90% от учениците приемат хазартното поведение на родителите си

2827
90% от учениците приемат хазартното поведение на родителите си

Семейната среда има определяща роля при формиране на хазартно поведение сред младежите, показват резултатите от проведеното емпирично изследване за хазартната зависимост сред младежите на възраст между 16 и 19 години във Видин и Враца.

48% от учениците посочват, че родителите им участват в някаква форма на хазарт, а 90% от анкетираните не смятат, че хазартното поведение на родителите им е проблемно.

Те играят хазарт, защото не знаят какво да правят с живота си

83​% от учениците във Видинско и Врачанско споделят, че лотарийните билети за изтриване са най-предпочитаният начин за „опитване ...

Actualno.com припомня, че вчера, 11.08.2016 г., стана ясно, че 83​% от учениците във Видинско и Врачанско споделят, че лотарийните билети за изтриване са най-предпочитаният начин за „опитване на късмета“​. 10% от младежите на възраст между 16 и 19 години си купуват всеки ден ​такъв билет. ​11% от учениците между 8 и 12 клас са изложени на висок риск от задълбочаване на хазартното поведение, а 9% вече са развили проблемно хазартно поведение. ​П​овече от 50% от учащите плащат до 5 лв. за едно залагане, а близо 11% залагат над 100 лв.

Младите лесно копират модела на поведение на своите родители, затова посочените данни са алармиращи, коментира Биляна Бъзовска - докторант в катедра „Психология“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, днес, по време на пресконференция във Видин. Много важно е в семейството да се наблюдават и улавят навреме знаците за проблемно поведение – повишен интерес към парите и стойността на вещите; редовно участие в игри с връстници за пари; „изчезване“ на джобните пари на ученика; пропускане на часове и др.

Затова в рамките на проект „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“, финансиран от Държавната комисия по хазарта, е разработена програма за родители за разпознаване на ранните предупредителни знаци за проблемно хазартно поведение при юноши.

За 8 месеца бе изпълнен проектът на Фондация „Проджекта“, който включваше и дейности, насочени към превенция: разработване на наръчник и образователни програми; обучения на ученици; професионални срещи и образователни курсове с родители, учители, педагогически съветници и училищни психолози.

83% от учениците смятат, че лотарийните билети са лесен път към печалба

10% от младежите на възраст между 16 и 19 години си купуват всеки ден лотариен билет за изтриване. Това показват резултатите от емпир...

Александра Павлова, председател на УС на Фондация „Проджекта“ смята, че определяща крачка за устойчивост на постигнатите резултати е разработването на Стратегия за предпазване от развиване на патологично хазартно поведение сред юношите и пилотно прилагане на създадените за първи път у нас образователни програми от ранна училищна възраст.

Създаденото партньорство с Община Видин и Сдружение „Активно общество“ е добра основа за реализиране на бъдещи проектни инициативи с акцент върху превенция, рискови зависимости и проблеми на младите хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com