Внимание! Дрогирана арогантност в джип

10571
Внимание! Дрогирана арогантност в джип
Снимка: Facebook

Покрай всички ужасяващи пътни инциденти от изминалите дни, които пристигаха като стряскащи новини една след друга, особено възмутителен и показателен е случаят на 20-годишната танцьорка от Пловдив, която пияна и дрогирана потроши 10 паркирани коли, и след това избяга.

Габриела Медарова е имала едва 2-годишен стаж като шофьор. Въпреки това се е чувствала достатъчно уверена да се придвижва с огромен джип, естествено "BMW X5". Естествено, защото типажът на младите жени и мъже, управляващи подобни машини, е станал нарицателен по българските пътища.

ЕК: Старите коли, пътната мрежа и лошата култура на шофиране водят до висока смъртност в България

Старите коли, неразвитата пътна мрежа и културата на шофиране са основни причини за високата смъртност по пътищата на България. Това за...

Всеки опитен шофьор ще ви каже, че вниманието му се изостря особено, когато види шофьор/ка под 30-годишна възраст зад определени марки джипове. Подобни хора е ясно, че за крехките си 20 години трудно биха придобили достатъчен професионален успех, за да се сдобият с въпросното чудовище на 4 колела сами. И поради тази причина, често не осъзнават риска, който поемат.

Проблемът не е, че Габриела Медарова е танцьорка в нощен клуб, а социалните мрежи изобилстват с нейни снимки в "гангстерски" стил. Проблемът е, че в ръцете ѝ попада, както се изрази Ангел Джамбазки, "оръжие за масово поразяване", към което тя няма никаква отговорност.

Мисълта, че няма проблем да се качиш на колата си пиян и дрогиран е нещо повече от безотговорност, която проявяват все повече шофьори у нас. Подобно поведение говори за престъпна арогантност, произлизаща от липсата на уважение както към живота - собствения и чуждия, така и към закона.

По данни на полицията всяка година шофьорите, каращи дрогирани, се увеличават все повече. За алкохола вече никой не се изненадва - за мнозина е въпрос на чест да докажат, че могат да седнат зад волана след няколко бири/ракии/уискита, защото "нищо им няма".

България е безапелационен лидер в ЕС по брой жертви на катастрофи

България и Румъния са лидери в ЕС по брой на смъртните случаи при пътни катастрофи. Заради цялостната тревожна статистика Брюксел ще в...

В допълнение с арогантността, финансовите възможности, чувството за недосегаемост и липсата на опит, случаят на Медарова става особено показателен и примерът, който ще бъде даден с него, е от значение. Защото утре други 20- и 30-годишни ще се качат по джиповете си, ще пият и ще пушат трева, и ще си играят с живота на другите.

МВР може да вземе мерки, за да покаже, че тази психология на пътя е неприемлива. Защото при личната безотговорност рискът е индивидуален. При колективната обаче рискуваме всички.

Автор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com