Владислав Горанов изглежда се оказа хазартен тип

11416
Владислав Горанов изглежда се оказа хазартен тип
Снимка: БГНЕС

Колкото повече се задълбаваме в казуса с двойното данъчно облагане на хазарта, толкова повече министърът на финансите Владислав Горанов се откроява в събитията.

Промените са приети в края на 2013 г. и са предложени от тогавашния депутат Георги Кадиев. С тях се въвеждат двата режима за облагане на хазарта и в който са изброени видовете хазартни игри, но са пропуснати лотариите. При справка в страницата на Народното събрание става ясно, че предложението на Кадиев и още 6 негови колеги от БСП не е подкрепено от Комисията по бюджет и финанси. В зала обаче ЗА предложението гласуват 74 депутати от ГЕРБ, 7 от БСП (вносителите на промените) и 2 от "Атака". ПРОТИВ са 24 от ДПС, 6 от БСП и 5 от "Атака". 37 депутати на БСП се въздържат. Това са данни, които още в петък Йордан Цонев представи при участието си в bTV.

Интересна обаче е реакцията на ГЕРБ след гласуването, която според стенограмата от заседанието е била такава:

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: …..Подлагам на гласуване предложението на народния представител Георги Кадиев и група народни представители, неподкрепено от комисията.

Гласували 150 народни представители: за 88, против 30, въздържали се 32.

Предложението е прието.

Сега какво ще правим с текста на комисията?

Заповядайте, господин Цонев.

ДОКЛАДЧИК ЙОРДАН ЦОНЕВ: Господин председател, искам прегласуване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Прегласуване за предложението на господин Кадиев, неподкрепено от комисията.

Гласували 155 народни представители: за 83, против 35, въздържали се 37.

Предложението е прието. (Ръкопляскания и възгласи: „Браво! Браво! Браво!“ от ГЕРБ.)

Как ще продължим разглеждането при тази бурна радост?

РЕПЛИКИ ОТ ГЕРБ: По групи!

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Моля, посочете гласуването по групи………..

Тук можете да видите СТЕНОГРАМАТА И ГЛАСУВАНЕТО.

По-интересното обаче е, че сред депутатите от ГЕРБ, подкрепили промените, са Владислав Горанов и сегашният председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. През 2014 г. Стоянова, вече председател на Комисията по бюджет и финанси, внася поправка в Закона за хазарт, с която добавя и лотариите, но не премахва двата режима на облагане. По това време министър на финансите е Владислав Горанов. Под негово ръководство и надзор функционира Комисията по хазарт, чиито председател се избира от министъра на финансите. Този орган регулира и наблюдава дейността на сектор, в който се въртят обороти за милиарди.

За пет години Горанов смени трима председатели на Комисията по хазарт. Последният от тях е бивш началник в НАП, Менда Стоянова също е кадър на НАП, а кариерата на самия Горанов е преминала в Министерство на финансите. Тоест все хора, разбиращи от управление на пари и счетоводство. Как така в продължение на пет години Горанов и неговия екип не са разбрали, че Държавният спортен тотализатор и частните лотарии са били облагани по различен начин? Още повече, че това става чрез една процедура, включваща подаване на формуляри и отчетни документи. Излиза, че Владислав Горанов е бил пряк участник в събитията, довели до сегашното положение и цели 5 години това не е било проблем. Има малка, ама минималистична вероятност, която на практика клони от минус до безкрайност, че са били необходими 5 години наблюдение и анализ, за да се стигне до извода, че е по-добре за държавата да няма двойно данъчно облагане.

Сега, флагманът на предложените промени Валери Симеонов излиза с все по-кухи аргументи и откровено казано става все по-видимо, че е невежа в материята. Не че ние, широката публика, сме на ти с хазартния бизнес и закона, който го регулира, но все пак се очаква, че един народен представител, призван да създава законите на държавата, така да се каже да ги кове, е запознат, при това в дълбочина. Очаква се от него, когато публично твърди едни неща - например как всичко станало само и единствено заради Йордан Цонев, и ехидно сочи виновните за пропуските и вратичките в закона, да си е направил елементарна справка. Българският парламент има собствена администрация и експерти. Освен това официалната му интернет страница също може да предостави тези справки. Но Валери Симеонов, бивш вицепремиер и успял провинциален бизнесмен, след три години във властта и втори мандат в Народното събрание, все още не е разбрал как функционира парламента и какво се очаква от един народен представител.

Обиден е за интелекта на българите елементарният подход на Симеонов. Вносителят на промените аргументира своите предложения с това, че иска да се спре една пандемия, която е обхванала народа. Талоните били на всяка крачка и това е недопустимо защото това е хазартна зависимост – състояние, признато за болестно и от Световната здравна организация. Хората си продавали апартаментите заради тази си зависимост, твърди възмутено той. Но ако целта е да защитиш безусловно тези, които си залагат апартаментите и губят всичко, то какво се случва с казината, които също не изглеждат малко на брой? Защо г-н Симеонов не се интересува от годишните такси и налози, които плащат собствениците на казина за машини, рулетки, игрални маси и т.н.? Колко точно е размерът на облагане при тях? Да, машинките, които вземат имането на един хазартно зависим, за тях държавата дали получава жълти стотинки?! И това е само една малка част от тайните на Закона за хазарта, които явно родните депутати не могат да разгадаят.

Автор: Добринка Златкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com