже, като биете и удряте и това решава ли любовните ви проблеми вкъщи?

Изключително жалка картинка е да четеш коментари "как тя сама си е виновна" и "сама си го проси" на самодоволни господа, които се прибират вкъщи и тайничко си мечтаят да ч*кат съседката вместо жена си, но които пред обществото са еталон за мъжественост и го играят на перфектното семейство. Още по-жалка картинка е да четеш подобни коментари от жени, които одобряват насилието над други жени, без дори да осъзнават, че утре могат да са на същото място.

Снимка: Facebook/Диана Димитрова

Българският шоубизнес вече си имал собствен скандал тип MeToo – да, ама не, драги читатели. MeToo няма нищо общо със случая на Диана Димитрова, защото ако в Холивуд някой е преспал с някой, а после е решил да го съди и обвини в сексуално насилие, то тук насилието и побоят са налице, при това доказани със снимков материал. И отключват една много по-голяма тема – тази за домашното насилие и как да се предпазим от него, защото въпреки поправките в НК и НПК от 2018 г., случаите на пребити и дори убити жени са налице. И тези поправки, и Програмата на "Национална полиция" за превенция и защита от домашно насилие, всъщност се борят с последствията от него. Те са насочени към това какво да се направи, когато вече има домашно насилие и насилници, а не как да направим така, че да спрем тези насилници.

И въпреки че България през 2016 г. подписа Истанбулската конвенция, през 2018 г. Конституционният съд реши, че тя противоречи на конституцията на страната ни. Така "Истанбулската конвенция" остана неразбрана и борбата срещу насилието никога не стана обща кауза на обществото ни.

Според данни на ООН 35 на сто от жените в световен мащаб са били жертва на някакъв тип насилиe. У нас не се води официална статистика на сигналите, но по последни данни всяка трета българка е преживяла физическо или сексуално насилие.

Не бъди една от тях! Говори за проблема! Не след 5 години, а сега! Защото утре може да е късно!

ОЩЕ: Той я преби – защо?

Автор: Милена Славкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...