Депутатът Николай Иванов: Икономическите мерки на правителството са недостатъчни

4777
Депутатът Николай Иванов: Икономическите мерки на правителството са недостатъчни
Снимка: Архив

Г-н Иванов, как оценявате мерките на правителството по кризата с коронавируса?

Бих разделил оценката си на две части. По отношение на мерките за здравето и живота на хората, според мен, са адекватни. Не съм експерт, но и аз, а и надявам се, повечето мои съграждани сме спокойни, че достатъчно навреме се предприеха действия за ограничаване разпространението на вируса. Цялата здравна система е мобилизирана и в готовност. Лекарите и медицинските специалисти все още не са оборудвани с предпазни средства в пълна степен, но се надявам това скоро да се реши. Никой не бива да си позволява да ги упреква за притесненията им от липсата на специално облекло и маски. Виждаме и подкрепата, която получават от цялото общество и тя е напълно заслужена. Дано това да им даде допълнителни сили и кураж.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки, правителството и мнозинството в Народното събрание показват пълна липса на разбиране за ситуацията. Мерките са половинчати, частични и са по-скоро за ситуация, на рутинна икономическа криза, а не за такава извънредна ситуация. Изобщо не разбират или не искат да разберат, че стотици хиляди работещи ще пострадат много, много тежко. Цели икономически сектори- ресторантьорство, хотелиерство, търговия на дребно, са затворени и работещите в тях са освободени или помолени настойчиво да излязат в неплатен отпуск. Малките фирми, особено в услугите, таксиметровите превози, и други, въпреки че нямат забрана за дейност на практика не работят. Самонаетите и самоосигуряващите се също остават без доходи. Къде са мерките за тези хора и малки бизнеси? А те са гръбнакът на икономиката. Ще има достъп до бизнес кредитиране с държавна гаранция през ББР, но никой не признава, че тя ще е само до 25% от размера на заема. Хората в неплатен отпуск можело да ползват безлихвени кредити. Да задлъжнеят допълнително и с кредити да плащат кредити! Или да се хранят, купуват лекарства и да си плащат сметките със заеми! Мярката 60:40, така стана известна, с която ще се подкрепи бизнеса да задържи работниците няма да заработи. Малкият бизнес няма резерви за да сподели този ангажимент, заедно с държавата и ще освободи работниците си. Всичко предприето до този момент от управляващите е недалновидно и ще доведе до огромен ръст на безработицата, загуба на работни места и много тежка икономическа криза след края на извънредните мерки за борба с новия корона вирус.

Необходим ли беше закон за извънредното положение?

Въпреки, че има и законодателство за действия при кризи и национален план за преодоляване на грипни пандемии Законът за действията и мерките по време на извънредното положение беше нужен. България е парламентарна република и в такава тежка ситуация всички предприети действия трябва да се одобряват от Народното събрание. Друг е въпроса, че в тази спешност се допуснаха текстове, които или не са работещи, или бяха направо недопустими. Това доведе и до президентското вето. Но най-важната цел на закона е изпълнена- разписани са най-важните мерки за справяне с пандемията. За останалите мерки предстои, също в спешен порядък и вярвам чрез консенсус, да се допълни закона. Парламентът може да работи за извънредно законодателство и е отговорен да стори необходимото за справяне с тази тежка криза.

Ще издържи ли здравната система на натиска?

Това е труден въпрос. Надявам се да издържи. Вярвам на българските лекари, специалисти и здравни мениджъри. И политиците, особено в този момент, трябва с всички сили да им помагат, а не да им дават съвети.

Премиерът Борисов обяви пакет от икономически мерки. Достатъчни ли са те според Вас?

Не, категорично. В отговор на първия въпрос обясних защо мисля така. Оправданието с малкото изминало време от началото на извънредно положение и неясната прогноза за развитието и продължителността на тази ситуация не са приемливи. Държавата има достатъчно ресурс, за да направи модел за различни варианти за развитие на кризата с нужните мерки, както направиха в останалите страни. Хората са уплашени и очакват тези мерки. Хората искат да чуят, че всеки ще бъде подкрепен, независимо от цената. Ние, нашата парламентарна група, ще предложим допълнителен пакет от мерки, които да дадат надежда и спокойствие на българските граждани. Дано бъдем чути. Със сигурност ще търсим общи решения с всички политически партии. И то бързи решения.

Очаквате ли още по-строги мерки в страната или настоящите ще свършат работа?

Възможно е да се стигне и до по-строги мерки, но трябва да има и граници, които да не се преминават. Българите в огромната си част спазват всички предписани мерки за безопасност и предпазване. Обединени сме в това. Сега е важно да се включим всички, цялото общество в защитата на най-рисковите групи хора- възрастните, хората с увреждания, онкоболните. Да продължим да помагаме на хората на първа линия- лекари, медицински специалисти, фармацевти, работещите в хранителните магазини. Да се включим в доброволчеството, да дарим средства, без значение колко. Всяка помощ, всяко общо усилие като народ е изключително ценно в този момент. И разбира се и по възможност всеки да стои в къщи и да се пази. Ако успеем със всичко изброено дотук по-строги мерки няма да има и скоро всичко това ще приключи. Вярвам в това!

Източник: http://vratzadnes.com/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com