За такситата и хората

3533
За такситата и хората
Снимка: iStock/Guliver

Часът е около 22:30.

Тъй наречената огромна, неочаквана лятна буря, разразила се... през лятото и продължила някъде около цял час (oh the humanity!), е приключила.

Пуска се приложението за поръчване на такси. По принцип добро и по принцип полезно. След около 40 минути напразни опити, приложението предлага нещо много интересно. Да се отбележи размер на бакшиш, който да се покаже в системата на потенциалния шофьор.

След още 20-30 минути се кандисва и се отбелязва бакшишът, повтарям – написан така във вътрешната система на приложението и излизащ на екрана на шофьорите.

Около 15 секунди след въвеждането на бакшиша, се появява веднага кандидат. Не знам как се е случило, но човекът е видял сигнала чак от "Надежда".

Идва той и започва да говори как има много сигнали за тази вечер от различни хора. Питам го защо е избрал нас. Не отговаря на въпроса. Накрая казва, че е видял въведения бакшиш. Признава, че е имал други "предложения" за адреси, но с по-малък бакшиш и някакси става ясно. Казва фрази от рода на: "Ако мислите, че е лесно, да ви дам да карате" и "Пет лева ако ви оправят в живота..."

Равносметката от всичко това е следната: В подобен род ситуации няма налице нито пазарен, нито морален принцип. Потенциалните клиенти са принудени да "наддават", за да се приберат. Разбира се, те имат избор – да тръгнат пеш или да чакат градския транспорт.

Удивително е как хора, работещи в сферата на услугите, се държат така, сякаш самите те ти правят услуга.

Удивително е как същите тези хора настояват за тройно увеличение на цените.

Удивително е как един човек, чиято работа е нискоквалифицирана, стои на върха на пирамидата и "си избира" къде да отиде и колко пари да вземе.

Да, живеем в свободна страна, в която – ако не ти хареса услуга – може да не я ползваш. Но живеем и в страна, в която за някои професии бакшиш има, за други – не. В това няма нищо лошо, ако принципите се прилагат морално справедливо, т.е., от клиента.

В казуса няма абсолютно нищо, което дори да граничи с работна етика. Да караш потенциалните си клиенти да "наддават" за твоята услуга е неморално, неетично, нагло, противоречащо на всяка добра работна практика в цивилизована държава и граничещо с корупция.

Що за фирма е пуснала тарифа на бакшишите си относно услугите, които върши, при положение, че бакшишът не е законово определен и зависи изцяло, единствено и само от КЛИЕНТА, а не от изпълнителя? Да не говорим, че бакшишът, разбира се, не се вписва в касовата бележка, но очевидно е факторът, който определя дали ще получиш привилегията да те возят или не.

В сектора "Услуги" би трябвало клиентите да избират, а не да бъдат избирани.

Ако предложиш повече пари, ще получиш по-добра или по-бърза услуга – това би се изтъкнало като аргумент. В такъв случай – нека узаконим корупцията, защото там практиката е същата: даваш повече пари, които не се отчитат, след което много по-бързо от другите ти минават бизнеси, разрешителни, визи и т.н.

Автор: Христо Раянов

Текстът е от профила му във Facebook

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com