За катрана в кацата с мед

6279
За катрана в кацата с мед

С 481 полицаи на 100 000 души население България е на четвърто място в Евросъюза - след Кипър, Великобритания и Португалия. След като армията стигна числеността на тази по Ньойския договор, полицията е най-многобройната въоръжена сила в страната - около 60 000 души, ако, разбира се, не се слага в сметката Ловно-рибарският съюз.

Броят на полицаите обаче не е достатъчен, за да можем с чисто сърце да кажем, че полицията си върши работата без забележки. Количеството, както се казва, не прераства в качество. Много здраве на Маркс.

Това лъсна най-много при палежите на коли в София, а после и на други места. Докато бъдат задържани заподозрени, изгоряха над 50 автомобила и въпреки арестите палежите продължават, макар и леко с намалена интензивност.

Ситуацията беше откровено подценена; в такива случаи където и да е по света, полицията мобилизира целия си ресурс. Понеже, освен че положението е кризисно, то дава възможност на полицаите да докажат, че не ядат даром хляба на данъкоплатците

Около Нова година масови палежи на автомобили имаше и в Лос Анджелис. Щатската полиция се мобилизира и за два дни хвана пиромана. И спряха палежите, а полицаите си писаха червени точки. Заслужиха си заплатите.

В България вместо енергични действия имаше енергичен пиар. Предложения за криминализиране на носенето на бензин в туби, другарски забележки към медиите да спрат да отразяват пожарите и други такива екзотични идеи.

Че грешките и пропуските са системни, се показа и при разследването на убийството на 18-годишната Мирослава от Перник. Отвличането и последвалото убийство бяха разплетени, но последва нов гаф: единият от заподозрените се самоуби с пистолет, след като беше задържан, в присъствието на полицаи. След такова нещо всички, които претендират за полицейски професионализъм, трябва да замълчат.

Обаче не млъкнаха, а се направиха на обидени

И взеха да искат на свой ред извинения от близките на убитите. Че подценили работата на полицията. Че не ги оценявали по достойнство.

Не. Ние не подценяваме работата на полицията. Поради тази причина всеки начеващ сержант почва работа със заплата, която една детска учителка ще стигне в края на трудовия си стаж. Ако изобщо я стигне. Поради тази причина се реже от всички, но 20-те брутни заплати на полицая при пенсиониране остават непокътнати. По същата причина полицаят се пенсионира 20 години по-рано от учителката. Понеже трудът му е тежък, опасен и обществото го цени.

В замяна очакваме полицията повече да работи и по-малко да говори. Да не проси почести и благодарности, когато си е свършила работата.

И - да, очакваме, че и за полицията човешкият живот е най-висшата ценност. Очакваме, че когато се сблъскват с човешки трагедии, с каквито те поради естеството на работата си се сблъскват често, да проявяват разбиране, съчувствие и да си мерят приказките. Да мислят не само за мъртвите и за убийците, но и за живите, които ще трябва да живеят с болката.

И ако това не стане, а поне засега не става в достатъчна степен - кучета ни яли - и нас, и полицията.

Георги Даскалов, "Екипнюз"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com