Въпросите, на които политиците ни няма да отговорят искрено

2613
Въпросите, на които политиците ни няма да отговорят искрено
Снимка: Pixabay

Официалната предизборна кампания приключва днес (24 март) в полунощ. През последния месец бяхме подложени на интензивно облъчване с ударни дози популизъм от абсолютно целия политически спектър – без изключение. И през тази кампания обаче някои много сериозни въпроси към всички популярни политически лидери си останаха без отговор – дали защото не бяха зададени, дали защото те ги пропуснаха покрай ушите си или просто защото вече на всички нормални хора толкова им е писнало от политически физиономии, че като ги видят някъде, моментално си затварят очите и си запушават ушите.

Аз обаче все още съм увреден - и се замислям какви въпроси бих поставил на нашите политически лидери, на нашите слънца, които ще ни показват и водят по пътя на всеобщия успех.

И така – ето ги въпросите ми, като започвам с Корнелия Нинова. Все пак тя убедено заяви, че печели със сигурност:

Към Корнелия Нинова

1. Как така Делян Пеевски Ви размаза политически по Вашите собствени думи, а гласувахте като депутат от БСП за издигането му за шеф на ДАНС?

2. Каква промяна носи присъствието на хора като Румен Гечев, министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, на челно място в листата на БСП за 23 МИР?

3. Когато Сергей Станишев Ви освободи от правителството си заради подозрения за корупция, беше ли прав?

4. След като Ви трябват 200 млн. лева годишно за приспадане на 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещи родители с дете и мислите тези пари да ги вземете като данък от хората с 10 000 лева и повече месечен доход, колко точно пари годишно трябва да вземете на между 7 и 10 000 души (бел. ред. - толкова са българите с такъв доход), за да излезе сметката?

Към Бойко Борисов

1. Защо ГЕРБ не се съгласи чрез съдебната реформа главният прокурор да бъде лишен от абсолютната си власт в системата?

2. Защо по нито една от спрените обществени поръчки през миналата година, спрени еднолично от Вас, не беше открито нищо нередно?

3. Колко контрабандисти на горива осъдихме по време на двата ви мандата като премиер? Колко политици осъдихме за корупция по същото време?

4. Ако Корнелия Нинова Ви спаси дузпа, ще я пребивате ли, докато вкарате?

Към Ахмед Доган (бел. ред. - ако някой си мисли, че Мустафа Карадайъ е истинският председател на ДПС, да отиде да се прегледа)

1. Кои са другите Ви "ръце" за разпределяне на порции, като изключим Делян Пеевски?

2. Защо сега се сетихте да говорите за опасността от Ердоган, а не когато турският президент застана начело на изпълнителната власт в Турция – още като премиер?

3. Задължен ли сте на руските служби - те ли Ви направиха това, което сте в момента?

Към Красимир Каракачанов

1. Кога точно ще отговорите на въпрос какво прави ВМРО за сънародниците ни в Западните покрайнини?

2. Ако турската армия тръгне към България, ще вземете ли оръжие в ръка и ще застанете ли в окопите на границите?

Към Валери Симеонов

1. Кога най-после преди избори поредната "патриотична" коалиция, в която участвате, ще си качи предизборната програма на видимо и лесно откриваемо място в интернет?

2. Ако турската армия тръгне към България, ще вземете ли оръжие в ръка и ще застанете ли в окопите на границите?

Към Радан Кънев

1. Вярвахте ли искрено, че можете да постигнете компромис за решителни реформи с ГЕРБ, когато решихте да влезете в коалиция с тях?

Към лидерите на Реформаторския блок (Божидар Лукарски, Петър Москов, Найден Зеленогорски, Меглена Кунева)

1. Ако не влезете в парламента, ще разтурите ли седянката и ще се присъедините ли към ГЕРБ официално, като членове?

Към Христо Иванов

1. На мнение сте, че за да се преборим с корупцията, трябва да има смяна на политическата класа. Пълна ли трябва да е тази смяна и как може да се случи, освен ако не стане революция?

Магистрала "Струма" - паметник на глупостта

Магистрала "Струма", макар и все още недовършена на 100%, е най-новата магистрала на България. Логично е да предположим, че поради тази...

Към Веселин Марешки

1. Плащате ли разходите за строеж/наем, комунални услуги и консумативи на бензиностанциите си чрез приходи от аптечния Ви бизнес?

Общото обаче между всички тези политически лидери по отношение на въпросите е нежеланието им като цяло да отговорят на питането "Колко". Колко ще струват обещанията им и обещанията на партиите им в предизборните им програми? Колко ще струва средна заплата от 1500 лева например и средна пенсия от 700 лева и откъде ще дойдат тези пари? Колко ще спечели българската икономика, ако създадем държавни предприятия да я подпомагаме? Колко трябва да прибира държавата като приход, за да има по 1000 лева "бонус" за първо дете, по 2000 за второ и по 3000 за трето? Колко още време ще съществувате, за да опитвате постоянно да ни водите за носа?

Все пак има и нещо хубаво за тези избори - не навсякъде ще е забранен алкохолът и ще изместим с 1 час времето напред, т.е. по-бързичко ще мине - или поне силно се надявам ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com