Казусът със серовъглерода във Враца остава нерешен

5418
Казусът със серовъглерода във Враца остава нерешен
Снимка: за actualno.com Ан.Костова

Миризмата е по-слаба, басейните са обезопасени“, това каза Областният управител Малина Николова, която присъства днес на среща на комисията, ангажирана със 110-те тона серовъглерод, съхраняван на територията на фирма „Камибо“ във Враца. Днес бе организирана за пореден път проверка от междуведомствената комисия, която следи извеждането на опасните 110 тона серовъглерод, който се съхранява вече близо 30 г. Веществото е продукт, който се използваше от бившия торов комбинат „Химко“, и който отдавна не работи.

“Регионална лаборатория на нашата екоинспекция във Враца не е акредитирана за анализ на серовъглерод, безпокойство предизвиква, обаче, нивото на киселинност, което е RH 3, каза Георги Караиванов, експерт на РИОСВ Враца .

Няма опасност за населението. Фирмата собственик на съоръженията е сключила договор,който е в ход, но има определени срокове за изнасяне на веществото от Враца, коментира Малина Николова. “Това изисква технологично време, за да е обезопасен процеса, заяви Областният управител пред журналисти.

Фирма“ Камибо“, която държи на съхранение опасното вещество, ще се срещне с пернишката фирма „Балкан ресурс“ ЕООД, която ще извърши транспортирането на серовъглерода.

Утре предстои среща, на която ще бъде представен работен план, който ще конкретизира дейността на всички организации, ангажирани в обезопасяването и извозването на опасното вещество. “Не можем да се ангажираме със срокове“, коментира oбластният управител Малина Николова. “Това могат да направят представители от фирмата “Балкан ресурс“ ЕООД, която ще извърши извозването на серовъглерода. Най-важното е това да се случи по най-безопасния начин, каза Областният управител на Враца.

В края не месеца изтича оповестеният срок от „Камибо“ за извеждане на продукта от територията на Враца, но досега конкретни мерки не са предприети. Нивото на киселинност в басейна, където се съхранява серовъглерода е два пъти по-високо от допустимото, стана ясно от думите на Георги Караиванов от РИОСВ Враца. Изпълнено е едно от предписанията – да се предотврати течът от корозиралите цистерни, намаляла  е и миризмата около тях.

“Досега не е правен анализ на въздуха, нямаме  такъв газ – анализатор, не са проверявани нито въздуха, нито почвата“, коментира Караиванов.

Тогава логично е да се питаме: Как така няма констатирано наличие на опасно вещество, след като не е направен анализ? Няма такава лаборатория на територията на цялата страна, която да може да покаже има ли изтичане на  подобен газ. Експертите уточниха, че правят заключения на базата на логически анализ и преценка за киселинността на водата.

Според  Малина Николова, областен управител, изходът от ситуацията е не да се правят анализи, а незабавно да изведем този продукт от територията на Враца.

“Не можем да се ангажираме със срокове, това е работа на че специализираната  фирма, която е наета и има този капацитет. Написали сме писма до МОСВ. Изчакайте утре да се проведе срещата, да се уточнят съвместните действия, между МВР, ДАНС,Пожарна безопасност. Да изнесем веществото оттук  е най-важната ни работа“, каза Малина Николова.

Предстои фирмата“ Балкан ресурс“  ЕООД  да анализира киселинността и да прецени как да действа. Търсят се контейнери, които ще извозват цистерните със серовъглерода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com