Три жени са убити - защо не се чува демографът Валери Симеонов?

12730
Три жени са убити - защо не се чува демографът Валери Симеонов?

Миналата седмица показните акции на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов продъниха ушите на хората. Може би шумът беше повече от колкото децибелите на дискотеките, с които той се бори така помпозно.

Появиха се колажи, вицове, сентенции, може би единственият положителен резултат от цялата история. Заради изкуството винаги си заслужава. Даже мислех да драсна 1-2 реда с най-интересните и започнах, но реших, че е безсмислено, въпреки преобладаващите чувства, които предизвика цялата тази показност. А тя дразни, защото напълно съответства на поговорката "Цялата Мара втасала....". Хората се подразниха от арогантността, показността и липсата на дългосрочен резултат. Тази напълно излишна напереност и цялото поведение, от което лъха на всичко друго, но не и на компетентност. Мислех да не пиша, докато...

Слънчевите брегове на един вицепремиер

Няма ли най-сетне да свърши това лято! Няма ли най-сетне да започнат да се случват истински неща! Ето, не знам от колко време вече се з...

На 17 август мъж застреля съпругата си посред бял ден в заведение в кв. "Лагера" в София. С четири куршума, пред свидетели. Две деца остават без майка. Съпругът е имал ограничителна заповед.

"Елена (бел. ред. - убитата жена) имаше лист хартия, който не ѝ послужи за нищо. Той не ѝ спаси живота, не ѝ помогна, не я запази. Тя просто живееше с мисълта, че той ще я убие. След ограничителната заповед, той продължи да я следи", разказва приятелка на убитата Елена.

В деня, в който бива убита, тя всъщност е излязла да подаде жалба, че съпругът ѝ си нарушава ограничителната заповед. И е споделила пред приятелка, че се е канила да напише в жалбата си до МВР и прокуратурата "чакате да ме убие, за да направите нещо"?

След това, на 20 август 16-годишно момиче е убито от приятеля си при битов скандал в село Габровница, Монтанско.

На 21 август в Бургас в асансьор е открит трупът на 11-годишно момиче. 15-годишен я е убил след спор къде да пушат наргиле.

От протеста в Слънчев бряг: Г-н Симеонов, не ни гонете в Гърция (Видео)

Протестът на работещите в дискотеки в черноморския курорт Слънчев бряг срещу нощните полицейски акции, премина под формата на парти с д...

Трети месец продължава разследването по смъртта на 14-годишно момиче, което пада от 12-ти етаж на изоставена сграда в София. По строежа все още се катерят деца. И в този момент, и ще станат още повече след началото на учебната година - така казва охраната на строежа.

Ето тук се пита къде е държавата, какво е направила.

Валери Симеонов сега мълчи. Няма го. Не коментира. Но това са една майка на две деца и две момичета. Какво общо има това ли? Ами г-н Симеонов е и с ресор демографска политика. А тя е широко понятие. Или поне може да стане толкова широко, колкото неговото съзнание определи, че е широка и икономиката и туризма, за да тръгне по дискотеките в Слънчев бряг и да проверява има ли нужда от слухово апаратче. Децата се раждат от жени, все още. Тези жени сега ги убиват под път и над път, по една в рамките на три дни.

Моите думи в случая са безполезни. Просто са безсилни и безсмислени след случилото се. Но моята професия борави с думи. И поне мога да не оставя незабелязано случилото се да изтече в криминалната хроника. Вие, обаче, имате властта и възможността да правите реални неща, г-н Симеонов. Колко още жени ще загинат до края на мандата ви, г-н Симеонов, докато се развявате по плажовете на Черноморието да ловите... децибели.

Страната ни е на четвърто място в Европа по домашно насилие, за раждаемостта, смъртността и застаряването, надявам се знаете. И тези данни не са от вчера. Те са една постоянно влошаваща се тенденция. Надявам се, че сте се запознали с нея, встъпвайки в длъжност. Все пак не беше вчера.

И тази нощ проверки в Слънчев бряг, но без Валери Симеонов

Слънчев бряг утихна тази нощ, а туристите в дискотеките бяха видимо по-малко. Полиция, данъчни, служители на митницата и на община Несе...

Смятам, че спешно трябва да се обърнете към другата част от ресора си. Имате много, много по-сериозна работа за вършене, докато егоистични и вярващи, че имат извънредни права, индивиди убиват и малкото останали жени в България.

"Децата в България или загиват в такива нелепи инциденти, или заминават в чужбина. Може би децата на България няма да ги има скоро, повярвайте."

Това каза майката на Зорница. Проучете коя е Зорница, г-н Симеонов, защо я няма и предпазете останалите деца от изоставения строеж и не само този. Още по-добре - предпазете ги, като накарате институциите, чиято задача е да ги пазят, да си вършат работата! Това е една много сериозна и истинска причина да се задействате по същество. Може да не казвате нищо и да не се показвате по телевизиите, това не помага особено. Ако си вършите добре работата, няма да имате време за толкова показност. И ще знаем, че действително си вършите работата. Дела трябват, а не думи!

Автор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com