Праправнучката на Левски :„Без историята си - оставаме без корени, а дърво без корен изсъхва“

9172
Праправнучката на Левски :„Без историята си - оставаме без корени, а дърво без корен изсъхва“
Снимка: Ан.Костова за actualno.com

Вечер на признателност, посветена на 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски се състоя днес в Художествена галерия „Иван Фунев“- Враца. Организатор на проявата е Регионален исторически музей.

Бяха представени любимите песни на Левски, изпълнени от фолклорната формация „Гласове от безкрая“, в състав - Даниел Спасов, Олга Борисова и Виолета Маринова, които са солисти от  „Мистерията на българските гласове“. За основополагащите аспекти  от живота и делото на Васил Левски говори  проф. д-р Пламен Митев.

Бе представен късометражият филм за Левски, дело на Aнтoнина Лозанова от Природоматематическата гимназия във Видин. 18- годишното момиче е носител на Първа награда за своя филм от Национален конкурс за Левски и престижна награда от международно състезание, озаглавено „Българите – това сме ние “.

Оказва се,че Левски е победител в историята си, той е този, който я пише с кръвта си. В потвърждение на това Даниел Спасов, редактор от БНТ, разказа една затрогваща история, дошла през поколенията до нас. На бесилката Левски е запял една турска песен. Дали е истина или легенда,не може с точност да кажем, но  историята е разказана от една българска прислужница, Петкана Хъшова ,която слугувала на турски паша в София, те били свидетели на обесването на Апостола, тъй като беят  наредил да заведе децата да гледат и понеже бил от първенците, седнали най-близо до бесилото.

"По едно време се зададоха група хора откъм мястото, което беше оставено празно. Най-напред вървеше Левски. Щом приближи до бесилката, всички спряха и той се обърна към нас. Очите му бяха сини, големи. Косата му - руса, и си личеше, че е като коприна. Лицето му беше измъчено, но крачеше гордо, с вирната нагоре глава. Беше много хубав.Преди да го качат, го запитаха нещо. Дочух, че го питали да каже каква му е последната дума. Той се изправи още повече и ми се стори, че беше издигна... нависоко над всички. И нищо не каза, а почна да пее...

Тази песен остана в главата ми и ще я нося със себе си в гроба. Ето какво пееше:

Шинди уйдум, юрегъме

караканлар дамлади...

Не анън вар, не бабам вар

йетме, бюлбюл, вактъм вар!

Ето българският превод на песента:

Чувам сърцето - с черни кърви плаче,

Процесът "Левски": Не е имало начин Апостола да бъде спасен от смъртна присъда

Не бих казала, че Васил Левски е можел да бъде спасен от смъртна присъда, тъй като става въпрос за един чисто политически процес. Това ...

Не пей, славею, има време.

Който разбира, разбира -

нямам майка, нямам баща,

не пей, славею, спри.

Не пей славею,

Чепеларе се поклони пред делото на Апостола

На 18 февруари 2019 година бяха отбелязани 146 години от гибелта на Васил Левски. Пред НЧ „Родопска искра 1880”, в присъств...

има време, не бързай“.

Тази драматична песен в изпълнение на Даниел Спасов, Олга Борисова и Виолета Маринова сложи финал на вечерта за Апостола.

На проявата във Враца гост беше праправнучката на Левски Христина  Богданова.

 Как се чувствате като наследничка на Левски? Ето какво  отговори тя за Actualno.com:

С тези думи ще споделя не само моето преживяване, но и на 28-те живи родственици на Васил Левски. Аз съм праправнучка на сестра му Яна  и зет му Андрей Начов – верен другар и съратник на Левски.

В Каварна се поклониха пред саможертвата на Апостола

Много граждани на Каварна се събраха пред паметника на Васил Левски, за да отдадат своята почит и признателност към един от най-великит...

Те имат 9 деца, 3 от които – Гина, София и Елена имат поколение до наши дни. Аз съм една от представителките на живите днес потмци. Това, което винаги сме си говорили помежду си е, че безспорно  това е една благословия от съдбата, дадено ни е . Никой от нас няма заслуга за това нещо и същевременно носим една огромна отговорност -  за делата, за мислите ни, за това как възпитаваме децата си, как си вършим работата.

Моите деца вече са големи, и слава Богу, са пропити от това -  вярват и изповядват това, което аз правя – да обикалям из цяла България, понякога те ходят на тези срещи да ме отменят. Много се вълнуват, за тях все още е във фаза на вълнението. Според мен осъзнаването на отговорността ще дойде със израстването им, с преоценката на житейски опит.

Името Васил сред наследниците  носи само един правнук на Яна, който е вече покойник. Защо е така , не мога да кажа…, може би е твърде голяма отговорността да сложиш такова име на детето си.

Христина Богданова е психотерапевт.  „Това което мога да преплета между професионалната ми работа и за личността на Апостола, са историите  в родовата памет и това, как те са съхранени. Давам си сметка, че това е нещото,което си заслужава. Вече 10-ина години пътувам из цялата страна, днес ми е 5-тата среща към която се присъединявам. Но дълбоко вярвам, че  ние  имаме нужда от историята си, в индивидуален план и в национален.

Това са нашите корени, там е мъдростта от миналото, там е  са грешките и поуките от тях.И ако не съумяваме да се връщаме към историята си , да я помним и почитаме – оставаме без корени, а  както знаем, дърво без корен умира. И това е най-тъжното, това се опитвам да накарам децата - да помнят, да мислят, да са любознателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com