Ваксинацията срещу коронавирус: Вместо единство, разединение в ЕС

2338
Ваксинацията срещу коронавирус: Вместо единство, разединение в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

"Неволята учи" - щом ЕС не помага достатъчно, Австрия и Дания ще сътрудничат с Израел за осигуряването на ваксини. А се обмисля и удължаване на интервала между двете дози - за да имат повече хора поне еднократна защита.

С напредването на ваксионационната кампания Европейският съюз става обект на все по-сериозна критика, тъй като темповете на имунизация в Общността изостават сериозно в сравнение с държави като Израел и Великобритания. Европейската комисия си постави за цел до лятото да имунизира 70 процента от населението на държавите членки. Някои от страните в ЕС обаче вече са готови да търсят партньорства и другаде.

Австрия, Дания и Израел ще работят заедно

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че страната му ще си партнира с Дания и Израел за разработването и производството на ваксини, които да са ефективни и срещу новите мутации на вируса. Той ще отпътува за Израел още тази седмица, където се очаква заедно с датската му колежка Мете Фредериксен да договорят сътрудничеството с тамошните власти.

Курц определи като "принципно правилно" решението Европейският съюз да осигури общи доставки на ваксини за всички граждани на Общността, но разкритикува Европейската агенция по лекарствата за "твърде бавното" одобряване на препаратите и отчете, че се е стигнало до забавяния в доставките на фармацевтичните компании. Австрийският канцлер обясни, че според здравни експерти и в следващите няколко години на около две трети от населението ежегодно ще трябва да бъдат поставяни ваксини срещу Ковид-19. Целта на новата инициативата е те да бъдат осигурени навреме.

Говорител на Европейската комисия се постара да омаловажи инициативата на Австрия и Дания: "Мисля, че винаги е имало силна подкрепа за стратегията за ваксинация, която се основава на сътрудничество и координация между държавите членки". Комисията вече се ангажира с ускоряване на процедурата по разработване на ваксини срещу новите варианти на коронавирус. За целта ще бъдат променени и процедурите по одобрение на Европейската агенция по лекарствата.

AstraZeneca и за хората над 65 години

Заради недостига от ваксини нарастват и призивите за промяна на ваксинационната кампания в някои държави. В понеделник здравният министър на Франция Оливие Веран обяви, че препаратът на AstraZeneca ще бъде поставян и на граждани между 65 и 75 години. И в Германия експертите настояват Постоянната комисия по ваксинациите към института "Роберт Кох" да промени препоръката си за използването на ваксината на AstraZeneca. Докато във Великобритания тя се радва на изключителна популярност, в Германия се сблъсква със сериозен имиджов проблем. До края на тази седмица във Федералната република могат да останат милиони неизползвани дози от препарата, основно защото медицинският персонал предпочете ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Все по-често се чуват и препоръки Германия да ускори ваксинационната си кампания. За целта експерти като професор Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин съветват интервалът между поставянето на двете дози от ваксината да бъде удължен, за да могат повече хора да получат първата имунизация. Професор Брокман смята, че така могат да бъдат спасени "до 10 или 15 хиляди живота". Изследвания от Шотландия, Израел и Съединените щати показват, че поставянето и само на една доза от ваксините осигурява сериозна защита. "Според данните, тя осигурява пълна защита срещу смърт от Ковид-19 в рисковите групи. Това е огромна победа", подчертава Брокман.

Ще бъде ли удължен времевият прозорец?

За да се промени стратегията, Постоянната комисия по ваксинациите в Германия трябва да промени своята препоръка, която до момента се базира на указанията от одобрилата препарата Европейска агенция по лекарствата. Според тях периодът между първата и втората ваксинация с препарата на BioNTech/Pfizer не трябва да е повече от три до четири седмици. Здравните власти във Франция не се съобразиха с тази препоръка и определиха срок от 42 дни. А във Великобритания интервалът е цели 90. Резултатът на Острова е, че много повече хора могат да се ваксинират въпреки недостига. Във Великобритания рекордът по брой ваксини за едно денонощие тази седмица беше 450 000, в Германия - едва 170 000. Една трета от британците вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19.

Германската комисия по ваксинациите към момента обмисля въвеждането на 60- или дори 90-дневен прозорец до втората иРНК ваксинация. Вероятно той ще бъде приет още през март, заедно с препоръката за ваксината на Johnson&Johnson, която скоро се очаква да получи одобрение в ЕС. Тогава ще може да бъде преработена и препоръката за векторната ваксина на AstraZeneca.

Източник: Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com