Защо е толкова неефективно здравеопазването в България

4203
Защо е толкова неефективно здравеопазването в България
Снимка: БГНЕС

Не стига, че парите за здравеопазване в България са крайно недостатъчни, но и се изразходват много неефективно. А българите живеят в добро здраве с 6 до 9 години по-малко, отколкото гражданите на много други държави.

България заема незавидното 46-то място (от общо 55 страни) в тазгодишната класация на агенция "Блумбърг" на държавите по света относно ефективността на здравните им системи. Оценките са направени въз основа на данните за средната продължителност на живота в изследваните държави, като индексът отразява още дела на разходите за здравеопазване в брутния им вътрешен продукт (БВП), а също и размера на средствата, отделяни за медицински грижи на глава от населението.

Ще завием ли към Русия с Цецка Цачева?

Като заклет наивник на(д) средна възраст, вече от няколко месеца се стремя да обясня в публикациите си колко важно е да изберем президе...

С едва 662 долара разходи за медицински грижи на глава от населението, 8% дял от БВП за здравеопазване и със 75 години средна продължителност на живота, България пропада с три места надолу спрямо класацията от 2009 година. В развитите страни разходите за здравеопазване са между 5000 и 10 000 долара на глава от населението, делът на изразходваните за медицина средства спрямо брутния им вътрешен продукт е между 10% и 17%, а средната продължителност на живота надвишава 80 години. Чили, също както България, отделя около 8% от БВП за здравеопазване, но постига средна продължителност на живота от близо 82 години. Затова, по ефективност на медицинските грижи, тази развиваща се южноамериканска държава заема в класацията на „Блумбърг“ отличното 8-мо място и се нарежда по този показател сред най-богатите страни в света.

Само мизерното финансиране ли е виновно?

Шефовете на двете основни неправителствени организации за защита на правата на пациентите в България д-р Стойчо Кацаров и д-р Станимир Хасърджиев са категорични, че основната причина за лошото състояние на здравеопазването в България е хроничният недостиг на средства за поддържане и развитие на системата. „Дори тези 662 долара разходи за годишното медицинско обслужване на средностатистическия български гражданин, които присъстват в изчисленията на „Блумбърг“, създават измамна представа за финансирането на здравеопазването в страната. Защото едва половината от тези средства се предоставят от публични фондове като Здравната каса, а за останалата част българските пациенти трябва да се бъркат в плитките си джобове. В Германия, при разход за медицинско обслужване от около 5000 долара годишно на човек, делът на доплащане от страна на пациентите е едва 15%.

За разлика от България, лекарствата по рецепти са напълно безплатни за болните в повечето страни-членки на ЕС, защото се реимбурсират изцяло от здравните каси“, изтъква д-р Кацаров. Колегата му д-р Хасърджиев смята, че ефективността от здравните грижи в България допълнително спада от нерационалното разпределение на отпусканите средства. Нищожна част от тях отиват за профилактика, доболнично лечение и дългосрочни медицински грижи, чието развитие би могло да спести значителна част от големите, за мащабите на системата, разходи за най-скъпоструващите пътеки за лечение на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.Така например активното издирване и ранното диагностициране на пациенти, които са с висок риск да заболеят от тежки и труднолечими заболявания, би спестило солидни средства за закъснялото, мъчително и нерядко завършващо с фатален изход лечение след появата на болестта. Повечето изследвания за ранно откриване на коварни заболявания обаче не са по джоба на хората в най-бедната членка на Евросъюза. „Вижте само разпределението на бюджета на Здравната каса и ще се убедите, че подобен подход не е сред нейните приоритети“, аргументира се д-р Хасърджиев.

За Сирия САЩ и Русия се превръщат в едно и също зло

Покрай цялата дандания дали Цецка Цачева е по-мъжествена от Росен Плевнелиев и колко отдадена е била на БКП, отново някак ей така, межд...

Кой печели от статуквото в здравеопазването?

Пропадането в ефективността на българското здравеопазване е още по-изразително, ако в класацията на „Блумбърг“ се използва по-точният и изчистен от странични ефекти показател „Средна продължителност на живота в добро здраве“, единодушни са двамата шефове на пациентски организации. По данни на Световната здравна организация за миналата година, за България този показател е 66,4 години. За сравнение - в Албания и Китай стойността му е 68,5 години, а хората в повечето страни в Западна и Централна Европа, в САЩ, Канада и Япония живеят в отлично здраве средно с 6 до 9 години по-дълго от българите. Не стига че населението на България е най-бързо застаряващото в Европа, но и за дългосрочни грижи за тежко болните и най-възрастните български граждани се харчи едва 1% от бюджета на Здравната каса, което, дори в относително изражение, е в пъти по-малко от развитите страни. В същото време стана мода в България да никнат клиники, които да усвояват лъвския пай от парите за активно лечение.

„Това е в полза на пациента, но преди няколко години някои хора измислиха много високи цени за модерни инвазивни процедури - в кардиологичните клиники, например. Има и злоупотреби при поставянето на диагнози, които изискват лечение по скъпите клинични пътеки. Често това се прави, за да могат болниците да компенсират ниското заплащане по останалите пътеки, а понякога и да спестят пари на пациентите си. Въпреки това най-честите оплаквания са заради непосилните цени, които здравноосигурените трябва да доплащат за „безплатното“ си лечение. Имаме и много оплаквания от грубото отношение на медиците и от лошото обслужване", обобщава д-р Кацаров причините за широко изразяваното неудовлетворение от състоянието на здравеопазването в България.

Автор: Николай Цеков, Deutsche Welle

Самоизяждането вляво!

За лявото кандидат-президентско роене се казаха безброй нелепости, но най-голямата и до днес си остава идиотщината на социолога Андрей ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com