Тръмп като Нерон

3330
Тръмп като Нерон
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще мине време и профилът на Тръмп в Twitter ще се превърне в исторически документ, в хронология на безумието. Ако на профила не стоеше негова снимка и име, вероятно алгоритмите биха предположили, че става дума за едно от двете: или средностатистически трол, или президент в предизборна ситуация - няма други възможности. Забележете за какви салта става дума. 

1) За коронавируса

В началото на март Тръмп пуска успокоителен туит. В него той призовава към по-малко притеснения, продължаване на живота по стандартния начин. Аргументът е следният: миналата година, казва той, са умрели 37 000 души от грип, и нищо не се е променило. Защо трябва да се притесняваме тогава, когато има 546 потвърдени случая от коронавируса и 22 починали? 

В началото на юни обаче коронавирусът вече е взел в Щатите 106 000 жертви - тоест, близо 3 пъти повече от починалите от грип. Човек би си помислил, че това би накарало Тръмп да отчете евентуална грешка. Той обаче започва да обвинява Световната здравна организация, че не е предупредила достатъчно добре за коронавируса и заедно с Китай са прикривали информация. Спира финансирането ѝ от САЩ. В същото време Световната здравна организация още от януари е предупреждавала за епидемията - 10 дни преди Тръмп да сравни коронавируса с обикновения грип, вече е обявила вирусът за световна заплаха. Накратко - организация, финансирана от САЩ, крие информация от САЩ (?), въпреки че е предупредила не просто САЩ, а целият свят за предстоящата пандемия много преди президентът на САЩ да заяви, че обикновеният грип е същото нещо. Резултатът: Тази организация изгубва финансирането си, защото не е направила нещо, което е направила. 

2) За протестите в Минеаполис

Убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд от полицията в Минеаполис разпалва протести в най-неудобния момент - при 30 милиона безработни, нечувано число от годините на Голямата депресия досега. Случаят: полицай притиска с коляно врата на окования в белезници Флойд и, въпреки че той казва, че се задушава, не отмества крака си, което води и до неговата смърт. След като пуска стандартно и протоколно съобщение, в което обявява съпричастност към жертвата, няколко дни по-късно Тръмп обявява всички протестиращи за анархисти, всички отразявания на протеста (извън републиканската FOX) за фалшиви новини, повечето протестиращи за привнесени - ще кажеш, че въобще не е нормално да очакваш побесняла тълпа, когато в САЩ бял полицай убие чернокож. 

3) За Туитър

По време протестите Тръмп влиза в стандартен и вече отиграван конфликт с кмета на града. Написва, че може да изпрати бойци от Националната гвардия в Минеаполис, ако кметът не поеме контрола над ситуацията. Точните думи: "Или много слабият радикален ляв кмет Джейкъб Фрей ще предприеме действия и ще поеме контрола над града", или ще изпрати Националната гвардия в града и "направи всичко, както трябва". "Ще вземем ситуацията под контрол, но когато започне плячкосването, започва стрелбата", пише той. От Туитър маркират съобщението като нарушаващо правилата на компанията заради заплахата за насилие и скриват съобщението му. Реакцията на Тръмп е бърза: указ, който ще дава възможност за съд срещу платформата заради начина, по който се модерира съдържанието там. 

4) SpaceX и "американското господство в Космоса"

През това време Илън Мъск изтрелва Crew Dragon с ракетата си Falcon, което Тръмп в безумна реч пропагандира така:

"Целия свят ни завидя. Скоро ще кацнем и на Марс и скоро ще имаме най-могъщите оръжия в човешката история. Вече видях разработките и дори аз не мога да го повярвам. Съединените щати заслужиха престижното място на световен лидер."

Как точно фразите "скоро ще кацнем на Марс" и "скоро ще имаме най-могъщите оръжия в човешката история" се събират в едно изречение?

Дори по време на Студената война ги делеше поне един параграф. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com