Това ли са ценностите, които Апостола ни завеща?

5486
Това ли са ценностите, които Апостола ни завеща?
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

XXI-ви век! Е ли той векът на неграмотността и немислието? Това ли е ерата на вечното недоволство? Достигнахме ли дъното на небесата - там, където наглостта ни мяра няма? Това ли е примерът, който Васил Левски ни остави да следваме?

Всеки ден ставаме свидетели на разкази за нещастие след нещастие. И с всеки изминал ден все повече са точно тези разкази - повтаряни, наслагвани, превръщащи се в постоянна реалност. Векът, в който е достатъчно да умееш единствено да "цъкаш с мишката" и да щракаш по клавиатурата, да си правиш селфи с телефона пред огледалото, да плюеш докато вървиш по улицата, да си хвърляш отпадъците в реката, да си агресивен, вместо да помагаш.

За 147-ми път - вечна памет на Апостола на свободата

В деня, в който отдаваме почит към Апостола на свободата – 19 февруари, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще представи ...

Това ли са ценностите, които Апостолът ни завеща? А книгите? А словата? А мисленето? А саможертвата? А борбата за идеалите? Защо все по-малко хора у нас ползват мозъка си по предназначение? И защо чак, когато се опарим ни става ясно, че всъщност първо е трябвало да помислим? Колко много въпроси, на които отговорът е само един - "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако губя, губя само мене си!". Но ние не смеем или се страхуваме (да не бъдем "обесени"), или не можем, или знаем как, или просто не искаме.

В днешния мрачен ден, в който с болка отбелязваме 147 години от трагичната гибел на Левски, замисляме ли се той защо е съществувал на този свят? Защо се е родил именно в България? За да помогне, за да подкани, за да призове, за да събуди страдалците, доверчивите, страхливите, обикновените, поробените... По традиция, българинът разбира какво е имал едва след като го изгуби. Така е устроен светът, съзнанието, съществуването ни. Почитаме, страдаме, тъжим, възхищаваме се, гордеем се, благодарим и отново се скриваме зад забързания ритъм на ежедневието.

Вече 147 г. очакваме и очакваме нещо да се случи - не се и сещаме, че Неволята отдавна е тук и е време да се хващаме на работа. В това очакване търсим изгубената надежда, защото стара българска поговорка гласи, че тя умира последна. А ние - ние само искаме прошка от Левски и продължаваме да чакаме...

Автор: Атанаска Маркова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com