ОП „Региони в растеж“ инвестира във Враца проекти за над 26 милиона лева

3249
ОП „Региони в растеж“ инвестира във Враца проекти за над 26 милиона лева
Снимка: Община Враца

Стойността на инвестициите за инфраструктурни проекти по „Региони в растеж“ 2014-2020 е повече от 26 милиона лева. Това стана ясно от проведената среща  „Европа в моя дом“ във Враца, в която участва министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и екипът на оперативната програма.

Кметът Калин Каменов представи проектите, по които работи  местната администрация и подчерта, че те са ориентирани изцяло в сферата на енергийната ефективност, образованието и социалните дейности.

 „За последните три години във Враца са инвестирани над 26 милиона лева по „Региони в растеж“. Със средствата бяха санирани 15 жилищни сгради и 4 детски градини. По програмата се реализира и обновяването на централната пешеходна зона в града – един проект, който врачани дълго време чакаха. С предоставените средства се обнови спортната зала на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, а учебният корпус на гимназията бе ремонтиран. Към момента се изгражда и многофункционална спортна зала в СУ „Христо Ботев“. По програмата се извърши основен ремонт на административната сграда на Общината и градската концертна зала“ – коментира кметът Каменов и допълни, че Община Враца има спечелени проекти по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, чрез които в града ще се създадат 9 нови социални услуги за деца и възрастни, като предвидените средства са близо 4 милиона лева.

Кметът запозна присъстващите и с проектите, които са в процес на подготовка и ще бъдат подадени до края на годината към министерството на регионалното развитие.

„В момента подготвяме проект „Развитие на туристически атракции“, чиято стойност е над 10 милиона лева. Основната цел на предложението е възстановяване на почивните станции на връх Вола, както и превръщането на местността „Валога“ в атрактивна туристическа дестинация, чрез изграждането на автентично неолитно селище и музей на открито. До края на годината ще подадем проекти по приоритетите - „Социална инфраструктура“ и „Култура“, като едното предложение е за ремонт на жилища за настаняване на уязвими групи, а вторият приоритет е основен ремонт на сградата на регионалната библиотека „Христо Ботев“.

Министър Петя Аврамова направи отчет  на инвестициите  в област Враца по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и заяви:

Дете е нападнато от куче във Враца

 Куче нахапа 8-годишно дете във Враца, съобщиха от полицията, цитирани от Дарик Нюз. Инцидентът е станал на 15 април на бул. &bdqu...

„В региона се инвестират 64 милиона лева по 33 проекта на общините. Всеки тях има добавена стойност, тъй като води до подобряване на жизнения стандарт и ускоряване на икономическия растеж. В следващия програмен период местните власти ще могат да изпълняват проекти, които да отговарят на специфичните нужди на региона“ – уточни  Аврамова. Според нея, важно е да се подчертае, че екипът на регионалното министерство работи усилено по ключовия за правителството приоритет – пътят между Ботевград и Видин.

„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“ – добави Аврамова.

На срещата във Враца Областният управител Малина Николова и народният представител Красен Кръстев презентираха реализираните инфраструктурни проекти в региона за последните три години. Срещата прерасна в дискусия и въпроси на присъстващите, като основен акцент бяха проектите в сферата на пътната инфраструктура, образованието, социалните дейности и културата.

На форума присъстваха кандидатът за член на Европейския парламент д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, кметове на общини и населени места от област Враца, общински съветници, представители на  бизнеса и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com