Приеха бюджета на община Враца за 2019 година

2974
Приеха бюджета на община Враца за 2019 година
Снимка: личен архив

Приоритетите на бюджета за 2019 г. са подобряване на инфраструктура, условия за успешна реализация на проектите, създаване на благоприятна среда за инвестиции,нов  обществен транспорт във Враца, повече средства за образование и спорт и запазване на ниски нива на данъчното облагане и финансовата стабилност на Община Враца, заяви при откриване на публичното обсъждане Румен Антов, председател на Общинския съвет във Враца.

Кратко въведение в  проекта за бюджет направи Мария Попова, зам.-кмет на Община Враца. „Радвам се, да видя, че залата е пълна и Враца има активно гражданско общество, което се  вълнува как ще се разходват средствата за 2019 г.  Основен приоритет тази година ще бъде обновяването на градския транспорт. Ще бъдат отпуснати 300 хиляди лв.  за да се закупят тролейбуси втора употреба и още 3 млн. лв.  за  закупуване на метанови автобуси, с които да се обезпечи и 4-класната пътна мрежа. Заложили сме средства за повече инвестиции в селата, както ремонта на сгради , така и улици от селата".

Тази година има повече 4,5 млн. лева инвестиции за образование – това винаги е били приоритет на кметския екип, допълни Мария Попова. Запазва се тенденцията с всяка изминала година бюджетът да бъде все по-висок, това се дължи на привлечени средства по проекти, доверието, което имаме на национално ниво от Правителството, което доста често отпуска средства за обезпечаване  на проекти за подобряване на инфраструктурата.  Тази година имаме 1 млн. лв. , отпуснати от правителството- последно за асфалтиране на улици, 1млн.200 хил. за ремонт  на волейболната зала. Като цяло сме поставили приоритети да довършим всички проекти, които сме започнали и да бъдат привлечени повече средства за нови проекти, заяви Мария Попова.

Главният финансист на Общината Румяна Маринова каза, че главната цел на новия бюджет е да осигури повече и по-качествени публични услуги за гражданите на Враца. При неговата разработка е заложено да се подобри качеството на публичните услуги.  „ Над 7 млн. лв. са за подобряване на инфраструктурата, създаване на благоприятна среда за инвестиции, осигурени са 3,3 млн. лв. за създаване на изцяло екологичен транспорт, повече средства са планирани за образование, спорт, като това е осигурено при запазване  на ниски нива на данъчно облагане. С 59,504 млн. лв. без преходния остатък, това сериозно надвишава средствата от предишните години“, уточни Маринова.

През 2019 година бюджетът на Община Враца ще е в размер на близо 60 млн. лв., без да е включен преходният остатък, като средствата са с 18 млн. лв. повече, спрямо 2016 година. В приходната част се запазват ниските нива на данъчно облагане, което е предпоставка за устойчивост и стабилност. Собствените приходи на местната администрация са в размер на 18 млн. лв. С над 4,5 млн. лв. са повече инвестициите в сферата на образованието, което е 20% ръст, в сравнение с изминалата година.

В разходната част на проектобюджета са включени над 770 000 лв. за дейности по транспорта, а 655 940 лв. е стойността на средствата, предвидени за улично осветление. При изготвяне на финансовия документ, Община Враца отчита ръст и в планираните инвестиции за благоустрояване и текущи ремонти – 554 286 лв., за общинските пазари – 120 790 лв., за пенсионерските клубове – 181 874лв., както и за младежките дейности, чиито средства са в размер на 600 918 лв.

През 2019 година се увеличава и размерът на помощите за новородени деца от 250 на 300 лв. за новородено и по 350 лв. за близнаци. Предвидено е и закупуването на нова техника за ОП „БКС“ за 250 000 лв., а за издръжка на спортните клубове са заложени половин милион лева.

В рамките на презентацията на проектобюджет 2019 г. бе поставен акцент върху програмата за капиталови разходи на Общината, чиито размер е 4 435 300 лв., без преходния остатък. Освен закупуването на екологични превозни средства за „Тролейбусен транспорт“ и двойно повече средства за ремонти в населените места от общината, е включен и ремонтът на стадион „Христо Ботев“ и 212 500 лева за довършване на приюта за кучета. В Капиталовата програма е предвидено и изграждането на пет детски площадки, пет точки за подземни контейнери за сметосъбиране, скейтпарк и паркинги в жилищните комплекси „Сениче“ и „Дъбника“.

По време на публичното обсъждане въпроси и предложения отправиха общински съветници.

На дискусията присъстваха още заместник-кметът Петя Долапчиева, председателят на Общински съвет Румен Антов, секретарят на Община Враца – Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общински съветници, кметове на населени места, директори на институции в града и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com