Великият Енио Мориконе празнува 90-годишен юбилей

2133
Великият Енио Мориконе празнува 90-годишен юбилей

Световноизвестният композитор и автор на музиката на почти 500 филма Енио Мориконе навършва 90 години. Шест десетилетия от тях са посветени на музикалната му дейност. Именно на днешната дата музикантът стартира голямото си турне "60 години музика", започнало миналата година.

Буквално преди дни Мориконе дирижира произведенията си в Санкт Петербург и Москва. Концертите имаха невероятен успех, както навсякъде, където се представя маестрото. Независимо от напредналата си възраст, композиторът, който се обърна към дирижирането едва през 2000-та година, продължава да гастролира, макар и в не толкова активен ритъм.

Турнето, което всъщност е прощално, обхваща различни европейски градове. На един от скорошните концерти в Лондон на 26 ноември бяха пуснати в продажба допълнителни билети, пише БГНЕС.

Понякога на твореца му се е налагало да се откаже от встъпителните си речи поради силна болка в гърба. Преди няколко години Мориконе се подложи на лечение и изглеждаше, че вече няма да се върне на сцената.

Музикантът обаче обича да дирижира оркестъра, който изпълнява композициите му. "На първо място аз продължавам да организирам концерти, защото съм поканен да го правя, тоест, хората го искат. Второ, аз наистина обичам това, много го обичам. От финансова гледна точка това също не е лошо: мога да печеля пари, макар и да не пиша нови неща", пошегува се той в скорошно интервю за ТАСС.

Първи успех

Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в Рим. Баща му е професионален музикант, свирил на тромпет в джаз група, а майка му е обикновена домакиня. Бъдещият композитор е най-голямото от пет деца.

Самият музикант смята, че част от неговия успех се дължи на усърдие, упорита работа и добра подготовка. Първият истински успех идва при него след сътрудничество със Серджо Леоне. Композиторът увековечава неговите уестърни със своята музика.

В дългата си кариера Мориконе работи с много италиански и чуждестранни режисьори. Той написва музиката за емблематични ленти като "Имало едно време в Америка" (1984) на Серджо Леоне, "Непобедимите" на Брайън Де Палма, "Ново кино Парадизо" на Джузепе Торнаторе.

Филмът е почти винаги с гарантиран успех, ако в него звучи музика на Мориконе. Някои от неговите композиции стават по-популярни от самите ленти, за които са написани.

Две награди "Оскар"

Независимо от факта, че композиторът има десетки от най-престижните награди и шест номинации за „Оскар“, той печели първия си "златен воин" едва през 2007 г. за цялостен принос в киното. Вторият „Оскар“ му бе връчен през 2016 г. за „Омразната осморка“, в който Мориконе се съгласява да експериментира с режисьора Куентин Тарантино, вдъхновен от „спагети-уестърните“. Статуетката на Американската филмова академия са получили много филми, на които Мориконе пише музиката. Според резултатите от продажбите, 27 диска със записи на негови композиции стават "златни", а 7 "платинени".

За годишнината му италианската телевизия е подготвила специални предавания, посветени на творческия път на музиканта. „Героят на деня“, както беше обявено, в неделя ще бъде гост на популярно вечерно ток-шоу по първи канал на държавната телевизия "РАИ". Той ще бъде придружен от режисьора Торнаторе, с който Мориконе продължава да работи по нови проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com