X
 
 

Бившите работници на врачанския торов завод „Химко” на протест заради неизплатени заплати

1435 0
Бившите работници на врачанския торов завод „Химко” на протест заради неизплатени заплати
Снимка: личен архив
Около 50 бивши работници на фалиралия торов завод „Химко” във Враца се събраха днес на протест пред сградата на Окръжния съд, за да изкажат недоволството си неизплатените им заплати. Те чакат повече от 17 години синдикът на бившия торов гигант да заплати трудовите им възнаграждения. 

В края на март т.г. съдия Снежана Наумова заяви, че производството по несъстоятелност на „Химко“ е пред приключване и Апелативният съд е потвърдил сумите, които имат за получаване врачанските химици. Очаква се това решение също да бъде върнато във врачанския съд и синдикът да предприеме действия по изплащането на дължимите средства. Вече 2 месеца решението от апелативния съд не може да стигне до врачанския, което би дало възможност на синдика да започне плащане на възнагражденията. Обезщетения от „Химко”  чакат  693-ма работници  и служители, а стойността на парите възлиза на сумата от  1 318 532 лева.

Синдикът на торовото дружество Росица Томова не дойде на днешния протест, за да отговори на химиците. „Химко” даваше препитание на повече от 2000 семейства, които работеха в него през епохата на социализма и осигуряваше карбамид за цялия европейски пазар.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално