Западният свят като нищо ще изостави Украйна

17088
Западният свят като нищо ще изостави Украйна
Снимка: Getty images

Хубаво е да се ориентираш накъде почва да духа вятърът, преди се превърне в буря. Важи не само в живота, но и в политиката. А най-хубаво е да го усетиш, докато още е ветрец, не вятър. 

Напоследък почва да се появява западен вятър, който е добър за платната на Владимир Путин. Най-ярките пориви от десетина дни насам са два. Първо, знакова публикация на редакторския борд на The New York Times, в която се говори как за Украйна вариант е да даде част от територията си на Русия, та Путин да спре кървавата война. Второ, изказването на Хенри Кисинджър в Давос – той директно каза, че даването на украинска територия е начинът да се спре руската инвазия.

Дори да не поставим въпроса защо трябва да слушаме 98-годишен – да, възрастните са мъдри, но до определена възраст, после следва връщането в ранното детство т.е. акълът върви в посока надолу – то трябва да погледнем колко логически неиздържани са тези подмятания и призиви, направени с аргумента "да се възстановят мирът и стабилността". 

Що за мир би било на Путин да се даде украинска територия? Какво стана с аксиомата "с терористи не се преговаря"? Кой я измисли тази аксиома – не бяха ли едни задокеански мислители като 98-годишния носител на Нобеловата награда за мир? Тази аксиома хич не е случайна – защото историческият опит е, че като дадеш нещо на терорист (изнудвач, престъпник), той се връща за още. Може да е след време, но се връща - винаги.

Един от много сериозните недъзи на демокрацията всъщност е мандатността. Тя е и голямото ѝ предимство – идеята е никой да не може да преяде с власт. Само че е и недостатък – времето за големи промени и реформи не стига. И обикновено трябва положението да се ... абе направо казано да се осере здраво, та да почнем да чистим т.е. да реформираме.

Какво по-голямо осиране от война? И то война като тази в Украйна, в която руската армия вече изличи цял град (Мариупол) от лицето на планетата? Но за такива като Кисинджър, които дори на 98 години (и до живот всъщност) остават рупори на властови елити, не е достатъчно – просто защото не е подпален техният задник. Затова не бива да се пренебрегва казаното от тях – то често е подготовка за промяна на общественото мнение и е част от цялата голяма картина, която се разкрива (и то невинаги изцяло) чак когато е твърде късно.

Изключително показателно е, че заглавието на коментара на The New York Times за Украйна е, че "Америка не е готова". Америка по-готова ли ще е като Путин вземе Донбас, свърже го с Крим, почине си някоя и друга година и после удари към Приднестровието, та да се настани съвсем удобно, с възможност да оказва още по-голямо влияние на случващото се в Източна Европа и Западния свят? Или просто САЩ, Германия, Франция, Великобритания помагат, но само докато на тях не почне да им става твърде неудобно?! Гадна работа - бензинът поскъпне, газът и той. Ама убиват стотици хора там, хора като нас – да де, но там, някъде, не тук. Затова е по-разумно ...

На такива като Кисинджър им е пределно ясно, но на мнозина други явно не им е – войната в Украйна е война за правото да избираш как да живееш. Да избираш дали ще може твоят глас за развитието на твоя, на роднините ти, на приятелите ти живот да има някакво значение или единствено "всемогъщият" ще казва какво ще се прави. Това е принципът, на базата на който се е изградила западната цивилизация. Лошото е, че той не е достатъчен, за да преодолее типичните за хората ламтежи за власт, алчността им – затова лидери на демократичния свят така добре се спогаждат с такива като Путин. Парица е царица – това е неотменният принцип в тези кръгове. Западните обаче са по-уязвими, защото хората там са успели в течение на векове да се преборят за правото да заиграе тоягата, когато управниците им станат много алчни. Това обаче не значи, че "демократичните политици" се отказват от алчността и властта – друго желязно правило в политиката касае психологията: Невъзможното днес е вероятно утре. По-просто казано, с достатъчно облъчване това, което днес ви се струва абсурдно немислимо, утре ще се превърне в "опция за избор, защото всички гледни точки са важни", а вдругиден ще стане "мъдър и рационален избор". Наука си е!

В такива моменти, на Кисинджърите е редно дори индиректно да им изкрещим: Ти и твоето семейство, когато беше 1938 година, защо не си останахте във Фюрт и не се преместихте примерно в Хамбург, а да отстъпите на нацистите Вашия дом и имущество? Защо избягахте в Англия и после в САЩ? Борихте ли се след това срещу нацистите? Сега, на 98 години, само деменцията ли е изтрила спомените? Ако пак бяхте на 15, щяхте ли да сте съгласен да си пъхнете главата в комина понеже някой отсреща казва как може да има ядрена война? Значи заплашва някой с това и хоп, всички останали правят каквото той каже ...

Специално Кисинджър е редно да си спомни, ако още може, че преди клането в Буча Зеленски и администрацията му предлагаха руснаците да се изтеглят и да се възстанови статуквото отпреди 24 февруари, 2022 година (т.е. дори Крим де факто руски) и да се водят преговори какво да се прави с Донбас, с Крим, включително да се въведе статут на протекторат под международно наблюдение за тези територии. Само че Путин продължи с бомбите и не каза нито дума, после Буча лъсна и Зеленски много правилно скъса всякакви разговори - с изверг-терорист НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ, с такива само боят работи!

Да не го забравяме и Макрон – защото първо за него почна да се появява информация как прави совалки към Путин. И не е трудно човек да се сети какво точно има наум френският президент и кой ще изяде дървото накрая ...

Единственият начин да има устойчиво решение за Украйна е Путин да бъде победен и то така, че да загуби властта в Русия. Най-добре - да свърши като Хитлер. След това, при международно наблюдение, с участие на представители на целия свят, може да бъдат проведени референдуми в Донбас и да видим какво всъщност искат хората там. Така всякакви простотии как някой ще бъде обиден и засегнат на тема "държавна чест" остават на заден план. Първо обаче да не забрави Путинова Русия да пусне "спасените в Сибир" украинци от Донецк и Луганск да се върнат да гласуват. 

Напомням го, понеже знам, че не само 98-годишните имат склонност да забравят!

ОЩЕ: Зеленски отхвърли възможността Украйна да даде своя територия на Русия в името на мирно споразумение   

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com